Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Τα lockdown πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα - Ο PMI στις 48 μονάδες τον Νοέμβριο 2022

Κίνα: Τα lockdown πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα - Ο PMI στις 48 μονάδες τον Νοέμβριο 2022
H συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο
Σχετικά Άρθρα

Χειρότερη των προσδοκιών ήταν η κινεζική οικονομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο, καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τα lockdown που σχετίζονται με την COVID 19 φρενάρουν την ανάπτυξη και επιδεινώνουν το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών.
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης υποχώρησε στο 48,0 τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 49,0 μονάδες.
Οι τομείς εκτός της μεταποίησης παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, με τον δείκτη PMI εκτός της μεταποίησης να δείχνει 46,7 για τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 48 και υποχωρώντας από το 48,7 του περασμένου μήνα.
Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα συρρικνώθηκε περαιτέρω, με τον σύνθετο δείκτη PMI να δείχνει 47,1 για τον Νοέμβριο, μειωμένος από τις 49 μονάδες του Οκτωβρίου.

Σταθερή επιδείνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί καμπανάκι για την οικονομία της χώρας, μειώθηκε σταθερά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 προκάλεσαν περαιτέρω προβλήματα.
Η τάση αυτή φρέναρε σε μεγάλο βαθμό τη σύντομη ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Investing.com.
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων COVID-19, η οποία προκάλεσε μέτρα αποκλεισμού σε διάφορους οικονομικούς κόμβους.
Η αποδυνάμωση των οικονομικών τάσεων θέτει τώρα υπό πίεση τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας.
Ενώ η ισχύς του τομέα των υπηρεσιών είχε αρχικά συμβάλει στη διατήρηση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε επεκτατικό έδαφος, η τάση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται.
Η Κίνα συγκλονίστηκε επίσης από πρωτοφανή κοινωνική ανυπακοή την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πολίτες σε αρκετές μεγάλες πόλεις διαμαρτυρήθηκαν κατά της αυστηρής πολιτικής μηδενικής κυκλοφορίας της κυβέρνησης.
Η πολιτική αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας φέτος και έχει διαταράξει σοβαρά την επιχειρηματική δραστηριότητα με μια σειρά μέτρων αποκλεισμού.
Η αδύναμη μέτρηση του δείκτη PMI, ο οποίος έχει πλέον συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, πιθανόν να προμηνύει μια αρνητική μέτρηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο.
Οι επιδεινούμενες οικονομικές τάσεις, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες διαδηλώσεις, έχουν οδηγήσει σε  εικασίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει την πολιτική μηδενικού covid το 2023.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης