Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει σύγκρουση με τον Powell ο Trump… - Όλα τα σενάρια για τη Fed εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

Ετοιμάζει σύγκρουση με τον Powell ο Trump… - Όλα τα σενάρια για τη Fed εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ
Είτε ο Trump αποφασίσει τελικά να ακούσει τις πιο επιθετικές ιδέες των συμμάχων του, ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα δώσει στον Powell τρίτη θητεία όταν λήξει η τρέχουσα το 2026
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα δυσκολευόταν να απολύσει τον επικεφαλής της Federal Reserve.
Αλλά κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος τι θα συνέβαινε αν προσπαθούσε, ειδικά αν πρόκειται για τον Donald Trump.
Ως νομικό ζήτημα, έχει συζητηθεί εδώ και δεκαετίες αλλά ποτέ δεν δοκιμάστηκε.
Και είναι ένα ερώτημα που θα γινόταν κάτι περισσότερο από ακαδημαϊκό εάν ο Donald Trump κερδίσει αυτόν τον Νοέμβριο και στη συνέχεια κινηθεί για να περιορίσει την ανεξαρτησία του Jerome Powell ή ακόμη και προσπαθήσει να τον απολύσει.
Ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι μπορεί να απολύσει τον Powell, αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες δεν είναι τόσο σίγουροι.
Προς το παρόν, ο Trump φαίνεται πιο επικεντρωμένος στα νομικά του προβλήματα, αλλά κάποιοι στο επιτελείο του παραμένουν έντονα επικεντρωμένοι στο θέμα της Federal Reserve.
Ο ίδιος ο Trump έχει βρει χρόνο να συζητήσει πιθανούς αντικαταστάτες του Powell για το 2025 ή το 2026, όταν λήγει η θητεία του Powell.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήρθε αυτή την εβδομάδα με την αποκάλυψη στη Wall Street Journal ότι μια ομάδα συμμάχων του Trump εκτός της επίσημης εκστρατείας του συντάσσει προτάσεις που θα υπονόμευαν σοβαρά την ανεξαρτησία της Fed εάν θεσπιστούν.
Εκτός από το επιχείρημα ότι ο Trump θα μπορούσε να απολύσει τον Powell, υπάρχει επίσης μια συζήτηση μεταξύ των συμμάχων του πρώην προέδρου για το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει.
Μια «τραβηγμένη» πρόταση που φέρεται να εξετάζεται υποστηρίζει ακόμη και ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει άμεσο λόγο στον καθορισμό των επιτοκίων.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν διαφυλάξει με ζήλο την ανεξαρτησία τους για δεκαετίες, με τον Powell να υπογραμμίζει συχνά αυτό το σημείο.
Σε μια πρόσφατη ομιλία του, είπε, «Θα κάνουμε αυτό που θα κάνουμε, και θα το κάνουμε για οικονομικούς λόγους, και αυτό είναι».

Το πολυαναμενόμενο pivot της Fed

Η πολιτική συζήτηση γύρω από τον Powell έρχεται καθώς η κεντρική τράπεζα σταθμίζει μια περίπλοκη (και πολιτικά ισχυρή) απόφαση σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Μια άλλη ισχυρή ένδειξη για τον πληθωρισμό την Παρασκευή ενίσχυσε την πιθανότητα να μην υπάρξουν βραχυπρόθεσμα περικοπές.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι ο Powell θα μπορούσε να δεχθεί άνευ προηγουμένου πίεση εάν ο Trump επικρατήσει τον Νοέμβριο.

Το (κάπως άλυτο) νομικό ζήτημα

Από την πλευρά του, ο Trump πιστεύει ότι έχει την εξουσία.
Επανέλαβε την ιδέα δημόσια σε μια συνέντευξη Τύπου το 2020 κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν είπε ωμά: «Έχω το δικαίωμα να απολύσω» τον Powell.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να υποβιβάσει τον Powell από τη θέση του ως προέδρου, «να βάλει κάποιον άλλον υπεύθυνο».
Αλλά ο Trump κατέληξε να αρνηθεί να δοκιμάσει οποιαδήποτε εξουσία με τα δικαστήρια.
Επίμαχο είναι το άρθρο 10 του νόμου για την ομοσπονδιακή τράπεζα.
Ο νόμος ορίζει ότι κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα έχει τα καθήκοντά του για 14 χρόνια "εκτός εάν απομακρυνθεί νωρίτερα για λόγους που μπορεί να επικαλεστεί ο Πρόεδρος".
Το καταστατικό δεν έχει καμία πρόβλεψη που να απευθύνεται συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το ερώτημα είναι τι ακριβώς συνιστά «για αιτία»;
Η γλώσσα του νόμου είναι ξεκάθαρα πιο περιοριστική από τους αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου και άλλα μέλη μιας προεδρικής διοίκησης, τα οποία συχνά περιγράφονται ότι εργάζονται «με τις ευχές» του προέδρου.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες τείνουν να λένε ότι μια απλή διαφωνία πολιτικής δεν θα ανέβαινε στο επίπεδο της αιτίας, αλλά είναι ένα πρότυπο που δεν έχει δοκιμαστεί στα δικαστήρια
Το θέμα ήταν αντικείμενο έντονης συζήτησης το 2018 και το 2019 μετά από αναφορές εκείνης της χρονιάς ότι ο τότε Πρόεδρος Trump είχε διατυπώσει την ιδέα της απόλυσης του Powell πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι αναλύσεις

Σε μια έκθεση του 2019 για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν προσπαθήσει, ο Peter Conti-Brown του Ινστιτούτου Brookings έγραψε ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος προσπαθεί απλώς να απολύσει έναν αξιωματούχο χωρίς να κατηγορήσει για παράβαση ή παραμέληση καθήκοντος, πιθανότατα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Εάν οι δικαστές επιβεβαιώσουν μια τέτοια απόλυση, έγραψε, «αυτό θα αντιπροσώπευε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο διοικητικό δίκαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 80 χρόνια».
Ο Conti-Brown παρουσίασε επίσης μια ποικιλία σεναρίων ταραχής της αγοράς που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οποιαδήποτε προεδρική απόπειρα απομάκρυνσης του Powell είτε από τη θέση του ως προέδρου της Federal Reserve είτε ως μέλους του Συμβουλίου των Διοικητών.
Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σενάριο είναι αυτό όπου ο Powell κάνει μήνυση ως απάντηση και του επιτρέπεται να παραμείνει στη θέση του καθώς η υπόθεση εξετάζεται στο δικαστήριο.
Μια άλλη ματιά στο θέμα το 2019 από τον Robert Eisenbeis, επικεφαλής νομισματικό οικονομολόγο της Cumberland Advisors, ήταν λίγο πιο ωμή.
Στο ερώτημα εάν ο Powell θα μπορούσε να απολυθεί, έγραψε ότι είναι θέμα συζήτησης, αλλά «η σύντομη απάντηση φαίνεται να είναι όχι».

Θα προσπαθούσε ο Trump;

Τα νέα αυτής της εβδομάδας για την προσπάθεια μεταξύ των συμμάχων Trump είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα αξιωματούχων στην τροχιά του Trump που συζητούν αν θα χαλιναγωγήσουν την ανεξαρτησία της Federal Reserve.
Ένα βιβλίο που περιγράφεται ως «περιεκτικός οδηγός πολιτικής για τον επόμενο συντηρητικό πρόεδρο των ΗΠΑ» εκδόθηκε το 2023 από το ίδρυμα με επιρροή Heritage ως μέρος της δικής του προσπάθειας για τον σχεδιασμό εάν κερδίσει ο Trump, που ονομάζεται Project 2025.
Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο που εξετάζει τη μείωση της ισχύος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά δεν υποστηρίζει την απομάκρυνση του Powell.
Οι βοηθοί του Trump προσπάθησαν εδώ και καιρό να υποβαθμίσουν τις σχέσεις μεταξύ της εκστρατείας και αυτών των ομάδων.
Υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκληφθούν ως απόψεις του Trump, αλλά το έργο είναι πιθανό να έχει επιρροή εάν υπάρξει μια δεύτερη κυβέρνηση Trump.
Ο John McEntee εργάστηκε στον Λευκό Οίκο Trump και τώρα συμμετέχει στο Project 2025.
Είπε πρόσφατα ότι όσον αφορά τις προσπάθειές του και την επίσημη εκστρατεία του Trump, θα «ενσωματώσουν πολύ από τη δουλειά μας μαζί τους» το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ήταν γεγονός ότι η εκστρατεία του Biden ήταν περισσότερο από ευτυχής να τονίσει.
Είτε ο Trump αποφασίσει τελικά να ακούσει τις πιο επιθετικές ιδέες των συμμάχων του, ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα δώσει στον Powell τρίτη θητεία όταν λήξει η τρέχουσα το 2026.
«Δεν θα τον ξαναδιόριζα. Νόμιζα ότι αργούσε πάντα, είτε ήταν καλό είτε κακό, αλλά πάντα αργούσε», είπε ο Trump.

www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης