Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,2% - H Fed και ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,2% - H Fed και ο πληθωρισμός στο επίκεντρο
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην έκθεση Beige Book της Fed
Σχετικά Άρθρα
Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να κατραγράφουν οριακές μεταβολές, μετά τα υψηλά 14 μηνών που σημείωσαν την Τρίτη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση  0,2% στις 15.838 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.830 μονάδες.
Στις 7.529 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,2% στις 27.841 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει οριακές μεταβολές στις 9.425 μονάδες.
Πτώση 0,5% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει οριακές μεταβολές στις 2.615 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 43 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Μαϊου να καταγράφει οριακές μεταβολές.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,7% στα 84,11 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,7% στα 80,29 δολ. το βαρέλι.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Μάρτιο και στην έκθεση Beige Book της Fed, που αναμένεται αργότερα την Τετάρτη, για την άποψη της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.
Οι φόβοι για άνοδο των επιτοκίων επανήλθαν στις αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς τα hawkish μηνύματα των αξιωματούχων της Fed και οι ενδείξεις κάποιας ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας εξέθρεψαν την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Fed θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Στο 6,9% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2023

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,9% τον Μάρτιο του 2023, από 8,5% τον Φεβρουάριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 7,4%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 8,3% τον Μάρτιο του 2023, από 9,9% τον Φεβρουάριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 7,8%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), την Ισπανία (3,1%) και τις Κάτω Χώρες (4,5%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), τη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη και αυξήθηκε σε δύο.
Τον Μάρτιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (+2,10 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71 π.μ.) και την ενέργεια (-0,05 π.μ.).

Επίμονα... πάνω από το 10% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να παλεύουν με την εκτίναξη των λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πάνω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 9,8%.
Πρόκειται για μια ελαφρά υποχώρηση από το απροσδόκητο άλμα στο 10,4% του Φεβρουαρίου, το οποίο διέκοψε τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%).
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ΔΤΚ ήταν 0,8%, πάνω από τη συναίνεση του Reuters για 0,5% και χαμηλότερα από το 1,1% του Φεβρουαρίου.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 8,9% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023, ελαφρώς μειωμένος από το 9,2% του Φεβρουαρίου, αλλά πολύ πάνω από τις προσδοκίες.
Ο βασικός δείκτης CPIH, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% τους 12 μήνες, αμετάβλητος από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου.

Πτώση στην Ασία, ο Hang Seng -1% - Αβεβαιότητα εν όψει Fed

Πτώση κατέγραψαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ υπερίσχυσε σε μεγάλο βαθμό της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, με την προσοχή να στρέφεται τώρα σε μια πληθώρα δεικτών από την Fed αυτή την εβδομάδα.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,5% και 0,3%, αντίστοιχα, καθώς η αρχική ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου την Τρίτη φάνηκε να έχει εξαντληθεί.
Αν και τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας βρισκόταν σε καλό δρόμο, τα σημάδια της επίμονης αδυναμίας στον τομέα της μεταποίησης έδειχναν ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, παρά την άρση των μέτρων κατά για την covid νωρίτερα φέτος.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1%, διευρύνοντας τις απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η αβεβαιότητα για την άνοδο των επιτοκίων έπληξε τις μετοχές τεχνολογίας.
Ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασε επίσης 0,3%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας παρέμεινε αμετάβλητος.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,3%, καθώς ο δείκτης Tankan του Reuters έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές έγιναν ακόμη πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, εν μέσω της υποτονικής ζήτησης στο εξωτερικό.
Οι ευρύτερες ασιατικές μετοχές είχαν πτωτική τάση, ακολουθώντας μια υποτονική ολονύκτια συνεδρίαση στη Wall Street μετά από μια σειρά μικτών τριμηνιαίων κερδών.
Οι αγορές είναι πλέον πιο επιφυλακτικές όσον αφορά περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά τα hawkish μηνύματα από αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης