Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο κόλπο της Εσθονίας: Στέλνει όπλα σκουπίδια στην Ουκρανία, αγοράζει σύγχρονα με χρήματα της ΕΕ

Το μεγάλο κόλπο της Εσθονίας: Στέλνει όπλα σκουπίδια στην Ουκρανία, αγοράζει σύγχρονα με χρήματα της ΕΕ
Η Εσθονία απαιτεί αποζημίωση ανάλογη με το κόστος των σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών αναφέρει το Politico
Σχετικά Άρθρα
Το μεγάλο κόλπο της Εσθονίας σχετικά με την αποστολή παλιών όπλων στην Ουκρανία και την αγορά σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού με χρήματα της ΕΕ αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα του το Politico, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την ανήθικη συμπεριφορά και στάση πολλών ευρωπαϊκών κρατών πίσω από τις συνεχείς εκκλήσεις για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Εσθονία προσπαθεί να αναβαθμίσει το οπλοστάσιο της, στέλνοντας όπλα – «σκουπίδια» στην Ουκρανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής υποστήριξης της Δύσης, αλλά παράλληλα απαιτεί από την ΕΕ αποζημίωση ανάλογη με το κόστος αγοράς σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τι προβλέπεται

Τα ευρωπαϊκά κράτη στην προσπάθεια τους να συνδράμουν στρατιωτικά το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, αποφάσισαν για πρώτη φορά να αποζημιώνουν μερικώς με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (τα κράτη συνεισφέρουν με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους), όλες εκείνες τις χώρες της ΕΕ που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Επισήμως, τα κράτη – μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν το Ταμείο αυτό ως ένδειξη αλληλεγγύης, αν και παρασκηνιακά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί για το πόσα χρήματα ξοδεύουν οι χώρες από το Ταμείο.
Όπως επισημαίνει το Politico, η Εσθονία είναι η μόνη χώρα που ανανεώνει το οπλοστάσιο της σε βάρος των εταίρων της, καθώς στέλνει παλιά όπλα στην Ουκρανία.

Χρηματοδότηση

Βάσει του δημοσιεύματος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης αποζημιώνει επισήμως όλα τα κράτη – μέλη με το ίδιο ποσοστό: περίπου το 84% των ποσών που κατέβαλαν για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Σε αυτό το ποσοστό οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει, ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει πώς οι χώρες θα υπολογίζουν την τιμή του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στέλνουν στην Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, η μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους διαφέρει από χώρα σε χώρα, μια και η κάθε μια χρησιμοποιεί τη δική της μεθοδολογία.

Οι έξι

Το Politico επισημαίνει πως διαβαθμισμένα έγγραφα από το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ δείχνουν ότι έξι χώρες έχουν υπολογίσει τις αποζημιώσεις τους με βάση την τιμή αγοράς νέου στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού και όχι με την πραγματική τρέχουσα αξία του υλικού που έχουν στείλει στην Ουκρανία.
Τα έξι αυτά κράτη είναι η Φινλανδία (βάσει των εγγράφων έχει ζητήσει το 100% της αποζημίωσης της με τιμές αγορές νέου υλικού), η Λετονία (στο 99% το αντίστοιχο ποσοστό), η Λιθουανία (93%), η Εσθονία (91%), η Γαλλία (71%) και η Σουηδία (26%).
Όπως αναφέρεται, η Εσθονία ήταν στην κορυφή αυτής της λίστας σε απόλυτους αριθμούς, καθώς διεκδίκησε πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ για παρελθούσες δωρεές της στην Ουκρανία, λαμβάνοντας 134 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των ποσοστών που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης.

Οργή στην ΕΕ

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η πρακτική αυτή της Εσθονίας έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, δεδομένου ότι η Εσθονή πρωθυπουργός Kaja Kallas είναι από τους πιο ένθερμους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά τις εκκλήσεις για περισσότερη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
«Στέλνουν τα σκουπίδια τους στην Ουκρανία και αγοράζουν ολοκαίνουριο υλικό για το στρατό τους, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας την πρακτική της Εσθονίας, ενώ δεύτερος Ευρωπαίος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια απέναντι στην Εσθονία, η οποία όμως δεν εκδηλώνεται για να μη διαφανεί διχασμός στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Η κατακριτέα πρακτική

«Αυτό που κάνουν οι Εσθονοί είναι να στέλνουν παλιά υλικά που δεν παράγονται πλέον και στη συνέχεια να ζητούν αποζημίωση με βάση την τιμή των σύγχρονων εναλλακτικών λύσεων.
Για παράδειγμα, έστειλαν Strelas [φορητά παλιά σοβιετικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος) στην Ουκρανία, αλλά ζήτησαν αποζημίωση για τα σύγχρονα Stingers, τα οποία, φυσικά, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και έχουν πολύ υψηλότερη τιμή κόστους.
Αυτός είναι και ο λόγος που η στρατιωτική υποστήριξη της Εσθονίας φαίνεται να είναι τόσο πολύ υψηλότερη κατά κεφαλήν από αυτή των άλλων κρατών» αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με το Politico, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας και της μόνιμης αποστολής της χώρας στην ΕΕ δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση της Εσθονίας έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι υπολογίζει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία με βάση την «αξία ανάκτησης» των όπλων που στέλνει, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο δήλωσε ότι «η Εσθονία αιτούσε κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για την αντικατάσταση εξοπλισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης