Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δεν χτυπήσαμε εμείς το Κίεβο, δεν στοχεύουμε αμάχους – Πλήξαμε στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας

Ρωσία: Δεν χτυπήσαμε εμείς το Κίεβο, δεν στοχεύουμε αμάχους – Πλήξαμε στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας
Διακόψαμε τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Σχετικά Άρθρα

Υποδομές αλλά και εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, μέρος του οποίου είχε παραδοθεί από ξένες δυνάμεις, έπληξαν οι χθεσινές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις αναφέρει η Ρωσία, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναφέρει πως ουδέποτε βρέθηκε στο στόχαστρο του το Κίεβο.
Μάλιστα αναφέρει πως αυτό επλήγη από ουκρανικούς και ξένους πυραύλους.

Δεν χτυπήσαμε το Κίεβο

«Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.
Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, που έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας» υποστήριξε ο Igor Konanshenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Στη σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως η μαζική πυραυλική επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που έγινε χθες Τετάρτη 23/11, έπληξε στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας καθώς και τις σχετικές ενεργειακές εγκαταστάσεις τους.
Από τα πυραυλικά αυτά «χτυπήματα» διεκόπη η μεταφορά ξένων όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στο μέτωπο των συγκρούσεων, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρει η ουκρανική πλευρά, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 70 πύραυλοι.

Κρεμλίνο: Δεν χτυπήσαμε άμαχους, ούτε κοινωνικούς στόχους

Το ίδιο υποστήριξε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος αρνήθηκε ότι οι χθεσινές επιθέσεις του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχαν στόχο αμάχους.
«Δεν έγιναν πλήγματα σε «κοινωνικούς» στόχους ούτε θα γίνει κανένα.
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αυτό.
Όσο για τους στόχους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στρατιωτικό δυναμικό, αποτελούν κατά συνέπεια αντικείμενο πληγμάτων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Peskov, αναφέροντας πως ο πρόεδρος Putin έχει πει πως η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταστρέψει την Ουκρανία ή το λαό της.
Μάλιστα ο Peskov είπε πως το Κίεβο μπορεί να «σταματήσει τα δεινά» του πληθυσμού του ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ρωσίας για να επιλυθεί η σύγκρουση.
«Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στο κανονικό, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να θέσει τέλος σε όλη την οδύνη του πληθυσμού» τόνισε ο Peskov.

Αντιδράσεις

Πάντως, οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με χαρακτηριστική αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος και έσπευσε να τις καταδικάσει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, υποστήριξε ότι από τις επιθέσεις αυτές έχουν καταστραφεί οι ενεργειακές υποδομές της χώρας με αποτέλεσμα ένα μεγάλος μέρος της Ουκρανίας να έχει μείνει χωρίς νερό, ρεύμα και θέρμανση, χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.
Στις αιτιάσεις αυτές πάντως αντέδρασε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ αναφέροντας πως τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας επήλθαν από θραύσματα ουκρανικών πυραύλων, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν για να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους.

Χωρίς ρεύμα το Κίεβο

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε πάνω από το 70% των κατοίκων του Κιέβου υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης Vitaly Klitschko λίγες ώρες μετά την χθεσινή, νέα μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
«Σήμερα Πέμπτη 24/11 το 70% του Κιέβου είναι χωρίς ρεύμα.
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα κριθεί από την επαναφορά της ισορροπίας στο σύστημα του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.
Όσον αφορά την παροχή της υδροδότησης, αυτή έχει επανέλθει στο τμήμα της πόλης που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού.
Στην περιοχή δεξιά του ποταμού, αναμένεται να έχει αποκατασταθεί έως το μεσημέρι» υποστήριξε ο Klitschko, τη στιγμή που προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Οδησσό δεν θα κυκλοφορήσουν τα μέσα που κινούνται με ηλεκτρικό.
Πάντως, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που είχαν βγει εκτός του συστήματος - για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια - επανεντάχθηκαν και πάλι στο δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης