Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι όμως αυτές οι χώρες πήραν την απόφαση και έχουν εγκαταλείψει τα πυρηνικά τους όπλα - Κατάλογος

Κι όμως αυτές οι χώρες πήραν την απόφαση και έχουν εγκαταλείψει τα πυρηνικά τους όπλα - Κατάλογος
Ποιες χώρες έχουν εγκαταλείψει τα πυρηνικά τους προγράμματα ή τα όπλα τους;
Ορισμένες χώρες του κόσμου μπόρεσαν να λάβουν ριζικές αποφάσεις σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα, ενώ άλλες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λόγω της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.
Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Νότια Αφρική, η οποία εγκατέλειψε τις πυρηνικές της βόμβες μετά την κατασκευή τους, στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Αρκετές χώρες διαθέτουν περίπου 13.000 πυρηνικές βόμβες σύμφωνα με καταγραφές το 2022, που είναι αρκετά όπλα για να βάλουν τέλος στον κόσμο πολλές φορές.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήταν στη δεκαετία του ογδόντα του περασμένου αιώνα, όταν ξεπέρασε τις 70.000 βόμβες.
Υπάρχουν χώρες στον κόσμο που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και άλλες που τα εγκατέλειψαν σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Arms Control.

Ποιες χώρες έχουν εγκαταλείψει τα πυρηνικά τους προγράμματα ή τα όπλα τους;

Πολλές χώρες προσπάθησαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, αλλά αργότερα υπαναχώρησαν και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική μπόρεσε να αναπτύξει ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και μπόρεσε να παράγει μικρό αριθμό πυρηνικών κεφαλών, αλλά αποφάσισε να διαλύσει τις πυρηνικές της κεφαλές και να προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων το 1991.

Ιράκ

Ο ιστότοπος λέει ότι το Ιράκ είχε πυρηνικό πρόγραμμα πριν από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε.

Λιβύη

Το 2003, η Λιβύη αποφάσισε να εγκαταλείψει το μυστικό της πρόγραμμα περί πυρηνικών όπλων.

Άλλες χώρες εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα, και συγκεκριμένα:

Αργεντίνη.
Βραζιλία.
Νότια Κορέα.
Ταϊβάν.

Υπάρχουν άλλες χώρες που διέθεταν πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τα επέστρεψαν στη Ρωσία, και συγκεκριμένα:

Καζακστάν.
Ουκρανία.
Λευκορωσία.

Ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο φέτος είναι 13.865 πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή λιγότερος από το 2018, όταν ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο έφτασε τις 14.465.
Παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, η Ρωσία εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 6.500 πυρηνικές κεφαλές, ακολουθούμενη από την Αμερική με 6.185 κεφαλές, ενώ ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που ανήκουν σε άλλες πυρηνικές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 20 και 300 πυρηνικών κεφαλών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης