Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μυστική οδηγία προς τις τράπεζες να σταματήσουν τις αγορές δολαρίων - Αδύναμη η λίρα

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Μυστική οδηγία προς τις τράπεζες να σταματήσουν τις αγορές δολαρίων - Αδύναμη η λίρα
Η λίρα βρίσκεται στα 18,7136 ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση 29% φέτος
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες αγορές δολαρίων για λογαριασμό των εταιρικών πελατών τους μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν την πίεση από τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να συσσωρεύσουν συνάλλαγμα στο τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτώση της λίρας.
Η λίρα βρίσκεται στα 18,7136 ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση 29% φέτος, ήτοι τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ομολόγων της αναδυόμενης αγοράς μετά το πέσο της Αργεντινής.
Οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν τη σταθερότητα της λίρας ως κλειδί για τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή μετά την κορύφωση του πληθωρισμού σε ποσοστό άνω του 85%.
Η αδυναμία του νομίσματος οφείλεται κυρίως σε δύο κύκλους μείωσης των επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και το 2022, αναζωπυρώνοντας τον πληθωρισμό.

Επιτόκια καταθέσεων

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προειδοποίησε επίσης τις τράπεζες για υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.
Η νομισματική αρχή εξέδωσε ξεχωριστή οδηγία για να σταματήσει τις τράπεζες από τη χρήση παραγώγων και δικαιωμάτων προαίρεσης που επιτρέπουν τελικά τις καταθέσεις σε λίρες να δημιουργήσουν νέες απαιτήσεις για συναλλαγματικές ισοτιμίες, σύμφωνα με εγκύκλιο της κεντρικής τράπεζας που είδε το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 9% κατά τη διάρκεια ενός τετράμηνου κύκλου χαλάρωσης που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν 17 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο του 5%.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πίεσε για αυτές τις μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες πιστεύει ότι θα ενισχύσουν την οικονομική παραγωγή και τις εξαγωγές.
Ο διοικητής Sahap Kavcioglu δήλωσε ότι οι υψηλότερες επενδύσεις θα οδηγήσουν τελικά σε ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σταθεροποιώντας μακροπρόθεσμα τις τιμές καταναλωτή.
Η νομισματική αρχή έχει επιστρατεύσει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της λίρας και τη διοχέτευση νέων πιστώσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως η μεταποίηση.
Αυτά τα μέτρα και οι νομισματικές παρεμβάσεις διατήρησαν τη λίρα σε ένα στενό εύρος συναλλαγών τους τελευταίους τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης