Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια τρόμου για πυρηνικό σταθμό Zaporizhia – Η τεράστια απειλή για τους Ρώσους

Σενάρια τρόμου για πυρηνικό σταθμό Zaporizhia – Η τεράστια απειλή για τους Ρώσους
Εάν οι Ρώσοι χάσουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού, κινδυνεύουν να χάσουν Kherson, Zaporizhia λέει ο επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov
Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση ότι εάν οι Ρώσοι χάσουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia τότε θα απειληθούν όλες οι ρωσικές θέσεις σε Kherson και Zaporizhia απηύθυνε ο επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να σταματήσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς και την ανταλλαγή πυρών στην ευρύτερη περιοχή του πυρηνικού σταθμού καθώς υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.
Πράγματι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του σταθμού.
Μέχρι στιγμής πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι πρόθυμη να αφήσει τα όπλα ενώ πολλές φορές έως σήμερα οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν αποτρέψει αποβατικές προσπάθειες των Ουκρανών στην προσπάθεια τους να καταλάβουν το σταθμό.

Κινδυνεύουν όλα τα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη διατήρηση του ελέγχου στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Εάν ο εχθρός αναλάβει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia και καταφέρει να οχυρωθεί εκεί, τότε όχι μόνο η πόλη Energodar, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, αλλά και η Μελιτόπολη και όλες οι επαρχίες της Zaporizhia και της Kherson που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του Δνείπερου θα απειληθούν» υποστήριξε ο Rogov μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η γραμμή του μετώπου

Σύμφωνα με τον Rogov, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και όλης της περιοχής που βρίσκεται ανατολικά της όχθης του Δνείπερου είναι να οδηγηθεί η γραμμή των συγκρούσεων ακόμα πιο μακριά από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, έτσι ώστε ο σταθμός να μην είναι εντός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού.
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο πρέπει να εμπιστευτούμε τους Ουκρανούς, ακόμα και αν υπάρχουν εγγυήσεις από τη Δύση» είπε ο Rogov, ο οποίος υποστήριξε ότι διεθνείς οργανισμοί μπορεί να μεταφέρουν τον έλεγχο του σταθμού στις ουκρανικές αρχές, εφόσον καταφέρουν οι Ουκρανοί και επανακτήσουν τον έλεγχο του.

Έρχεται μεγάλη μάχη

Τη σημασία άλλωστε που θα διαδραματίσει ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia για την έκβαση της πορείας του πολέμου, ήταν και οι πρόσφατες πληροφορίες που ήθελαν τους Ουκρανούς να έχουν συγκεντρώσει μια τεράστια δύναμη 40.000 αντρών και βαρύ οπλισμό για μια επίθεση στη Zaporizhia.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι Ουκρανοί έχουν μεταφέρει βαρύ οπλισμό, πυροβολικά συστήματα Μ777, τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες όλμων αλλά και χιλιάδες στρατιώτες ενώ στην περιοχή υπάρχουν και αρκετοί ξένοι μισθοφόροι.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι, μετά την αποχώρηση από την Kherson και τα εδάφη δυτικά του Δνείπερου, έχουν μεταφέρει τα στρατεύματα τους ανατολικά του ποταμού και οχυρώνουν εκεί τις θέσεις τους, διαθέτοντας και εκεί μια εξαιρετικά ισχυρή στρατιωτική δύναμη.
Μόνο από την περιοχή της Kherson αναφέρεται πως μετακινήθηκαν δυνάμεις με 40.000 στρατιώτες.

Να φύγουν οι Ουκρανοί ζητά το Κρεμλίνο

Την ίδια στιγμή πάντως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να κατηγορεί το Κίεβο για επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό.
Σε πρόσφατες δηλώσεις ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επανέλαβε το αίτημα της Μόσχας να αποσύρουν οι Ουκρανοί το βαρύ πυροβολικό τους και να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia.
«Είναι απαραίτητο να πουν στην Ουκρανία να αποσύρει τα βαρέα όπλα της από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και να σταματήσει τις βομβαρδισμούς, διότι τίθεται σε κίνδυνο όλη η Ευρώπη» υποστήριξε ο Peskov.

Καμία πρόοδος για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Όπως είπε ο Peskov, δεν υπάρχει καμία σημαντική πρόοδος στη συζήτηση για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
«Στην αρχή ζητούσαν από τη Ρωσία να αποσύρει όλο το βαρύ εξοπλισμό της από εκεί, ο οποίος όμως ποτέ δεν υπήρχε.
Τότε όλοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν εκεί ρωσικά όπλα.
Εκείνοι που βομβαρδίζουν το σταθμό, πρέπει να μιλήσουν για τη δημιουργία ζώνης ασφάλειας, εκείνοι που τον απειλούν, και αυτό είναι το ουκρανικό πυροβολικό» είπε ο Peskov, ο οποίος ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να σταματήσουν να βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πυρά και από Zakharova

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova είχε ζητήσει από τον ΙΑΕΑ να πει ποιοι είναι αυτοί που βομβαρδίζουν το σταθμό, κατηγορώντας τη Δύση ότι στην πραγματικότητα είναι συνεργός στα εγκλήματα της Ουκρανίας.
Όπως είπε, η Ρωσική Ομοσπονδία έστειλε όλα τα δεδομένα στον ΙΑΕΑ για τον βομβαρδισμό του σταθμού ώστε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά.
«Ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, διαφορετικά οι Ουκρανοί εθνικιστές δεν θα σταματήσουν.
Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.
Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει τις χονδροειδείς προκλήσεις κατά του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP) και η Δύση είναι στην πραγματικότητα συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει» είχε αναφέρει στην αρχή της εβδομάδας η Zakharova

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης