Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά το SPD στην Γερμανία εξετάζει λύση για την Πολωνία

Η Ελλάδα εγκαταλείπει τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά το SPD στην Γερμανία εξετάζει λύση για την Πολωνία
Η Πολωνία βρίσκεται κοντά σε λύση, λόγω της σθεναρής και συνεπούς διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό για το μείζον ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή τους,  η Πολωνία βρίσκεται κοντά σε λύση, λόγω της σθεναρής και συνεπούς διεκδίκησης από τη γερμανική κυβέρνηση, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Συγκεκριμένα, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της Γερμανίας είναι έτοιμοι να "λύσουν" το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Arkadiusz Mularczyk, τον Πολωνό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο οποίος μίλησε στον Olivier Bault του Remix News κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βαρσοβία χθες.
Ο Mularczyk ενημερώθηκε ότι στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Olaf Scholz, το SPD τουλάχιστον "κατανοεί το πρόβλημα και θέλει να το λύσει με κάποιο τρόπο σε μια φόρμουλα διαλόγου με την Πολωνία".
Η συμφωνία του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στο συνεχιζόμενο έπος των αποζημιώσεων.

Οι πολωνικές διεκδικήσεις

Η Πολωνία έγινε πρωτοσέλιδο το 2022 όταν εκτίμησε ότι η Γερμανία οφείλει στην Πολωνία έως και 1,5 τρισ. ευρώ λόγω των υλικών και ανθρωπιστικών απωλειών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- ωστόσο, η Γερμανία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς στο παρελθόν.
«Υπήρξε μια σειρά συναντήσεων με Γερμανούς βουλευτές, στη Βαρσοβία, με βουλευτές της πολωνογερμανικής ομάδας φιλίας, αλλά και στο Βερολίνο, με ορισμένους Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με τον Mularczyk.
Η μεγαλύτερη ήταν μια συνάντηση στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, DGAP, όπου υπήρχε μια ομάδα τουλάχιστον δώδεκα βουλευτών.
Πρόσφατα, έστειλα επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Bundestag και του Bundesrat για το θέμα αυτό και θα είστε ο πρώτος που θα μάθετε ότι μόλις έλαβα ένα ευχαριστώ από τον Συντονιστή της γερμανο-πολωνικής διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Ντίτμαρ Νίτεν, που έγραψε εκ μέρους του SPD, ότι κατανοούν το πρόβλημα και θέλουν να το λύσουν με κάποιο τρόπο σε μια φόρμουλα διαλόγου με την Πολωνία αλλά και με εμένα», εξήγησε.
Αν και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσει ο διάλογος, η Γερμανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το θέμα των αποζημιώσεων προς την Πολωνία έχει "διευθετηθεί".
Ωστόσο, η Πολωνία έχει πιέσει το θέμα, χρησιμοποιώντας διάφορα διπλωματικά και πολιτικά μέσα για να αναγκάσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές απώλειες της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης

Τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, ανέδειξαν πρόσφατα οι διφορούμενες δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου οι οποίες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της 4ετούς διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Ο νυν υπουργός Επικρατείας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγκάστηκε πριν περίπου ένα μήνα σε αναδίπλωση, όταν η εφημερίδα Δημοκρατία αποκάλυψε τη δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT. Ερωτηθείς για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ο κ. Σκέρτσος είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον… Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».
Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Σκέρτσος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης