Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνος επεκτατισμός ΗΠΑ με το άρθρο 5 και τους...«Πρόθυμους» - Biden: Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ

Επικίνδυνος επεκτατισμός ΗΠΑ με το άρθρο 5 και τους...«Πρόθυμους» - Biden: Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ
Ο Biden μετέφερε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την άμυνα των εννέα χωρών εάν δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού του στην Ουκρανία και την Πολωνία συναντήθηκε στις 22/2/2023 στη Βαρσοβία με τους αρχηγούς κρατών των λεγόμενων χωρών της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Οι New York Times παρουσίασαν αρκετά δραματικά την εν λόγω συνάντηση λέγοντας πως αυτές οι εννέα χώρες είναι οι πιθανότεροι στόχοι του Vladimir Putin.
Ο Biden μετέφερε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την άμυνά τους εάν δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία.
Τα εννέα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αποκαλούνται οι «Εννέα του Βουκουρεστίου Β9» ή αλλιώς η «Συμμαχία των Προθύμων» είναι οι: Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.
«
Αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό η ομάδα των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά που είναι βασικά και, ειλικρινά, κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας άμυνας αυτή τη στιγμή», είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby.
Είπε ότι σκοπός του προέδρου στη συνάντηση ήταν να «επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια αυτής της συμμαχίας και της διατλαντικής ενότητας».
Έχει επίσης σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στον Putin ότι η χώρα του δεν μπορεί να εκφοβίσει αυτές τις δημοκρατίες, μερικές από αυτές σχετικά νέες και εύθραυστες.
Ενώ μια «επεκτατική Ρωσία» αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης στη Δύση από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η Μόσχα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι επιθυμεί να επεκτείνει τη σύγκρουση σε άλλες χώρες.

Το άρθρο 5

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ (…) είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Biden στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου», στη Βαρσοβία.
Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και απαιτεί την κοινή απάντησή τους.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να αποσύρει τη χώρα του από τη New START, την χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».
Οι περισσότερες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσονται ενθέρμως υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει να σταλούν στο Κίεβο πρόσθετοι πόροι, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο Biden επανέλαβε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χωρών αυτών.
«Εσείς βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας.
Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση.
Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

 


east_europe.png

«Άμεση απειλή»


Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.
Την διακήρυξη υπέγραψε και η Ουγγαρία, η οποία συχνά εμφανίζεται να διαφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και, μαζί με την Τουρκία, είναι τα μοναδικά μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα ενταξιακά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Πριν από τη  συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να μην γενικευτεί η σύρραξη – αυτή η στάση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των γειτονικών χωρών που ζητούν μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Andrzej Duda είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Biden να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Η Μολδαβία


Η μόνη χώρα που έχει βιώσει σημαντική πολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα του πολέμου πέρα από τα σύνορά της είναι η μικροσκοπική Μολδαβία.
Όσον αφορά τη Μολδαβία, το Reuters αναφέρει ότι ο Putin «ακύρωσε την Τρίτη ένα διάταγμα του 2012 που εν μέρει υποστήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας στην επίλυση του μέλλοντος της περιοχής της Υπερδνειστερίας - μιας αυτονομιστικής περιοχής που στηρίζεται από τη Μόσχα και συνορεύει με την Ουκρανία και όπου η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης