Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη Erdogan στη Συρία - Πρόταση ΗΠΑ: Σταματήστε την εισβολή, οι Κούρδοι θα πάνε 30 χλμ από τα σύνορα

Νίκη Erdogan στη Συρία - Πρόταση ΗΠΑ: Σταματήστε την εισβολή, οι Κούρδοι θα πάνε 30 χλμ από τα σύνορα
Ο πρόεδρος Erdogan έχει προναγγείλει και χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία μετά τις αεροπορικές επιδρομές
Σχετικά Άρθρα

(upd) Για την απόσυρση των κουρδικών στρατευμάτων σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη μεθόριο με την Τουρκία, εφόσον η τελευταία δεν υλοποιήσει το σχέδιο της χερσαίας εισβολής της στη βόρεια Συρία φέρονται να έχουν δεσμευτεί οι ΗΠΑ, πρόταση που ικανοποιεί απόλυτα τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan.
Την πρόταση αυτή αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και εφόσον ισχύει, θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τούρκου προέδρου, βασικό μέλημα του οποίου με τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση (αλλά και με αντίστοιχες προηγούμενες) ήταν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές του YPG.
Το σενάριο αυτό, κατά το δημοσίευμα, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Πανικόβλητοι οι Κούρδοι

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο τουρκικός στρατός με την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» έχει καταφέρει να καταστρέψει διαδρομές ανεφοδιασμού, εγκαταστάσεις πετρελαίου, στρατηγεία και βάσεις εκπαίδευσης μαχητών του ΡΚΚ και του YPG, των κουρδικών οργανώσεων, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές και τις οποίες κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που άφησε πίσω της 6 νεκρούς.
«Οι Κούρδοι έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταστροφική κατάσταση εάν αρχίσει η χερσαία επιχείρηση, οι Κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να ζητούν τη στήριξη των Αμερικάνων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Erdogan είχε προναγγείλει την χερσαία επίθεση στη Συρία (στις περιοχές Tell Rifaat, Manbij, Kobani), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά ΜΜΕ, τοποθετείται χρονικά μετά τον Δεκέμβριο, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Παρέμβαση Αμερικάνων

Βάσει της Hurriyet, οι Αμερικάνοι γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος Erdogan θα προχωρούσε σε μια τέτοιου είδους στρατιωτική επιχείρηση, αποφάσισαν να παρέμβουν και να διευθετήσουν το ζήτημα, πριν κλιμακωθεί η κρίση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση αυτή οριστικοποιήθηκε κατόπιν επικοινωνίας του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Mark Milleyμε τον Τούρκο ομόλογο του, Yasar Guler αλλά στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Αμερικάνου πρέσβη στην Άγκυρα Jeff Flake και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
«Τι σημαίνουν όλες αυτές οι συναντήσεις σε μια χρονική στιγμή που όλοι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης;
Πρώτον, ότι τέτοιου είδους συνομιλίες και διαπραγματεύσεις είναι φυσιολογικές, από τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός είναι παρών στο Kobani.
Δεύτερον, οι Αμερικάνοι πρότειναν να αποσύρουν τις κουρδικές δυνάμεις που τελούν υπό τον έλεγχο τους σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, κάτι που θα καθιστούσε περιττή μια στρατιωτική επιχείρηση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Αρνητικές ΗΠΑ, Ρωσία

Αν και ακόμα ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία έχουν σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αν μη τι άλλο ικανοποιεί τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τη Μόσχα, οι οποίες έχουν εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση τους σε μια χερσαία εισβολή στη Συρία, καθώς θα αποσταθεροποιούσε περισσότερο την εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Μάλιστα οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας είχαν προειδοποιήσει τους Αμερικάνους συμμάχους τους πως σε περίπτωση μιας τουρκικής χερσαίας εισβολής δεν θα είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναζωπύρωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας τους.
«Θα οδηγούσε σε ένα δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και οι αντιτρομοκρατικές μας επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους θα σταματούσαν.
Ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού, πολεμήσαμε και νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος, και αυτό που πρόκειται να κάνει η Τουρκία, θα το υπονομεύσει» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC ο επικεφαλής των Κούρδων μαχητών της Συρίας, Mazloum Abdi.

O Erdogan επαναλαμβάνει τα περί ζώνης ασφαλείας

Από την πλευρά του, ο Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επανέλαβε πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας από τη Δύση ως την Ανατολή» κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.
Η ζώνη ασφαλείας, για την οποία έκανε λόγο ο Erdogan θα περιλαμβάνει de facto την εμβληματική πόλη Κομπάνι, την οποία οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακατέλαβαν το 2015, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Με τη ζώνη ασφαλείας που δημιουργούμε πέρα από τα σύνορά μας, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα εκατομμυρίων αθώων γυναικόπαιδων», υποστήριξε ο Erdogan στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
«Αν το επιτρέψει ο Θεός, θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτή τη ζώνη σε όλο το μήκος των συνόρων μας από τη Δύση ως την Ανατολή», επέμεινε.
Η περιφέρεια του Κομπάνι είναι η τελευταία που διαφεύγει του ελέγχου του τουρκικού στρατού ο οποίος έχει αναπτυχθεί από το 2019 στο συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων.
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σκοπεύει να εξαπολύσει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση, είπε πως οι συριακές πόλεις «Ταλ Ριφάτ, Μανμπίτζ, Αΐν αλ-Άραμπ (σ.σ.: Κομπάνι στα κουρδικά)» θα περιληφθούν σ' αυτή την ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης