Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια ακροδεξιά σκιά πλανάται πάνω από την προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ

Μια ακροδεξιά σκιά πλανάται πάνω από την προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ
Η άνοδος του SD, ενός κόμματος με νεοναζιστικές ρίζες, έχει θολώσει την εικόνα των σχέσεων Σουηδίας-ΕΕ
Μια ακροδεξιά σκιά πλανάται πάνω από την επικείμενη προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ.
Η Σουηδία θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως ένα συνεργάσιμο και εποικοδομητικό μέλος της ΕΕ, με μια σειρά από κυβερνήσεις που είναι σε θέση να συγκεντρώσουν την εγχώρια κοινοβουλευτική υποστήριξη για πολλές από τις μεγάλες ιδέες των Βρυξελλών. 
Ωστόσο, οι γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου άφησαν τον νέο κεντροδεξιό πρωθυπουργό Ulf Kristersson να εξαρτάται από τους ακροδεξιούς, ευρωσκεπτικιστές Σουηδούς Δημοκράτες (SD) για την κοινοβουλευτική του εντολή.
Το γεγονός αυτό εγείρει ένα ερωτηματικό σχετικά με το αν η Στοκχόλμη μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της στα βασικά ζητήματα της ΕΕ. 
Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες - οι οποίοι προσδοκούσαν στη σουηδική προεδρία ως μια προεδρία που θα μπορούσε να κάνει πράγματα - ανησυχούν τώρα ότι ο αντιευρωπαϊκός τόνος των Σουηδών Δημοκρατών θα μολύνει τον τρόπο λειτουργίας τους, αναφέρει το Politico.
"Δεν αποτελεί είδηση για κανέναν ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι το πιο επικριτικό κόμμα του κοινοβουλίου απέναντι στην ΕΕ", δήλωσε ο ηγέτης του SD, Jimmie Åkesson, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για θέματα ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.
"Πιστεύουμε στη συνεργασία ... αλλά πρέπει να απομακρυνθούμε από τη σχεδόν μανιώδη ιδέα ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να παρεμβαίνουν όλο και περισσότερο στην πολιτική των κρατών μελών", ανέφερε.

Ποιο είναι το SD

Η θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ δίνει στη χώρα που ασκεί εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ - επί του παρόντος η Τσεχική Δημοκρατία - κεντρικό ρόλο στον καθορισμό και την πρόοδο της πολιτικής ατζέντας του μπλοκ.
Για τον σκοπό αυτό, θεωρείται χρήσιμο η χώρα που ασκεί την προεδρία να έχει σαφή στάση απέναντι στη συνεργασία με την ΕΕ και μια ευρέως κατανοητή θέση σε κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. 
Ωστόσο, η άνοδος του SD, ενός κόμματος με νεοναζιστικές ρίζες, έχει θολώσει την εικόνα των σχέσεων Σουηδίας-ΕΕ για τους ξένους που βλέπουν προς τα μέσα.
Είναι η πρώτη φορά που το SD έχει πραγματική επιρροή και οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να υπολογίζουν τι πολιτικές θέσεις, όπως η εξαιρετικά σκληρή γραμμή του για τη μετανάστευση και η σχετικά φιλική στάση του προς την Ουγγαρία του Viktor Orban, θα μπορούσαν να σημαίνουν για τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία αντιμετωπίζει την ΕΕ.
Σουηδοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες διαβεβαίωσαν τους συναδέλφους τους ότι η προεδρία τους θα διοικείται από τις Βρυξέλλες και όχι από τη Στοκχόλμη.
Αυτό έχει καθησυχάσει ορισμένους στο Συμβούλιο, αλλά η πιθανή επιρροή του SD έχει προκαλέσει ανησυχία σε άλλους στις Βρυξέλλες.
Ο Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Στοκχόλμη: "Εξέφρασα την ανησυχία μου για την αρνητική επιρροή που θα έχουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες όχι μόνο στη σουηδική κυβέρνηση, αλλά και στη σουηδική προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο".
Ενώ το Μετριοπαθές Κόμμα του Kristersson και οι δύο μικρότεροι κεντροδεξιοί σύμμαχοί του στον συνασπισμό είναι σταθερά υπέρ της ΕΕ, το SD πίεσε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στην ΕΕ κατά τους μήνες μετά το Brexit.
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στη Στοκχόλμη αυτόν τον μήνα, η ασυμφωνία στα μηνύματα μεταξύ του Kristersson και του ηγέτη του SD, Åkesson ήταν εμφανή.

Το σύμφωνο για τη μετανάστευση στο επίκεντρο

Η μετανάστευση ειδικότερα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης.
Είναι κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα του SD και πρόκειται να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ.
Η τελευταία φάση μιας φιλόδοξης αναθεώρησης των πολιτικών των Βρυξελλών για τη μετανάστευση και το άσυλο - το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο - έχει τεθεί προς συζήτηση, με τις χώρες μέλη να απέχουν πολύ μεταξύ τους στο θέμα αυτό.
Πριν από τις σουηδικές εκλογές υπήρχαν υψηλές προσδοκίες ότι θα μπορούσε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά το σύμφωνο κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας και ότι θα μπορούσε ίσως να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης ισπανικής ή βελγικής προεδρίας. 
Η Σουηδία δέχτηκε από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015 και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες πίστευαν ότι αυτό είχε προσδώσει στη χώρα μια υπέρμετρη τεχνογνωσία σε σχετικά ζητήματα. 
Επιπλέον, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, είναι σήμερα η Σουηδή νομοθέτης Ylva Johansson. 
Αλλά από τότε που οι Σοσιαλδημοκράτες της Johansson καταψηφίστηκαν τον Σεπτέμβριο, αυτές οι ελπίδες προόδου έχουν εξανεμιστεί στις Βρυξέλλες.
Το SD έχει από καιρό προωθήσει τη γραμμή ότι η Σουηδία πρέπει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους χορηγεί άσυλο "όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν", και η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας έχει δεσμευτεί να περιορίσει τη μετανάστευση. 
Οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ για τον επιμερισμό των ευθυνών για τη στέγαση των μεταναστών μεταξύ των συνοριακών κρατών και κρατών όπως η Σουηδία - μακριά από το εξωτερικό όριο του μπλοκ - είναι πιθανό να συναντήσει την αντίσταση του Åkesson και του κόμματός του. 
Μια τέτοια αδιαλλαξία έχει θορυβήσει τους διπλωμάτες που βλέπουν το μεταναστευτικό σύμφωνο ως έναν από τους πιο περίπλοκους φακέλους του μπλοκ. 
"Αν ήταν περίπλοκο πριν, τώρα φαίνεται αδύνατο", δήλωσε ένας διπλωμάτης από την Κεντρική Ευρώπη που παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης