Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wojciechowski (επίτροπος Γεωργίας): Να περιορίσει η ΕΕ τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία

Wojciechowski (επίτροπος Γεωργίας): Να περιορίσει η ΕΕ τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία
Την επιστροφή των δασμών σε ορισμένα ουκρανικά προϊόντα για να περιοριστεί ο ανταγωνισμός για τους Πολωνούς αγρότες  ζητά ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ουκρανία και να εισαγάγει περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski.
Η διαπίστωση του επιτρόπου Γεωργίας, που είναι Πολωνός, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση της ΕΕ που επιτρέπει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία χωρίς κανένα περιορισμό, προκειμένου να στηρίζει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομίας της.
Οι εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων υπήρξαν περιορισμένες τους τελευταίους μήνες μέσω της παραδοσιακής εξαγωγικής οδού της Μαύρης Θάλασσας.
Οι Βρυξέλλες άνοιξαν μια εναλλακτική χερσαία οδό προς την ΕΕ όταν εγκαινίασαν τις λεγόμενες «λωρίδες αλληλεγγύης» τον Μάιο και υπέγραψαν συμφωνία με το Κίεβο τον Ιούνιο για την αναστολή όλων των εισαγωγικών δασμών σε ουκρανικά προϊόντα για ένα χρόνο.
Η συμφωνία πρόκειται να λήξει το επόμενο καλοκαίρι, αλλά η Επιτροπή σκέφτεται να την παρατείνει μέχρι το τέλος του 2024.
«Για ορισμένα προϊόντα, αυτή η πολιτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί», υποστήριξε ο επίτροπος Wojciechowski, μιλώντας σε εκδήλωση στη Βαρσοβία που διοργάνωσε η άνω Βουλή για την ΚΑΠ.
Ενώ η ελεύθερη εισαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία αποτελεί σωσίβιο για την οικονομία της και τους αγρότες της, οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται γιατί έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά.
Και καθώς η Πολωνία έχει εκλογές το Σεπτέμβριο του 2023, τις οποίες μπορεί να χάσει η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αν δεν δώσει λύση στα προβλήματα της υπαίθρου, ο επίτροπος Γεωργίας, που κι ο ίδιος προέρχεται από το πολωνικό κυβερνών κόμμα, ζητά τώρα περιορισμούς στην εισαγωγή ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία.
«Γνωρίζω τις ανησυχίες των αγροτών και βλέπω το πρόβλημα», είπε ο Wojciechowski.
«Η βοήθεια της Ουκρανίας είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα και αυτό είναι πέρα από συζήτηση. Είναι θέμα ασφάλειας, αλλά για ορισμένα προϊόντα, αυτή η πολιτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων έχουν πράγματι αυξηθεί αρκετές φορές μετά το άνοιγμα του εμπορίου με την Ουκρανία. Απλώς έρχονται πάρα πολλά αγαθά».
Μια έκθεση της Κομισιόν για τα ουκρανικά προϊόντα που υπόκεινται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών διαπιστώνει πράγματι ότι η ΕΕ έχει  «σημαντική αύξηση στις εισαγωγές… πουλερικών, αυγών, γάλακτος σε σκόνη, βουτύρου, σακχάρων, αμύλου, πίτουρου και ορισμένων δημητριακών».
Ωστόσο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη αν θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των αυξημένων εισροών τροφίμων από την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης