Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων: Τα μέτρα στήριξης θα πυροδοτήσουν υπερβολική ζήτηση

Lagarde κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων: Τα μέτρα στήριξης θα πυροδοτήσουν υπερβολική ζήτηση
Οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάλλουσα ζήτηση, προειδοποίησε η Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάλλουσα ζήτηση, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ενώ υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές πρέπει να συνεργάζονται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.
"Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν υπερβάλλουσα ζήτηση σε μια οικονομία με περιορισμένη προσφορά μπορεί να αναγκάσουν τη νομισματική πολιτική να σφίξει περισσότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά απαραίτητο", δήλωσε η Lagarde σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην Μπανγκόκ.
"Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ δείχνουν προς την κατεύθυνση της τελευταίας κατηγορίας", είπε η ίδια, αναφερόμενη σε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβάλλουσα ζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και της αύξησης των επιτοκίων που υπονομεύουν τις δαπάνες, τη δανειοληπτική ικανότητα και την εμπιστοσύνη.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

"Χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τους περιορισμούς στην προσφορά και να διασφαλίσουμε ότι η δυνητική παραγωγή δεν θα επηρεαστεί από την μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και μια αβεβαιότητα που έχουμε", δήλωσε η Lagarde.
"Και σε έναν κόσμο όπου η εξωτερική ζήτηση είναι πιο αβέβαιη, θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την εγχώρια προσφορά και ζήτηση μέσω της υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας", είπε.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου του 2%, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγράψει φέτος και μια σειρά αυξήσεων τους επόμενους μήνες εξακολουθεί να είναι πιθανή, καθώς η αύξηση των τιμών θα χρειαστεί χρόνια για να τιθασευτεί.
Το επιτόκιό της για τις τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 1,5% σε τρεις μήνες.
"Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να παρέχουμε στην πραγματικότητα μια νομισματική πολιτική που να αγκυροβολεί τις προσδοκίες... Πρέπει να σηματοδοτήσουμε στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας", δήλωσε η Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης