Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Εάν μια τρομοκρατική ομάδα είχε «χτυπήσει» οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μιλούσαν μήνες γι' αυτό

Erdogan: Εάν μια τρομοκρατική ομάδα είχε «χτυπήσει» οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μιλούσαν μήνες γι' αυτό

Ο Erdogan εκτόξευσε πυρά κατά πάντων για τις αντιδράσεις στη διεθνούς κοινότητας στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Σχετικά Άρθρα
Σαφείς αιχμές κατά της Δύσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, τη στιγμή που η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» είναι σε εξέλιξη στη Συρία.
«Αν μια τρομοκρατική ομάδα είχε δολοφονήσει δασκάλους, παιδιά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, όπως έκαναν οι YPG/PKK στην Τουρκία, θα το συζητούσαν για μήνες» υποστήριξε ο Erdogan αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που ωστόσο αποτέλεσε και την αφορμή για τις αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας στη Συρία.
«Πού είναι οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Έρχονται ποτέ να επισκεφθούν τις μητέρες στην Τουρκία, τα οποία των οποία έχουν απαγάγει οι τρομοκράτες του PKK;» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος για να υποστηρίξει ότι «δεν προκύπτει τίποτα σημαντικό από διεθνείς πολιτικούς, ΜΚΟ ή μέσα ενημέρωσης όταν πρόκειται για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία».

H... ζώνη ασφαλείας από τη Δύση ως την Ανατολή

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας από τη Δύση ως την Ανατολή» κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.
Η ζώνη ασφαλείας, για την οποία έκανε λόγο ο Erdogan θα περιλαμβάνει de facto την εμβληματική πόλη Κομπάνι, την οποία οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακατέλαβαν το 2015, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Με τη ζώνη ασφαλείας που δημιουργούμε πέρα από τα σύνορά μας, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα εκατομμυρίων αθώων γυναικόπαιδων», υποστήριξε ο Erdogan στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
«Αν το επιτρέψει ο Θεός, θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτή τη ζώνη σε όλο το μήκος των συνόρων μας από τη Δύση ως την Ανατολή», επέμεινε.
Η περιφέρεια του Κομπάνι είναι η τελευταία που διαφεύγει του ελέγχου του τουρκικού στρατού ο οποίος έχει αναπτυχθεί από το 2019 στο συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων.
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σκοπεύει να εξαπολύσει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση, είπε πως οι συριακές πόλεις «Ταλ Ριφάτ, Μανμπίτζ, Αΐν αλ-Άραμπ (σ.σ.: Κομπάνι στα κουρδικά)» θα περιληφθούν σ' αυτή την ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Στις 13 Νοεμβρίου 2022, σημειώθηκε μια έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη στις 4:13 μ.μ (ώρα Τουρκίας). Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 81 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σκηνές τρόμου διαδραματίστηκαν στην κεντρική οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), το πλέον τουριστικό σημείο της Πόλης, πολύ κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου, όταν εξερράγη μηχανισμός που φέρεται να είχε τοποθετηθεί σε δέμα.
Από την πρώτη στιγμή, η Άγκυρα έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα επιρρίπτοντας την ευθύνη στο PKK, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το PKK έχει αρνηθεί -με σχετική ανακοίνωση- οποιαδήποτε ανάμειξη με τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος»

Ως «απάντηση» στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή (20/11/2022) την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές οι οποίες θεωρεί ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες».
Μάλιστα, ο Erdogan έχει απειλήσει ακόμα και με χερσαία επιχείρηση. «Η αεροπορική επιχείρηση είναι μόνο η αρχή» δήλωσε πριν λίγα 24ωρα.
«Έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τερματιστεί η τρομοκρατία, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας, του έθνους μας και των συνόρων μας» δήλωσε χθες (24/11/2022) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αναφερόμενος στην τουρκική επιχείρηση. «Μέχρι στιγμής, 326 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης