Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Με άτυπα capital controls στην αγορά συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα επιβραδύνει την υποτίμηση της λίρας ως τις εκλογές

Τουρκία: Με άτυπα capital controls στην αγορά συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα επιβραδύνει την υποτίμηση της λίρας ως τις εκλογές
Oι τουρκικές αρχές προσπαθoύν να διατηρήσουν το status quo, δηλαδή να κρατήσουν μια μέτρια ταχύτητα υποτίμησης, μέχρι να περάσουν οι εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, η Kεντρική Tράπεζα της Τουρκίας έχει σφίξει υπερβολικά τον έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα κάθε συναλλαγή που ξεπερνά ένα όριο ορισμένων εκατομμυρίων δολαρίων να υπόκειται στον έλεγχο και την έγκρισή της.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο traders που μίλησαν υπό τον όρο ανωνυμίας.
Η κεντρική τράπεζα, λένε οι traders, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες, παρακολουθώντας και ελέγχοντας τις τιμές μόλις εμφανιστούν προσφορές σε πλατφόρμες, ενώ απαιτεί λεπτομερείς αναφορές για τις συναλλαγές. Πιο απλά, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό ποιος πουλά σε ποιον και πόσο, είπαν.
Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Αυτή η εποπτεία ισοδυναμεί με «ήπιες μορφές capital control» και δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τον Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.
«Φαίνεται πως οι τουρκικές αρχές θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το status quo, δηλαδή να κρατήσουν μια μέτρια ταχύτητα υποτίμησης, μέχρι να περάσουν οι εκλογές», είπε.
Αλλά «καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καθορίσει μόνιμα τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος σε μη βιώσιμα επίπεδα» και «τελικά, είτε το ισοζύγιο κεφαλαίων της Τουρκίας πρέπει να κλείσει περισσότερο, είτε θα πρέπει να γίνει δεκτή η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης