Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση εξαγοράς της Credit Suisse για 1 δισεκ. δολάρια από την UBS - Πανικός στις τράπεζες, αλλάζουν νόμοι στην Ελβετία

Πρόταση εξαγοράς της Credit Suisse για 1 δισεκ. δολάρια από την UBS - Πανικός στις τράπεζες, αλλάζουν νόμοι στην Ελβετία
Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές  τη  Δευτέρα (20/3)
Σχετικά Άρθρα
Η UBS κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Credit Suisse ύψους 1 δισ. δολαρίων με τις ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να τροποποιήσουν τους το κανονιστικό πλαίσιο, προκειμένου να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία πριν από τη Δευτέρα (20/3/2023).
Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής (19/3/2023) και θα αποτιμηθεί σε ποσοστό της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή( 17/3), σύμφωνα με τους Financial Times.
Η προσφορά κοινοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (19/3) με τιμή 0,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε κάθε μετοχή της UBS, πολύ χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές τη Δευτέρα 20/3.
Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για να συζητήσουν το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.
Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την UBS ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.
Υπήρξαν περιορισμένες επαφές μεταξύ των δύο δανειστών και οι όροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και την εθνική ρυθμιστική αρχή Finma, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Η Fed δώσει τη συγκατάθεσή της για την πρόοδο της συμφωνίας, πρόσθεσαν. Ενώ οι τρέχοντες όροι αποτιμούν τα ίδια κεφάλαια της Credit Suisse σε έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το ποσό δεν αντικατοπτρίζει πρόσθετες προβλέψεις που θα κάνει η SNB για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Οι εγγυήσεις των 6 δισ. δολ. που ζητά η UBS

Οι αρχές προσπαθούσαν να σώσουν την Credit Suisse την Κυριακή (19/3) πριν ανοίξουν ξανά οι χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η UBS AG ζήτησε 6 δισ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση ως μέρος μίας πιθανής αγοράς της ανταγωνίστριάς της, δήλωσε άτομο με γνώση των συνομιλιών.
Κρίση εμπιστοσύνης συγκλονίζει την 167χρονη Credit Suisse, μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank των ΗΠΑ.
Ως μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η αποτυχία της Credit Suisse θα μεταδιδόταν σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Οι τελευταίες μέρες της Credit Suisse», έλεγε το πρωτοσέλιδο της ελβετικής εφημερίδας NZZ am Sonntag πάνω από μια απεικόνιση των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στις φλόγες.
Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν μια λύση πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές τη Δευτέρα, μια πηγή προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και 10.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χρειαστεί να περικοπούν εάν οι δύο τράπεζες συγχωνευθούν.
Οι εγγυήσεις που αναζητά η UBS θα καλύπτουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές επιβαρύνσεις, ανέφεραν δύο άτομα στο Reuters.

Η... μαύρη εβδομάδα 

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου (18/19 Μαρτίου) ακολουθούν μια... αιματοβαμμένη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση του κλάδου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κινήθηκε για να σταματήσει τις καταθέσεις των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα δάνεισε δισεκατομμύρια στην Credit Suisse για να σταθεροποιήσει τον ασταθή ισολογισμό της.
Η UBS δεχόταν πίεση από τις ελβετικές αρχές να αναλάβει τον τοπικό της αντίπαλο για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της ελβετικής επιχείρησης της Credit Suisse, ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την εξαγορά έθεταν σε αμφιβολία τα σχέδια για την απόσυρση της επενδυτικής της τράπεζας υπό την επωνυμία First Boston.
Η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει τη συμφωνία, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Οι αρχές των ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στη σύναψη συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg, ενώ το Sky News ανέφερε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υποδείξει στους διεθνείς ομολόγους και στην UBS ότι θα υποστήριζε την προτεινόμενη εξαγορά της Credit Suisse, η οποία θεωρεί τη Βρετανία ως κλειδί. αγορά.
Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την περασμένη εβδομάδα.
Η τράπεζα αναγκάστηκε να αξιοποιήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Οι έντονες διεργασίες

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές ενδιαφέροντος για την Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank που εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία.
Η αποτυχία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο πώς μια αδυσώπητη εκστρατεία αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη - πίεζε τον τραπεζικό τομέα.
Οι προσπάθειες ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ να αντλήσουν κεφάλαια και να κατευνάσουν τους φόβους για την υγεία τους έρχονται σε αντίθεση με τις ανησυχίες για επικείμενες απώλειες στα περιουσιακά τους στοιχεία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Για χάρη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης