Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόρρητη έκθεση: Επιστήμονες των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τον στρατό της Κίνας - Οι 835 κοινές εργασίες και τα... «ψάρια»

Απόρρητη έκθεση: Επιστήμονες των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τον στρατό της Κίνας - Οι 835 κοινές εργασίες και τα... «ψάρια»
Η έρευνα, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη δράση από επιστήμονες του βασικού σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, αποκαλύπτει μια μεγάλη κλίμακα συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων στη Δύση και ερευνητών που συνδέονται με τον στρατό της Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Η δημιουργία ενός... ρομποτικού ψαριού για πιθανή στρατιωτική χρήση ήταν μόνο ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων στις ΗΠΑ και ερευνητών που συνδέονται με τον στρατό της Κίνας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει το Newsweek.
Η έρευνα, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη δράση από επιστήμονες του βασικού σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, αποκαλύπτει μια ευρεία κλίμακα συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων στη Δύση και ερευνητών που συνδέονται με τον στρατό της Κίνας, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Η δημοσίευση της έκθεσης, η οποία κοινοποιήθηκε στο Newsweek πριν από τη δημοσίευσή της στην Ουάσιγκτον, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την κυβέρνηση του προέδρου Joe Bidne να ξεχωρίζει την Κίνα ως τον βασικό ανταγωνιστή της Αμερικής και να λαμβάνει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τη μεταφορά τεχνολογίας.
Το επιστημονικό κατεστημένο άργησε να αντιδράσει στους μεταβαλλόμενους καιρούς, είπε ο Jeffrey Stoff, συγγραφέας της έκθεσης "Should Democracies Draw Redlines around Research Colaboration with China?", η οποία αξιολόγησε 43.000 εργασίες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2016 και Μαΐου 2022.
Η έκθεση των περίπου 250 σελίδων προσδιορίζει 835 κοινές εργασίες όπου ερευνητές από τη Γερμανία —και μερικές φορές άλλα συμμαχικά κράτη— συνεργάστηκαν με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
"Έμεινα πραγματικά έκπληκτος όταν είδα ότι η τεράστια κλίμακα της ερευνητικής συνεργασίας με στρατιωτικούς οργανισμούς της ΛΔΚ συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση", είπε ο Stoff στο Newsweek.
«Αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυβερνήσεις και ιδρύματα που σκοπίμως ή όχι χρηματοδοτούν τόσο μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας που αφορά την αμυντική στρατηγική και τη βιομηχανική βάση της Κίνας», είπε.
«Ακόμη και στο πλαίσιο της θεμελιώδους επιστημονικής έρευνας, ποιος και πώς συνεργάζεται για τα εκάστοτε θέματα».
«Η επιστήμη πρέπει να ανταποκριθεί χαράσσοντας κόκκινες γραμμές σε ευαίσθητες έρευνες με την Κίνα, μια χώρα που εγκυμονεί σοβαρούς στρατιωτικούς και ηθικούς κινδύνους για τις ΗΠΑ και τους δημοκρατικούς συμμάχους τους όπως η Ταϊβάν και η Γερμανία», δήλωσε ο Stoff.
Ο ίδιος εργάστηκε για δύο δεκαετίες σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, εστιάζοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας.
Ο Stoff ίδρυσε πρόσφατα το Κέντρο Έρευνας για την Ασφάλεια και την Ακεραιότητα.

composite-image-robotic-fish.webp


Χρηματοδότηση των ΗΠΑ

Ο Stoff εξέτασε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των ΗΠΑ για έρευνα και διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το Υπουργείο Άμυνας είχαν χρηματοδοτήσει πολλαπλές συνεργασίες με συνδέσμους όπου περιλαμβάνονταν Κινέζοι στρατιωτικοί ερευνητές.
Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών δήλωσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει το εύρημα ότι ήταν χρηματοδότης σε 24 δημοσιεύσεις που αφορούσαν τη συνεργασία με το κορυφαίο ινστιτούτο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Κίνας, την China Academy of Engineering Physics (CAEP), αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «τεράστια πρόκληση» να καταλήξει σε έναν νόμο ή μια πολιτική που χαράσσει κόκκινες γραμμές για τη θεμελιώδη έρευνα.
"Υπάρχουν συζητήσεις, ωστόσο, σχετικά με το πώς θα πρέπει να οριστεί η θεμελιώδης έρευνα και ποιο θα πρέπει να είναι το εύρος της βασικής έρευνας", δήλωσε στο Newsweek η Rebecca Keiser, Επικεφαλής Στρατηγικής και Πολιτικής Ασφάλειας Έρευνας .
«Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να εντοπιστούν οι κίνδυνοι στη βασική έρευνα αλλά και πώς πρέπει να διαχειρίζονται» κατέληξε η ίδια.
covert-china-military-bases-video.png

Τα νέα όπλα των Κινέζων

Ένα υπερ-ρεαλιστικό υποβρύχιο drone που σχεδιάστηκε με μοντέλο το ψάρι arowana είχε κερδίσει  πρόσφατα την προσοχή του κόσμου στο διαδίκτυο, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε σε μια στρατιωτική έκθεση στην Κίνα . Η στρατιωτική έκθεση του Πεκίνου άνοιξε στις 5 Ιουνίου, δεν ήταν όμως τα τάνκς, οι πύραυλοι ή άλλοι θανατηφόροι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που κέντρισαν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, αλλά ένα μάλλον περίεργο ψάρι του είδους arowana που κολυμπούσε σε μια μεγάλη δεξαμενή νερού εγκατεστημένη στο χώρο.
Με την πρώτη ματιά φαινόταν απλώς σαν ένα ψάρι που κολυμπούσε στο νερό. Κολυμπούσε γύρω γύρω και κάθε φορά που έφτανε στον τοίχο σήκωνε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα πάνω. Στη συνέχεια πετάριζε την ουρά του και άλλαζε κατεύθυνση. Τα φαινόμενα όμως απατούν και έτσι με μια πιο προσεκτική ματιά διαπίστωνε κανείς ότι δεν επρόκειτο για ένα κανονικό ψάρι αλλά για ένα ρομπότ με την όψη ου ψαριού.

Ιδανικό για επιστημονική έρευνα αλλά ενδεχομένως και για στρατιωτική χρήση

Το bionic arowana σχεδιάστηκε με σκοπό να μιμείται τις κινήσεις των πραγματικών ψαριών. Διαθέτει μια ποικιλία αισθητήρων, τεχνολογία global vision control καθώς και αυτονομία μπαταρίας 6-8 ωρών.
Οι κατασκευαστές αυτού του απίστευτα ρεαλιστικού ρομποτικού ψαριού πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμο στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, καθώς και στην έρευνα για τη θαλάσσια βιολογία, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις δυνατότητές του για κατασκοπεία και επιτήρηση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον της Κίνας για την επιτήρηση με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

9973cd32-0fba-4cd8-bc21-50765300c10a.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης