Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραβείο αποτυχημένης πρόβλεψης «δίνει» η Wall Street σε Kolanovic (JPMorgan) και Stoltzfus (Oppenheimer)

Βραβείο αποτυχημένης πρόβλεψης «δίνει» η Wall Street σε Kolanovic (JPMorgan) και Stoltzfus (Oppenheimer)
Το μέγεθος της πτώσης φέτος, για να είμαστε δίκαιοι, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί...
Ο Marko Kolanovic και ο John Stoltzfus, δύο από τους πιο δυνατούς χρηματιστηριακούς ταύρους σε όλη τη Wall Street, ήταν πεπεισμένοι για ένα πράγμα στις αρχές του 2022: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρούσε αργά, πολύ αργά, με το σχέδιό της να αυξήσει τα επιτόκια.
Αφήστε που ο πληθωρισμός είχε ήδη εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων, έλεγαν, θα γίνονταν σε τόσο μικρά βήματα που οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα τις αισθάνονταν ελάχιστα.
Και έτσι ο Kolanovic, συν-επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan προέβλεψε ένα ευρύ ράλι.
Αυτός και η ομάδα του προσδιόρισαν τον δείκτη S&P 500 στις 5.050 μονάδες μέχρι το τέλος του 2022.
Ο Stoltzfus, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, ήταν ακόμη πιο τολμηρός: 5.330 μονάδες.

Απέκλιναν περισσότερο από 1.000 μονάδες...

Οι δύο άνδρες - υψηλού προφίλ σε εταιρείες με μεγάλα ονόματα - είναι τα δημόσια πρόσωπα αυτού που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ο τυφλοσούρτης της Wall Street.
Με λίγες εξαιρέσεις, οι καλύτεροι και εξυπνότεροι στις αγορές μετοχών και ομολόγων απέτυχαν να εκτιμήσουν πώς το ξέσπασμα του πληθωρισμού θα ανέτρεπε τον επενδυτικό κόσμο το 2022.
Απέτυχαν να προβλέψουν πώς θα αντιδρούσε η Fed - οι αυξήσεις των επιτοκίων ήρθαν με καταιγιστικό, όχι με μετρημένο, ρυθμό - και απέτυχαν να προβλέψουν πώς αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε τη χειρότερη ταυτόχρονη πτώση μετοχών και ομολόγων τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970.

Οι "ζημιές"

Υπάρχουν 865 ενεργά διαχειριζόμενα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που εδρεύουν στις ΗΠΑ με ενεργητικό τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Κατά μέσο όρο, έχασαν 19% το 2022.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που αγαπούν τις μετοχές υπέστησαν επίσης σφυροκόπημα.
Στην πλευρά των ομολόγων - ένα σύμπαν 200 αμοιβαίων κεφαλαίων παρόμοιου μεγέθους - η μέση πτώση ήταν 12%.
Η πλειονότητά τους τα πήγε χειρότερα από τους δείκτες που χρησιμοποιούν ως δείκτες αναφοράς για τη μέτρηση της απόδοσής τους.
Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών είχε το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο της Western Asset Management - το Core Plus Bond Fund.
Ο Ken Leech, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, ήταν, όπως και οι Kolanovic και Stoltzfus, πεπεισμένος ότι η Fed δεν βιαζόταν.
Στα τέλη του 2021, προέβλεψε ότι μπορεί να μην υπάρξουν καν αυξήσεις επιτοκίων το 2022.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο, μια 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασε 18%.
Υποαπέδωσε το 99% των συγκρίσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.
"Μια 40ετής ανοδική αγορά", λέει ο William Eigen, επενδυτής ομολόγων στην JPMorgan Asset Management και μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις που είχε τοποθετήσει το ταμείο του για να αποφύγει τον πόνο που έρχεται, "σου επιφυλάσσει περίεργα πράγματα".
Χαράζει βασικές πεποιθήσεις στον εγκέφαλο που είναι δύσκολο να διαγραφούν.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες traders, επενδυτές και αναλυτές εκπαιδεύτηκαν στους τρόπους του Fed put, μια πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πάντα εκεί για να στηρίξουν τις αγορές σε στιγμές αναταραχής - με την αναστολή των σχεδίων για αύξηση των επιτοκίων ή την άμεση μείωσή τους - και, ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να αγοράζει κανείς στη βουτιά.

Σαν να σε ληστεύουν

Το μέγεθος της πτώσης φέτος, για να είμαστε δίκαιοι, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.
Τόσο ο Leech όσο και ο Stoltzfus αναφέρθηκαν στους απροσδόκητους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας οικονομίας που αντήχησαν σε όλες τις αγορές.
Υπήρξε, για παράδειγμα, η επιμονή της Κίνας στην πολιτική της "Covid Zero" για το μεγαλύτερο μέρος του έτους και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Αυτό ήταν πραγματικά σαν ληστεία με τον τρόπο που συνέβη", δήλωσε ο Stoltzfus σε συνέντευξή του.
"Είχατε την Κίνα, είχατε τη Ρωσία και μετά είχατε τη διαδικασία της Fed να κάνει αυτό που τελικά έπρεπε να κάνει".
Ο Leech χαρακτήρισε τη χρονιά "ιδιαίτερα δύσκολη", αλλά σημείωσε ότι οι επιδόσεις του ταμείου άρχισαν να βελτιώνονται.
Έχει κερδίσει 3,6% αυτό το τρίμηνο.
"Αναγνωρίζοντας τις αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, κάναμε προσαρμογές στα χαρτοφυλάκιά μας της ευρείας αγοράς και πιστεύουμε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι καλά τοποθετημένο για να επωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη", ανέφερε ο Leech σε δήλωσή του.
Ο Kolanovic επισήμανε την απόδοση ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου μοντέλου cross-markets που εποπτεύει.
Σημείωσε θετική απόδοση φέτος, ανέφερε σε δήλωσή του, καθώς τα κερδισμένα στοιχήματα σε εμπορεύματα και ομόλογα αντιστάθμισαν τα λανθασμένα στοιχήματα σε μετοχές.
Πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος και η ομάδα της JPMorgan είχαν προβλέψει μέρος της αύξησης των αποδόσεων το 2022, λέγοντας ότι αυτές των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς θα ανέβαιναν στο 2,25%.

Το αξίωμα Fed put

Ήταν στον απόηχο της τελευταίας μεγάλης έξαρσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που γεννήθηκε το αξίωμα Fed put.
Με τις τιμές καταναλωτή να είναι και πάλι σταθερές στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν ελεύθεροι να επικεντρωθούν κυρίως στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και, στην πορεία, στην τόνωση των μετοχών και των ομολόγων.
Το γεγονός ότι το put είναι νεκρό, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αυτή τη νέα εποχή του υψηλού πληθωρισμού, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό σε πολλές αίθουσες συναλλαγών.
Ο Eigen το βλέπει αυτό στον τρόπο με τον οποίο οι traders φωνάζουν ξανά και ξανά για μια "στροφή της Fed".
Με τον όρο "στροφή" εννοούν την απομάκρυνση από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων και τη στροφή προς τις μειώσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή της ύφεσης.
Αυτό τους έχει οδηγήσει στο να ανεβάζουν επανειλημμένα τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών σε φευγαλέα ράλι ανακούφισης που ξεφουσκώνουν και καταρρέουν όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επαναλαμβάνει δυναμικά ότι ο ίδιος και το διοικητικό συμβούλιο προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμός υπό έλεγχο.
"Αυτό είναι περίπου το τέταρτο ράλι της Fed που είχαμε φέτος", δήλωσε ο Eigen καθώς παρακολουθούσε τις αγορές να ανεβαίνουν ένα πρωί στα τέλη Νοεμβρίου.
Μέσα σε λίγες ημέρες, και αυτό φούντωσε.

Σύγχυση στην αγορά

Ο Powell έκανε και αυτός λάθη, τα οποία αύξησαν τη σύγχυση στις αγορές.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021, εξέφρασε ξανά και ξανά την πεποίθηση ότι η άνοδος των τιμών που προκλήθηκε από τα εμπλοκή της αλυσίδας εφοδιασμού και τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα ήταν παροδική και θα εξαφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό από μόνη της.
Τα σχόλια αυτά απλώς ενίσχυσαν την πεποίθηση των επενδυτών ότι η εποχή των χαμηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, στοιχημάτισαν στην αγορά ομολόγων ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνόταν σε περίπου 3% τους επόμενους 12 μήνες και ότι, ως εκ τούτου, η Fed θα έπρεπε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της μόνο σε περίπου 0,4% μέχρι το τέλος του 2022.
Το σφάλμα ήταν τόσο μεγάλο - ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 9% και η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε πάνω από 4%- που έθεσε τα θεμέλια για την ευρύτερη αποτυχία των επενδυτών σε όλες τις αγορές.
Και όμως, παρά το πόσο άσχημα κάηκαν από την υποτίμηση του πληθωρισμού, πολλοί στην επενδυτική κοινότητα παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο Powell, παρ' όλες τις σκληρές του κουβέντες, ετοιμάζεται να κάνει αυτή τη στροφή.
Η κοινή γνώμη στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμά ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει λιγότερο από πέντε μήνες μετά την τελευταία αύξηση.
Είναι ειρωνικό, εκ των υστέρων, το γεγονός ότι υπήρχε τόση ευγνωμοσύνη σε όλη τη Wall Street, καθώς οι ερασιτέχνες στο Reddit κάηκαν όταν οι μετοχές τους GameStop και τα νομίσματα Shiba Inu κατέρρευσαν στα τέλη του 2021.
Αυτή ήταν η απόδειξη, χασκογελούσαν οι επαγγελματίες, ότι οι επενδύσεις ήταν καλύτερο να αφήνονται σε αυτούς.
Και όμως, η νοοτροπία που γκρέμισε τα εικοσάχρονα που κυνηγούσαν τη μανία με τις μετοχές meme στις πρώτες μέρες της πανδημίας δεν είναι τελικά τόσο διαφορετική από το μοντέλο που διδάσκεται στα ελίτ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας - οι αγορές ανεβαίνουν μόνο λόγω της Fed.
"Αν ήσασταν πλούσιοι και διάσημοι μέχρι το τέλος του 2020, ήσασταν διάσημοι λόγω των χαμηλών επιτοκίων", λέει ο Andrew Beer, διευθύνων σύμβουλος της Dynamic Beta, του οποίου το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο έχει αυξηθεί κατά 21% φέτος, εν μέρει χάρη σε ένα στοίχημα κατά των ομολόγων.
"Η επιχείρησή σας, η περιουσία σας, η επιτυχία σας ήταν συνδεδεμένη με τα χαμηλά επιτόκια".
Αυτό, υποστηρίζει, δυσκόλεψε επενδυτές όπως, ας πούμε, η Cathie Wood, η ευαγγελίστρια της τεχνολογίας, της οποίας το αμοιβαίο κεφάλαιο ARK Innovation βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και πάνω από ένα χρόνο, να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους.
Η άνοδος των επιτοκίων και ο τρόπος με τον οποίο αναγκάζουν τους επενδυτές να προεξοφλούν τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη, είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις μετοχές τεχνολογίας.
"Όταν βλέπεις τον κόσμο να αλλάζει", λέει ο Beer, "πρέπει να πάρεις την άλλη θέση, επειδή ελπίζεις και προσεύχεσαι κάθε μέρα ότι ο κόσμος δεν αλλάζει".

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επανεκπαίδευση της Wall Street βρίσκεται σε εξέλιξη

Στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς άρχισαν να έρχονται οι προβλέψεις για το επόμενο έτος, διαμορφώθηκε γρήγορα μια συναίνεση μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών που είχε να παρατηρηθεί τουλάχιστον από το 1999: ο S&P 500 θα σημείωνε ετήσια πτώση.
Μεταξύ αυτών που μείωσαν τις προσδοκίες τους είναι και ο Drew Pettit.
Ο 33χρονος στρατηγικός σύμβουλος της Citigroup λέει ότι μπορεί πλέον να δει καθαρά τους κινδύνους του ότι "ουσιαστικά μεγάλωσε σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, οι μετοχές θέλουν να πάνε στο φεγγάρι".
Και ο ίδιος ήταν στο στρατόπεδο που προέβλεπε ότι ο S&P θα έκλεινε το 2022 πάνω από τις 5.000 μονάδες.
Ο ίδιος τον βλέπει μόλις στις 4.000 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
"Προχωρώντας προς τα εμπρός", λέει, τα κέρδη "θα είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθούν".
Ο Kolanovic έχει επίσης αρχίσει να γίνεται πιο πτωτικός για τις μετοχές.
Η ομάδα του έθεσε το στόχο στις 4.200 μονάδες.
Και ο Stoltzfus βρίσκεται στις 4.400.
Αυτό εξακολουθεί να συνεπάγεται διψήφιο ράλι από εδώ και πέρα, είναι αλήθεια, αλλά, δεδομένου του πού βρισκόταν το καλοκαίρι, σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή.
Τότε, ο Stoltzfus ήταν τολμηρός και ανοδικός όπως πάντα, προβλέποντας ότι η αγορά ήταν έτοιμη να διαγράψει όλες τις απώλειες του έτους και να εκτιναχθεί στον στόχο του στις 5.330 μονάδες.
Αυτό θα απαιτούσε κέρδη 40% σε μόλις έξι μήνες.
"Πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε σε συνέντευξή του στα τέλη Ιουνίου, "και πιστεύουμε ότι το φως στην άκρη του τούνελ δεν είναι ο προβολέας μιας ατμομηχανής, αλλά μάλλον είναι το φως του ήλιου".
Για μια σύντομη περίοδο, φάνηκε ότι ο Stoltzfus είχε δίκιο.
Ένα από εκείνα τα ράλι με τους άξονες περιστροφής της Fed, που ο Eigen βρίσκει τόσο περίεργο, ξεκίνησε και, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο S&P 500 είχε κάνει άλμα 17%.
Κάποια στιγμή, βέβαια, η Fed θα μετατοπίσει όντως το επίκεντρο της πολιτικής της και ένα από αυτά τα ράλι θα αποδειχθεί σωστό.
Είναι αναπόφευκτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης