Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μείωση 1% του επιτοκίου repo από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο 15% - Καταρρέει η τουρκική λίρα στα 10,95 δολ.

Νέα μείωση 1% του επιτοκίου repo από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο 15% - Καταρρέει η τουρκική λίρα στα 10,95 δολ.
Ο Erdogan ανέφερε στις 17 Νοεμβρίου 2021 ότι τα επιτόκια είναι «ο διάβολος» και ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα μείωση του επιτοκίου repo μίας εβδομάδας, στο 15%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Και αυτή η μείωση των 100 μονάδων βάσης ήρθε την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά, κοντά στα επίπεδα των 11 λιρών/δολάριο.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά των 10,88 έναντι του δολαρίου, από 10,98 δολ. νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έστειλε την Τετάρτη τη λίρα σε νέα χαμηλά, καθώς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη μείωση των επιτοκίων.
Ο Erdogan ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα επιτόκια είναι «ο διάβολος» και ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον πληθωρισμό, σε άμεση αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.


lira.JPG


Είναι ηγέτης για την Τουρκία ο Erdogan;

Ο Erdogan κατέστησε την Τουρκία μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη, ενώ ήρθε σε σύγκρουση και με ισχυρές διεθνείς δυνάμεις.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Τουρκία έχει σημαίνουσα βαρύτητα αν και δεν πέτυχε πλήρως τους οικονομικούς και στρατιωτικούς της στόχους στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Τουρκία του σήμερα και παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τα χώρα, διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά νεόπλουτων και επιχειρηματιών, είναι αυτοί που θέλουν ειρήνη στην περιοχή και όχι διπλωματικές εντάσεις.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε τον αντίπαλο εντός ή εκτός εισαγωγικών με ελληνικά κριτήρια.
Ο Erdogan είναι προβλέψιμος, προκάλεσε την Ελλάδα ουκ ολίγες φορές αλλά οι προκλήσεις ήταν πάντα οριοθετημένες.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την εξουσία είναι αριστερά και αμφιβόλου αξιοπιστίας.
Ο Erdogan προέρχεται από πατριωτικό κόμμα και εύλογα προτάσσει τον μεγαλοϊδεατισμό, τα κόμματα της αριστεράς όμως αποτελούν black box.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το AKP του Erdogan συνεχίζει να είναι πρώτο κόμμα αλλά από το 43% έχει υποχωρήσει στο 30,6% με το αριστερό CHP να βρίσκεται στο 26,6%.
Με βάση το προεδρικό εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, ο Erdogan για πρώτη φορά κινδυνεύει στις εκλογές του 2023 να τις χάσει, οπότε διανύει την τελευταία του θητεία.
Παρ΄ όλα αυτά με όρους μεγάλης ιδέας συνέβαλλε στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας και είναι προβλέψιμος ως προς την Ελλάδα…
Μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος τούρκος ηγέτης ο Erdogan για την Ελλάδα.

Tourk1.jpg

Tourk2.jpg
Tourk3.jpg
tourkkk6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης