Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετανόητο το ΔΝΤ: Λιτότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Προειδοποιεί για τράπεζες, ζητά stress tests

Αμετανόητο το ΔΝΤ: Λιτότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Προειδοποιεί για τράπεζες, ζητά stress tests
Το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή για τις τράπεζες και ζητά τη διενέργεια λεπτομερών stress tests
Σχετικά Άρθρα
Λιτότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός ζητά το ΔΝΤ, εμμένοντας στη συνταγή της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ εφιστά την προσοχή για τις τράπεζες και ζητά τη διενέργεια λεπτομερών stress tests.
Η παγκόσμια ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασε ελαφρώς τις προβλέψεις του Απριλίου, αλλά τα στοιχεία από τότε δείχνουν μια μικτή εικόνα, με "θύλακες ανθεκτικότητας" παράλληλα με σημάδια επιβράδυνσης της δυναμικής, αναφέρει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο τονίζει σε ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση των οικονομικών ηγετών της G20 στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα, ότι η μεταποίηση παρουσιάζει αδυναμία σε όλες τις οικονομίες της G20 και το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει αδύναμο, αλλά η ζήτηση για υπηρεσίες είναι ισχυρή, ιδίως όπου ο τουρισμός ανακάμπτει.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι

Το ΔΝΤ δεν υπέδειξε αλλαγές στην πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ τον Απρίλιο του 2023, η οποία ανέρχεται σε 2,8% - από 3,4% το 2022 - αλλά δήλωσε ότι οι κίνδυνοι είναι "ως επί το πλείστον" στραμμένοι καθοδικά.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται το ενδεχόμενο να ενταθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο επίμονος πληθωρισμός και η μεγαλύτερη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές.
Ωστόσο, το Ταμείο ανέφερε ότι ο πληθωρισμός "φαίνεται να έχει κορυφωθεί" το 2022 και ο δομικός πληθωρισμός, ενώ επίσης χαλαρώνει, παραμένει πάνω από τους στόχους στις περισσότερες χώρες της G20.
Οι μειωμένες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η χαμηλότερη ζήτηση αγαθών σημαίνει πιθανές αποπληθωριστικές πιέσεις από τα αγαθά, δήλωσε το ΔΝΤ.
"Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών - ο οποίος είναι πλέον ο κύριος μοχλός του πυρήνα του πληθωρισμού - αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί", ανέφερε το ΔΝΤ.
Η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση για υπηρεσίες, η οποία ενισχύεται από τη ζήτηση, η οποία ενισχύεται από τις ισχυρές αγορές εργασίας και τη μετα-πανδημική μετατόπιση των δαπανών από τα αγαθά στις υπηρεσίες, είναι πιθανό να διατηρήσει αυτές τις πιέσεις στις τιμές, ανέφερε το ΔΝΤ.
Από την άλλη πλευρά, η προσγείωση της παραγωγής και των αγορών εργασίας μπορεί να είναι ηπιότερη από την προβλεπόμενη, με τη δραστηριότητα να παραμένει ανθεκτική, τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και τις αγορές εργασίας να ψυχραίνονται μέσω λιγότερων κενών θέσεων εργασίας και όχι περισσότερης ανεργίας", πρόσθεσε το Ταμείο.

Να συνεχιστεί η μάχη για τον πληθωρισμό - Προσοχή στις τράπεζες

Οι G20 θα πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες και διατηρώντας τα πραγματικά επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, μέχρι να εμφανιστούν "απτά σημάδια επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο".
Όμως, το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ενδείξεις πίεσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως αυτές που προκαλούνται από τον κίνδυνο των επιτοκίων και τις πιέσεις στον τομέα των ακινήτων, και ίσως χρειαστεί να αναπτύξουν εργαλεία χρηματοπιστωτικής πολιτικής για να τις περιορίσουν.
Ζήτησε "λεπτομερή τεστ αντοχής" για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Οι χώρες της G20 πρέπει επίσης να αυστηροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο και να βοηθήσουν στη στήριξη του αποπληθωρισμού μέσω της μείωσης της συνολικής ζήτησης, ανέφερε το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης