Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το 2023 μπορεί να γίνει πόλεμος στον 38ο παράλληλο – Εκρηκτική και περίπλοκη η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο

Γιατί το 2023 μπορεί να γίνει πόλεμος στον 38ο παράλληλο – Εκρηκτική και περίπλοκη η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται από τη γενική γεωπολιτική κατάσταση και χαρακτηρίζεται από άκαμπτη αντιπαλότητα
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση που εξελίσσεται στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να εισέλθει σε φάση στρατιωτικής αντιπαράθεσης εντός του 2023.
Αυτή είναι η εκτίμηση του έμπειρου Ρώσου διπλωμάτη και γενικού διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Andrey Kortunov.
«Φοβάμαι, ναι», είπε ο Ρώσος ειδικός, απαντώντας σε ερώτηση του Tass αν είναι πιθανή η στρατιωτική αντιπαράθεση.
«Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται από τη γενική γεωπολιτική κατάσταση.
Όσο πιο τεταμένη είναι η κατάσταση, όσο πιο έντονες θα είναι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, τόσο πιο ενεργή και διεκδικητική θα είναι η συμπεριφορά των ηγετών της Βόρειας Κορέας» είπε ο Kortunov.

Κλιμάκωση το 2023

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα σε μια τέτοια περίπτωση και ακόμη και πυρηνικές δοκιμές το 2023.
«Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας θα προχωρήσουν ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εγκρίνουν οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις (κατά της Βόρειας Κορέας), χρησιμοποιώντας μηχανισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε ο Kortunov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2022 κατέδειξε την τάση επιδείνωσης της κατάστασης.
«Δεν ήταν επιδείνωση που φτάνει στο χείλος του πολέμου, αλλά βλέπουμε ωστόσο ότι υπήρξε πολύ σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Από τη μία πλευρά η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε πυραυλικές δοκιμές ενώ η Νότια συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ.

Άκαμπτη αντιπαλότητα


«Αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οδηγεί σε ενίσχυση των τάσεων άκαμπτης αντιπαλότητας», πρόσθεσε ο ειδικός.
Μία ορισμένη σταθεροποίηση στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον και η καθιέρωση ενός συστήματος συντονισμού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει μία αποσταθεροποιητική τάση, είπε ο Kortunov.

Ο πόλεμος του 1950

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο, που άρχισε στις 25 Ιουνίου του 1950, όταν 135.000 βορειοκορεάτες εισέβαλαν στον 38ο παράλληλο που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κορεατικής χερσονήσου, εξελίχθηκε σε ακόμα έναν πόλεμο Ρωσίας- ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον αντέδρασε και έστειλε δυνάμεις από τους συμμάχους της απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες υπό την Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τη Νότια Κορέα.
Την Βόρεια Κορέα στήριζαν Σοβιετική Ένωση και Κίνα, με το Πεκίνο να στέλνει σχεδόν 250.000 στρατιώτες στην κορεατική χερσόνησο όσο οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις προέλαυναν προς τα σύνορα της Κίνας με τη Β. Κορέα.
Η κινεζική στήριξη προς της Πιονγιάνγκ αναχαίτισε την επέλαση των δυτικών δυνάμεων και το 1951 είχε διαμορφωθεί το απόλυτο τέλμα στον 38ο παράλληλο, όπου βρίσκεται σήμερα το σύνορο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
parall.jpg
Οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας ξεκίνησαν το 1951 και τελικά μετά από δύο χρόνια, στο Πανμουντζόμ, στον 38ο παράλληλο συμφώνησαν και μες σε τρεις μέρες και οι δύο πλευρές απέσυραν τα στρατεύματα τους σε απόσταση τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
Στο έγγραφο που υπεγράφη διευκρινίζεται ρητώς ότι δεν πρόκειται για συνθήκη ειρήνης ενώ η Νότια Κορέα δεν έχει υπογράψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης