Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε έτος μίνι κραχ, κάποια funds απέδωσαν έως και 45% - Που επένδυσαν τα macro hedge funds

Σε έτος μίνι κραχ, κάποια funds απέδωσαν έως και 45% - Που επένδυσαν τα macro hedge funds
Τα λεγόμενα macro hedge funds έγιναν διάσημα από τους George Soros και Louis Bacon
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που εμπορεύονται ομόλογα και νομίσματα βρίσκονται σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενισχυμένα από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους ειδικούς στις μετοχές και στους θεσμικούς επενδυτές.
Τα λεγόμενα macro hedge funds, που έγιναν διάσημα από τους George Soros και Louis Bacon, είχαν μια "νεκρή" περίοδο όταν οι αγορές ήταν καθηλωμένες από τα τρισεκατομμύρια δολάρια αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες μετά το 2008.
Αλλά φέτος ευδοκίμησαν χάρη στις σεισμικές κινήσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων και την ανοδική πορεία του δολαρίου, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες μάχονται κατά της αύξησης του πληθωρισμού.

Ποιοι ξεχώρισαν

Μεταξύ των "νικητών" ήταν ο δισεκατομμυριούχος trader Chris Rokos, ο οποίος ανέκαμψε από τις απώλειες του περασμένου έτους και κέρδισε 45,5% το 2022, βοηθούμενος από τα στοιχήματα στην άνοδο των επιτοκίων, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της αναταραχής της βρετανικής αγοράς το φθινόπωρο.
Αυτό οδηγεί τον συνιδρυτή της Brevan Howard σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά του από τότε που ξεκίνησε το δικό του ταμείο, που σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μακροοικονομικά ταμεία στον κόσμο με περίπου 15,5 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, το 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Caxton Associates, Andrew Law, κέρδισε 30,2% έως τα μέσα Δεκεμβρίου στο αμοιβαίο κεφάλαιο ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι κλειστό σε νέα κεφάλαια, σύμφωνα με έναν επενδυτή.
Η Haidar Capital του Said Haidar με έδρα τη Νέα Υόρκη κέρδισε 194% στο αμοιβαίο κεφάλαιο Jupiter, βοηθούμενη από στοιχήματα σε ομόλογα και εμπορεύματα, έχοντας σε κάποια φάση φέτος σημειώσει άνοδο άνω του 270%.
"Μου θυμίζει την αρχή της καριέρας μου, όταν τα μακροοικονομικά κεφάλαια ήταν το κυρίαρχο στυλ επένδυσης", δήλωσε ο Kenneth Tropin, πρόεδρος της Graham Capital, με ενεργητικό 19 δισ. δολάρια, την οποία ίδρυσε το 1994, αναφερόμενος στις ισχυρές περιόδους για τους macro traders στις δεκαετίες του 1980, του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
"Ήταν πραγματικά hedge funds που σκόπιμα δεν συσχετίζονταν με την υποκείμενη έκθεση των ανθρώπων σε μετοχές και ομόλογα", πρόσθεσε ο Tropin.

Η εικόνα των αγορών

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 20% φέτος, ενώ τα ομόλογα έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών, καθιστώντας το 2022 μια χρονιά που θα ξεχάσουν οι περισσότεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που μπορούν να ποντάρουν κατά των ομολόγων ή να αντιμετωπίζουν τα νομίσματα ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων έχουν κάνει άλμα μπροστά.
Τα μακροοικονομικά αμοιβαία κεφάλαια κέρδισαν κατά μέσο όρο 8,2% τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον όμιλο δεδομένων HFR.
Αυτό τα φέρνει σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά τους από το 2007, κατά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι traders επωφελήθηκαν από τα στοιχήματα στην άνοδο των αποδόσεων, όπως στο διετές χρέος των ΗΠΑ, του οποίου η απόδοση έχει εκτοξευθεί από 0,7% σε 4,3%, και στο 10ετές, το οποίο έχει αυξηθεί από 1% σε 3,6%.
Η αιφνιδιαστική αλλαγή της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία εκτόξευσε τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις.
"Έδωσαν σε κάθε macro trader υπέροχα Χριστούγεννα - ακόμη και οι φύλακες ασφαλείας του γραφείου είναι short στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα νομίζω", σχολίασε ένας διαχειριστής macro hedge fund.
Με την "τεχνητή καταστολή της μεταβλητότητας" από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική να έχει πλέον φύγει, οι macro traders ήταν πιθανό να συνεχίσουν να επωφελούνται από την οικονομική τους έρευνα, δήλωσε ο Darren Wolf, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων, εναλλακτικές λύσεις στην Abrdn.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που βασίζονται σε υπολογιστικές μεθόδους επωφελήθηκαν επίσης, με πολλές από τις κινήσεις της αγοράς να παρέχουν μακροχρόνιες τάσεις.
Αυτά τα λεγόμενα managed futures funds σημείωσαν άνοδο 12,6%, την καλύτερη χρονιά αποδόσεών τους από το 2008.

Το απροσδόκητο

Η Aspect Capital με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται περίπου 10 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, κέρδισε 39,7% στο εμβληματικό της ταμείο Diversified.
Κέρδισε σε αγορές όπως τα ομόλογα, η ενέργεια και τα εμπορεύματα, με το μεγαλύτερο μεμονωμένο κέρδος του να προέρχεται από στοιχήματα κατά των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Systematica της Leda Braga κέρδισε 27% στο ταμείο της BlueTrend.
"Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή όπου το απροσδόκητο συνεχίζει να συμβαίνει με ανησυχητική συχνότητα", δήλωσε ο Andrew Beer, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Dynamic Beta.
Η αλματώδης αύξηση των αποδόσεων και η γρήγορη κίνηση των νομισμάτων παρουσίασαν ευκαιρίες για τα αμοιβαία κεφάλαια που ακολουθούν τις τάσεις, πρόσθεσε.
Τα κέρδη αυτά έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις επιδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, πολλά από τα οποία πέρασαν μια άθλια χρονιά, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης αλλά μη κερδοφόρες που ανέβηκαν στην αγορά ταύρων έπεσαν κατακόρυφα λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Το Tiger Global του Chase Coleman, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη από την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας στο απόγειο της πανδημίας του κορωνοϊού έχασε 54% φέτος.
Η Viking του Andreas Halvorsen, η οποία απομακρύνθηκε από μετοχές που διαπραγματεύονταν με πολύ υψηλούς πολλαπλασιαστές στις αρχές του έτους, έχασε 3,3% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, το Whale Rock με έδρα τη Βοστώνη, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με επίκεντρο την τεχνολογία, έχασε 42,7%.
Και το Skye Global, που δημιουργήθηκε από τον πρώην αναλυτή της Third Point, Jamie Sterne, έχασε 40,9%, χτυπημένο από απώλειες σε μετοχές όπως η Amazon, η Microsoft και η Alphabet.
Ο Sterne έγραψε σε επιστολή προς τους επενδυτές που είδαν οι Financial Times ότι έκανε λάθος για τη "σοβαρότητα των μακροοικονομικών κινδύνων".
Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συνολικά έχουν υποχωρήσει κατά 9,7%, γεγονός που τα φέρνει σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά αποδόσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την HFR.
"Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μας προήλθε από εκείνους τους διαχειριστές, ακόμη και γνωστούς με μακρά ιστορικό, οι οποίοι απέτυχαν να προβλέψουν τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις μετοχές ανάπτυξης", δήλωσε ο Cédric Vuignier, επικεφαλής ρευστών εναλλακτικών διαχειριζόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων και έρευνας στην SYZ Capital.
"Δεν αναγνώρισαν την αλλαγή του μοντέλου και έθαψαν το κεφάλι τους στην άμμο".
Με εξαίρεση το 2020, το τρέχον έτος σηματοδότησε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου δεκαημέρου των επιδόσεων των hedge funds από τον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, σύμφωνα με την HFR.
"Τα τελευταία 10 χρόνια, οι άνθρωποι ανταμείφθηκαν για την επένδυση σε στρατηγικές hedge fund που συσχετίζονταν με τις αποδόσεις της αγοράς", δήλωσε ο Tropin της Graham Capital.
"Ωστόσο, το 2022 ήταν η χρονιά που σας υπενθύμισε ότι ένα hedge fund θα πρέπει ιδανικά να σας προσφέρει και ποικιλομορφία", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης