Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική σκακιέρα: Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σε Γαλλία και Γερμανία με ατζέντα τη χειραφέτηση της Ευρώπης από την ηγεμονία των ΗΠΑ

Διπλωματική σκακιέρα: Επίσκεψη  του Κινέζου πρωθυπουργού σε Γαλλία και Γερμανία  με ατζέντα τη χειραφέτηση της Ευρώπης από την ηγεμονία των ΗΠΑ
Η Κίνα επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η ΕΕ διατηρεί ουδέτερη στάση στα ζητήματα που αφορούν τα βασικά κυριαρχικά συμφέροντά της, όπως η περίπτωση της Ταϊβάν, και να επιδιώξει μεγαλύτερη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, καθώς και η οικονομία και το εμπόριο, προκειμένου να εξισορροπηθεί η πίεση από τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έχει στόχο να οδηγήσει την Ευρώπη στον απεγκλωβισμό της από τον βλαπτικό για τα συμφέροντα των λαών της μονομερή προσανατολισμό στις ΗΠΑ και χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το «βαρύ» όπλο της που είναι οι εμπορικές τις σχέσεις και το γεγονός ότι έχει γίνει το «παγκόσμιο εργοστάσιο».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang ξεκίνησε την Κυριακή 18 Ιουνίου το πενθήμερο ταξίδι του στη Γερμανία και τη Γαλλία, δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και κορυφαία κράτη - μέλη της ΕΕ.
Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Li στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο ως πρωθυπουργός της Κίνας, με τους ειδικούς να λένε ότι δείχνει ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στους διμερείς δεσμούς της με τις δύο ευρωπαϊκές χώρες και στους στρατηγικούς δεσμούς Κίνας-ΕΕ
Σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Li θα επαναβεβαιώσει τη συνεργασία Κίνας - Ευρώπης και θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη όταν ο κόσμος και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή που προκαλείται από την κρίση της Ουκρανίας και από το γεγονός η μονομερής ηγεμονία των ΗΠΑ απειλεί τη δημιουργία διαφορετικών πόλων οικονομικής ισχύος και συνεργασίας.
Την επίσκεψη του Li στη Γερμανία και τη Γαλλία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.
Η επίσκεψή του έρχεται μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στην Κίνα τον Απρίλιο και την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholzστην Κίνα στα τέλη του 2022, κατά την οποία η Κίνα κατέληξε σε γόνιμη συνεργασία και συμφωνίες με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες.
Επικρατούν παγκοσμίως δύο σημαντικές γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις  - ηαντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την κρίση του Ουκρανικού  και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές.
Κάτω από τις επιπτώσεις αυτών των δύο παραγόντων, η ΕΕ, ειδικά τα ηγετικά μέλη της, πρέπει να αναδείξουν τη δυνατότητα  συνεργασίας με την Κίνα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στην κρίση της Ουκρανίας και να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ήπειρο και να αντιμετωπίσει την άσκηση καταναγκασμού εξ μέρους των ΗΠΑ που στοχεύει υπονόμευση του οικονομικού περιβάλλοντος και της αναπτυξιακής δυναμικής της ΕΕ.
Chinese Premier Li Qiang meets the press after the closing of the first session of the 14th National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China,on March 13, 2023. Photo: cnsphoto
Παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

«Ο πρωθυπουργός Li επέλεξε τη Γερμανία ως πρώτο σταθμό του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αυτό αναδεικνύει πλήρως τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στις σχέσεις της με τη Γερμανία.
Ο μηχανισμός της διακυβερνητικής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή του Κινέζου πρωθυπουργού και του Γερμανου Καγκελάριου, είναι ένα υπεραποδοτικό σχήμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ Wang.
Ο Li Chao, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών της Κίνας, δήλωσε ότι τα πιθανά θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν μεταξύ Κίνας και Γερμανίας θα επικεντρωθούν γενικά στην πρακτική συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ασφάλεια, τον περαιτέρω συντονισμό για την κλιματική αλλαγή, καθώς και τα παγκόσμια θέματα όπως η κρίση στην Ουκρανία και η άμβλυνση των περιφερειακών διαφορών στη Μέση Ανατολή.
Ο Chao επισήμανε ότι η διακυβερνητική διαβούλευση είναι ένας ειδικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης της Γερμανίας με άλλες μεγάλες δυνάμεις και η κλίμακα της είναι μεγαλύτερη από την κανονική συνάντηση μεταξύ αρχηγών κυβερνήσεων, καθώς έχει περισσότερους υπουργούς που εμπλέκονται και πιο εμπεριστατωμένα και εκτενή ζητήματα προς συζήτηση.
Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού ευνοεί τη διατήρηση των διμετών διαβουλεύσεων σε ανώτερο επίπεδο, σημείωσε ο Li Chao.
Σημείωσε επίσης ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία ήταν πάντα πυλώνας των διμερών σχέσεων.
Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν πρόσφατα, επομένως μέσω των συνομιλιών «μπορούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες για τις επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
Η Γερμανία αποκάλυψε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 την πρώτη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική  ασφάλειας της χώρας, η οποία επιδιώκει να παρέχει μια επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και να διασφαλίσει μια συνεκτική διυπουργική προσέγγιση για την ασφάλεια.
Παρόλο που το κείμενο περιέχει έντονη ρητορική κατά της Κίνας, υποστηρίζει επίσης τη συνεργασία και τόνισε ότι η Γερμανία δεν επιδιώκει οικονομική «αποσύνδεση» (decoupling), κάτι που δείχνει ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την Κίνα με προσοχή και ρεαλισμό όταν δέχεται επίσης πιέσεις από τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι αναλυτές.
Macron says he can 'count on Xi to reason with Russia,' as Europe seeks to  reconnect with Beijing | CNN
Για έναν πολυπολικό κόσμο

Ειδικά εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, το Παρίσι και το Βερολίνο διαπιστώνουν ότι κανένα από τα δύο μέρη έχει επαρκή ισχύ για να αντιμετωπίσει ανεξάρτητα τον την πίεση της Ουάσιγκτον, έτσι η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να βρουν μια λύση εμβαθύνοντας τη συνεργασία με την Κίνα για να προωθήσουν από κοινού μια νέα τάξη πραγμάτων με πολοούς πόλους ισχύος.
Με τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πυρηνική δύναμη, να αρχίζει να ζητά στρατηγική αυτονομία μετά την επίσκεψη του Macron στην Κίνα νωρίτερα φέτος τον Απρίλιο, η Γερμανία τόνισε επίσης τη σημασία  μίας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Σύμφωνα με τη DW στις 9 Μαΐου, ο Scholz ζήτησε «μια διευρυμένη και μεταρρυθμισμένη» ΕΕ.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γερμανός καγκελάριος επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς τον κόσμο».
Σημείωσε ότι ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο πολυπολικός και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία με ισότιμους όρους.
Η Γαλλία κάνει τώρα ένα συγκεκριμένο βήμα για την προώθηση μιας πολυπολικής διεθνούς τάξης.
Από τις 22 έως τις 23 Ιουνίου, η Γαλλία πρόκειται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης.
Η πολύ φιλόδοξη εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Li, ειναι μια πρωτοβουλία του Μacron και εξετάζει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η δημόσια υγεία και ο τρόπος αντιμετώπισης πιθανών μελλοντικ΄ων οικονομικών κρίσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της συνόδου κορυφής.
Οι ειδικοί είπαν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού Li δείχνει την ισχυρή υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθεια της Γαλλίας να προωθήσει ένα μη ηγεμονικό μοντέλο της διεθνούς τάξης.
China and Germany condemn Russian threat to use nuclear weapons in Ukraine  | China | The Guardian
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης