Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» η ΕΕ για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ - Διχάζει το Ταμείο Κυριαρχίας, αποφασίζει το Συμβούλιο στις 9/2

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» η ΕΕ για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ - Διχάζει το Ταμείο Κυριαρχίας, αποφασίζει το Συμβούλιο στις 9/2
Οι χώρες της ΕΕ τάσσονται κατά του σχεδίου των Βρυξελλών για την επέκταση της κρατικής βοήθειας
Σχετικά Άρθρα
Την εκπόνηση ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας» για τη στήριξη της βιομηχανίας της Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και τα αντίστοιχα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων και ελκυστικής φορολογίας που προτείνουν σε εγχώριες και ξένες βιομηχανίες και εταιρείες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, πρότεινε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ursula von der Leyen.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν θέλουν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τις ιδέες της για μια βιομηχανική πολιτική που θα βοηθήσει τους μεγάλους κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε δύο υπαρξιακές απειλές: τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τις αμερικανικές επιδοτήσεις.
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της είναι η χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι αφορα το πόσα χρήματα θα μπορούν να αντλήσουν οι κυβερνήσεις -ή η ΕΕ κεντρικά- (επιχορηγήσεις), για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Αυτά τα σχέδια μπορεί να κατακερματίσουν την ενιαία αγορά και να καλλιεργήσουν το έδαφος για επιχορηγήσεις αδιακρίτως» δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας «κρέμονται από μια κλωστή», δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενεκρίθησαν επιχορηγήσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ, όπως και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ…
Τα σχέδια της Von der Leyen για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο -πιθανώς μια πηγή μετρητών ανοιχτή σε μικρότερες χώρες μέλη- είναι απλώς ένα «κόλπο» για να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις επιχορηγήσεις, πρόσθεσε ένας άλλος διπλωμάτης.
Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel πρότεινε επίσης την ιδέα δημιουργίας ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από κοινά δάνεια της ΕΕ και θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να επιδοτούν τη βιομηχανία επί ίσοις όροις.
Ωστόσο, το προσχέδιο δέχτηκε τα πυρά από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Ολλανδός πρεσβευτής Robert De Grut το χαρακτήρισε ως σχέδιο «Καρλ Μαρξ» που έχει ποτιστεί με στεροειδή.

«Γράφτηκε στο Παρίσι»

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων «γράφτηκε στο Παρίσι».
Η Γαλλία, η οποία έχει τα δικά της μεγάλα βιομηχανικά σχέδια για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων προς την ΕΕ να επιταχύνει τους στόχους παραγωγής και να δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο κυριαρχίας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για χαλάρωση των κανόνων σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις που θα επέτρεπαν στις κυβερνήσεις εγχύσουν περισσότερα χρήματα στις εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της ΕΕ θα καταθέσουν τις επιλογές τους στη σύνοδο κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.
Η Von der Leyen, από τη μεριά της, σχεδιάζει να φέρει πιο λεπτομερείς προτάσεις για την ενιαία βιομηχανική πολιτική τον Μάρτιο, μαζί με έναν νόμο Net-Zero Industry, που θα διοχετεύει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινης τεχνολογίας, στο πλαίσιο των νέων σημείων αναφοράς για τις φιλικές προς το κλίμα βιομηχανίες.
Παράλληλα, δηλώνει πως θα εργαστεί επισταμένως για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.
Πάντως, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους ότι «οι κρατικές ενισχύσεις για μαζική παραγωγή και εμπορικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, επιβλαβών ανταγωνιστών για επιδοτήσεις και της αποδυνάμωσης της περιφερειακής ανάπτυξης» σύμφωνα με πρόσφατο nonpaper που έλαβε το POLITICO.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Φινλανδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας έστειλαν επιστολή στον Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovskis, απορρίπτοντας αυτό που αποκαλούν «μόνιμες ή υπερβολικές μη στοχευμένες επιδοτήσεις» ως απάντηση στις ΗΠΑ».
Η Ιταλία έστειλε επίσης ένα nonpaper διά του οποίου κατακρίνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και επισημαίνει ότι το 77% αυτών θα κατευθυνθεί σε δύο κράτη μέλη, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Αυτή η ανισορροπία θα μπορούσε να διογκωθεί περαιτέρω» αν οι χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες τους.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager υιοθέτησε μια προσεκτική προσέγγιση, λέγοντας στους θιασώτες των κρατικών ενισχύσεων ότι η επίσπευση των διαδικασιών για το Ταμείο Κυριαρχίας «δεν θα λειτουργήσει».

Διαγκωνισμοί

Καθώς τα κράτη της ΕΕ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο τεράστιο πακέτο πράσινων επιδοτήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Επιτροπή προσπαθεί να καταλήξει στο από πού θα βρει τους απαιτούμενους πόρους.
Μια πρώτη σκέψη είναι να χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εργαλείων όπως RePower EU, και όχι η έκδοση νέου χρέους.
Σε σχέση με το ερώτημα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να είναι ανταγωνιστική παγκοσμίως προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, η συζήτηση έχει στρέφεται στο αν οι Βρυξέλλες πρέπει ή όχι να ενισχύσουν το χρηματοδοτικό τους πλαίσιο, το οποίο αξιοποιεί κοινωνικά ομόλογα για να παρέχει δάνεια σε κράτη της ΕΕ.
Ορισμένες χώρες δεν είναι ευχαριστημένες με την επαναξιοποίηση ενός μέσου που χρησιμοποιήθηκε στα βάθη της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν είναι υπέρ των επιδοτήσεων και της υπερβολικής κρατικής βοήθειας [και] δεν είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε οποιοδήποτε άλλο μέσο χρηματοδότησης».
Όπως είπε, η Γερμανία είναι απρόθυμη να επαναλάβει τα μέσα που βασίζονται στο χρέος της ΕΕ όπως το NextGeneration EU ή το SURE.
«Προτείνω να αποφύγουμε αυτές τις συζητήσεις γιατί δεν υπάρχει καλό τέλος», είπε.
Δεδομένων των διχασμών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε σαφή κατεύθυνση, είπαν αρκετοί από τους διπλωμάτες.
Η ελπίδα παραμένει υψηλή ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μπορούν να βρουν κοινό έδαφος προτού η ΕΕ ξεκινήσει ένα δικό της πάρτι επιδοτήσεων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιέζουν για μεγαλύτερη πρόσβαση στο πρόγραμμα επιδοτήσεων των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
«Υπάρχει ακόμη περιθώριο να αφαιρεθούν ορισμένες από τις παρενέργειες από το τραπέζι», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
«Υπάρχει χώρος να συνεχίσουμε να μιλάμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης