Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,5% - Καλά νέα για τον πληθωρισμό

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,5% - Καλά νέα για τον πληθωρισμό
Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Ήπια ανοδικά διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακoλουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών, αν και συνεχίζει να υπάρχει επιφυλακτικότητα μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος κατέγραψε επιβράδυνση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,3%.
Για τον μήνα Νοέμβριο, ο δείκτης είναι ενισχυμένος κατά περίπου 6,4%.
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας ήταν μεταξύ αυτών που έδιναν σήμερα τη μεγαλύτερη ώθηση στον STOXX 600, ενώ ακολουθούσαν οι μετοχές τεχνολογίας και ενέργειας.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης σημείωναν υποαπόδοση, με πτώση 0,5% καθώς οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του χαλκού υποχώρησαν εν μέσω φόβων για τη ζήτηση ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Κίνα συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο σε χαμηλό επτά μηνών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,8% στις 14.430 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 7.554 μονάδες. 
Στις 6.646 μονάδες με άνοδο 0,9% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,8% στις 24.671 μονάδες.
Ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει κέρδη 0,5% στις 8.360 μονάδες.
Κέρδη 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει οριακές μεταβολές στις 2.183 μονάδες. 
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν άνοδο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου να ενισχύεται 2% στα 138 ευρώ.
Kέρδη σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 1,4% στα 85,38 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1,4% στα 79,30 δολ. το βαρέλι.

Ευρωζώνη: Στο 10% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022

Θετικά είναι επιτέλους τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς αποκλιμακώθηκε στο 10% τον Νοέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κυρίως λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.
H επιβράδυνση του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της 15ηγς Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στο 10,0% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες (4,2%, σε σύγκριση με 4,3% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9% τον Νοέμβριο, από 9,5% τον Οκτώβριο.

Κίνα: Τα lockdown πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα - Ο PMI στις 48 μονάδες τον Νοέμβριο 2022

Χειρότερη των προσδοκιών ήταν η κινεζική οικονομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο, καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τα lockdown που σχετίζονται με την COVID 19 φρενάρουν την ανάπτυξη και επιδεινώνουν το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης υποχώρησε στο 48,0 τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 49,0 μονάδες.
Οι τομείς εκτός της μεταποίησης παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, με τον δείκτη PMI εκτός της μεταποίησης να δείχνει 46,7 για τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 48 και υποχωρώντας από το 48,7 του περασμένου μήνα.
Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα συρρικνώθηκε περαιτέρω, με τον σύνθετο δείκτη PMI να δείχνει 47,1 για τον Νοέμβριο, μειωμένος από τις 49 μονάδες του Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης