Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη νίκη Wagner κατέλαβαν το Soledar, σύντομα στον έλεγχο των Ρώσων και το Bakhmut – Η Δύση χάνει στην Ουκρανία

Μεγάλη νίκη Wagner κατέλαβαν το Soledar, σύντομα στον έλεγχο των Ρώσων και το Bakhmut – Η Δύση χάνει στην Ουκρανία
Μετά την κατάληψη του Soledar είναι θέμα χρόνου η κατάληψη από τους ρώσους και του Bakhmut
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της Δύσης ότι οι Ουκρανοί νικούν και οι Ρώσοι χάνουν στο πεδίο της μάχης η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, οι Ουκρανοί έχουν υποστεί ειδικά τις τελευταίες ημέρες πανωλεθρία ενώ ο ρωσικός στρατός προελαύνει και καταλαμβάνει καίριας στρατηγικής σημασίας πόλεις, όπως το Soledar ενώ είναι θέμα χρόνου να ελέγξουν και το Bakhmut…

Η πόλη Soledar, όπου σημειώθηκαν έντονες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες, έχει τεθεί υπό έλεγχο από μονάδες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Yevgeny Prigozhin.
«Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την επικράτεια του Soledar.
Το κέντρο της πόλης έχει περικυκλωθεί και ο αστικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί άμεσα.
Το Soledar ήταν ένα από τα βασικά σημεία άμυνας του Ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.
Η πόλη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αλατιού στην Ευρώπη.
Είναι γνωστό ότι η πόλη Soledar, ως επί το πλείστον συμπεριλαμβανομένου του κέντρου, καταλήφθηκε από ομάδες επίθεσης Wagner PMC.
Οι μονάδες Wagner κατέλαβαν όλα τα κυρίαρχα ύψη γύρω από την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του βουνού Yurchina , παίρνοντας τον άμεσο έλεγχο των πυρών στους δρόμους ανεφοδιασμού και τα φυλάκια των Ουκρανών.
Οι μάχες διήρκησαν περισσότερους από τέσσερις μήνες, αλλά η άμυνα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ανθεκτική στις μονάδες του τακτικού στρατού και στη συνέχεια αποσύρθηκαν από την πρώτη γραμμή.
Ο όμιλος Wagner χρειάστηκε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες για να πάρει την πόλη απευθείας.

Μετά την κατάληψη του Soledar είναι θέμα χρόνου η κατάληψη από τους Ρώσους και του Bakhmut

Από τις πρώτες μέρες του 2023, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην περιοχή Bakhmut-Soledar.
Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκαθάρισης στο χωριό Bakhmutskoe που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά προάστια του Soledar, μαχητές Wagner μπήκαν αμέσως στην πόλη.
Σε λίγες μέρες σφοδρών οδομαχιών έφτασαν στο κέντρο της πόλης και σκοτώνουν πλέον Ουκρανούς στρατιώτες από τις πολυκατοικίες και τα αλατωρυχεία της περιοχής.

Η ουκρανική φρουρά βρέθηκε σχεδόν εντελώς περικυκλωμένη.
Αφού οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο της Yakovlevka, απέκλεισαν το Soledar από τα βόρεια.
Ο κύριος δρόμος που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες της Ουκρανίας που οδηγεί στο Soledar από τα δυτικά βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών.

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός έχασε τον έλεγχο του χωριού Podgorodnoe που βρίσκεται στα βόρεια προάστια του Bakhmut.
Ρώσοι στρατιώτες δεν μπήκαν στην πόλη αλλά συνέχισαν την προέλασή τους προς τα βορειοδυτικά και άρχισαν να εισβάλλουν σε ουκρανικές θέσεις.
Οι στρατηγικά σημαντικοί οδικοί και σιδηροδρομικοί δρόμοι μεταξύ Bakhmut και Soledar που βρίσκονται προς τα δυτικά κινδυνεύουν να κοπούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στα νότια του Bakhmut, οι μαχητές Wagner απωθούν τον ουκρανικό στρατό από τις θέσεις του στην περιοχή Kleshcheyevka.
Συνεχίζουν επίσης τις επιχειρήσεις επίθεσης στο Opytnoe καθώς και στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.

Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση του Donetsk

Η κατάληψη του Soledar ανοίγει την πρόσβαση στο Slavyansk και στο Kramatorsk και κατ’επέκταση στην απελευθέρωση όλου του Donetsk υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
«Η απελευθέρωση του Soledar πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για την απελευθέρωση του Artemovsk (Bakhmut) και του Seversk.
Αυτό οδηγεί, πρώτον, σε μια άλλη κατάρρευση των συμβόλων, αυτό του αήττητου, που διογκώθηκαν από την ουκρανική προπαγάνδα.
Δεύτερον, αυτή είναι η πολυαναμενόμενη είσοδος στο προγεφύρωμα των κατευθύνσεων προς Slavyansk και Kramatorsk.
Αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί μια στιγμή καμπής για την απελευθέρωση ολόκληρης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk» υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Solovyov Live TV ο Pushilin.

Πέφτει η αμυντική γραμμή των Ουκρανών

Όπως είπε ο Pushilin, η κατάληψη του Soledar, του Artemovsk και του Seversk από τις ρωσικές δυνάμεις θα οδηγούσε στην καταστροφή της αμυντικής γραμμής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
«Με την κατάληψη του Soledar, του Artemovsk και του Seversk, στην πραγματικότητα καταστρέφουμε όλη την πρώτη γραμμή.
Αυτό καθιστά δυνατό να κινηθούμε κατά μήκος των κατευθύνσεων Gorlovka και Slavyansk και σε κάποια σημεία να περάσουμε από πίσω.
Με τη σωστή αλληλεπικάλυψη, το μέτωπο του εχθρού, το οποίο οχυρώνεται εδώ και πολύ καιρό, θα μπορούσε να καταρρεύσει» είπε ο Pushilin.

Το Κίεβο εγκαταλείπει τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Soledar – Δεν υπολογίζει τις απώλειες

Την θέση πως το Κίεβο εγκατέλειψε τους Ουκρανούς στρατιώτες στη Soledar και ότι δεν υπολογίζει τις απώλειες στις τάξεις του ουκρανικού στρατού διατύπωσε ο Ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής Yan Gagin.
«Η ουκρανική ηγεσία καθ’όλη τη διάρκεια της ουκρανικής άμυνας τόσο στη Soledar όσο και στο Artemovsk (Bakhmut) δεν έλαβε υπόψη της τις απώλειες των στρατιωτών της.
Αντιθέτως, έριχνε ολοένα και περισσότερους σχηματισμούς, ολοένα και περισσότερες στρατιωτικές μονάδες σε αυτό το σημείο.
Δεν ήταν πρόβλημα για αυτούς να αφήσουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στην πόλη, την οποία είχαμε ήδη καταλάβει.
Αυτοί απλά είχαν ξεγραφεί εκ των προτέρων, αυτοί δεν θεωρούνταν πλέον ζωντανοί και απαραίτητοι» είπε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Gagin.

Αφήνουν τραυματίες

Σύμφωνα με τον Gagin, ανάμεσα στους Ουκρανούς στρατιώτες που αφέθηκαν στην πόλη, πρέπει να υπάρχουν τραυματίες, πρέπει να υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μείνει χωρίς επικοινωνία, που πήγαν σε μια αποστολή και δεν είχαν τον χρόνο να επιστρέψουν από αυτήν.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά εγκαταλείφθηκαν εκεί.
Η Ουκρανία εγκαταλείπει τους στρατιώτες της.
Όλα αυτά απλά για να αναφέρουν στους «αφέντες» τους στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ ότι πολεμούν τόσο ωραία, ότι πολεμούν υπέροχα, ότι αμύνονται τόσο ηρωικά» ανέφερε ο Gagin.

Μαζικές παραδόσεις

Κατά τον Gagin, οι Ουκρανοί δεν είναι τίποτα άλλο από «πόροι» για το Κίεβο.
«Πιθανότατα οι εναπομείναντες θα παραδοθούν μαζικά και θα μπορέσουν, τουλάχιστον στην αιχμαλωσία, να ζεσταθούν, να φάνε σαν άνθρωποι και να έχουν ιατρική περίθαλψη» υποστήριξε ο Gagin.


Το νότιο μέτωπο

Εν τω μεταξύ, στα νότια της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για μια πιθανή ουκρανική αντεπίθεση.

Τις πρώτες μέρες του χρόνου, οι Ουκρανοί άνοιξαν τις πύλες των υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.
Ως αποτέλεσμα, ο Δνείπερος συρρικνώθηκε στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας.

Επιπλέον, οι ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την καταστροφή εγκαταστάσεων υποδομής μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών και διασταυρώσεων στις περιοχές Kherson και Zaporizhia
Aυτά είναι σημάδια ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να ετοιμάζονται να διασχίσουν τον Δνείπερο.
Ουκρανικές επιχειρήσεις επίθεσης θα μπορούσαν να αναμένονται στην περιοχή της δεξαμενής Kakhovsky, στο Energodar και στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia.

Η γρήγορη προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Bakhmut-Soledar πιθανότατα ανάγκασε τον ουκρανικό στρατό να καθυστερήσει τυχόν επιθετικές επιχειρήσεις και να μεταφέρει πρόσθετες δυνάμεις από τις νότιες περιοχές στις γραμμές του μετώπου Donbass, ωστόσο η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες…

Η βοήθεια στην Ουκρανία από την Δύση είναι ίση με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022

Η Ουκρανία έλαβε στρατιωτική βοήθεια από την Δύση περίπου 48,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η οποία είναι πρακτικά ίση με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2022.
Η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανέρχεται σχεδόν στο 95% των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας, οι οποίες ανήλθαν σε 51,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η συνολική βοήθεια στην Ουκρανία έφθασε στα 150,8 δισ

Η συνολική βοήθεια, που έλαβε η Ουκρανική κυβέρνηση από δυτικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, εκτιμάται σε περισσότερα από 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις των χωρών δωρητών και δημοσιεύματα.

Ως εκ τούτου, η συνολική δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 υπερέβη τον ουκρανικό προϋπολογισμό (εκτιμάται κατά 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σχεδόν τρεις φορές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε νωρίτερα ότι «το στρατιωτικό δυναμικό και οι ικανότητες σχεδόν όλων των κύριων μελών του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται ενεργά επί του παρόντος» εναντίον της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στους Patriot…

Η κυβέρνηση Biden των ΗΠΑ αποκάλυψε για πρώτη φορά το σχέδιό της για μεταφορά πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία στα μέσα Δεκεμβρίου , αλλά υπήρχε ακόμα το ερώτημα για το πού θα εκπαιδευόταν το ουκρανικό προσωπικό για τη λειτουργία των περίπλοκων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Αρχικά, μια βάση στη Γερμανία θεωρήθηκε πιθανό μέρος, αλλά και εν μέσω εικασιών ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε πράγματι να πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που σίγουρα θα προκαλούσε περαιτέρω την Ρωσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν για πρώτη φορά στο CNN ότι ουκρανικά στρατεύματα θα εκπαιδευτούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών , ως μέρος ενός προγράμματος που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Οκλαχόμα , όπου βρίσκεται η σχολή πυροβολικού πεδίου του Στρατού, και θα διαρκέσει «μερικούς μήνες».

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των συστημάτων Patriot, οι οποίες απαιτούν περίπου 100 άτομα για να χειρίζονται τα πάντα, από τους υπολογιστές μέχρι τα χειριστήρια ραντάρ έως τον σταθμό ελέγχου εμπλοκής, το χρονοδιάγραμμα που συνήθως προσφέρεται για την κατάλληλη εκπαίδευση ενός πληρώματος είναι τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν δίνουν ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή.
Η Ουκρανία επιδιώκει απεγνωσμένα να εξασφαλίσει πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα για προστασία από τα καταστροφικά κύματα των ρωσικών εναέριων επιθέσεων στο ενεργειακό της δίκτυο.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει Patriots, η Ρωσία είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι το προσωπικό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ δεν θα τα επανδρώσουν.
Οι πύραυλοι Patriot δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι όσον αφορά την άμυνα της Ουκρανίας στις πόλεις της, δεδομένου ότι έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 100 μιλίων και είναι ικανοί να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης