Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στην Κίνα - Η Σαγκάη ακύρωσε έκθεση αυτοκινήτου

Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στην Κίνα - Η Σαγκάη ακύρωσε έκθεση αυτοκινήτου
Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από τη Σαγκάη
Σχετικά Άρθρα

Επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown στην Κίνα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.
Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από τη Σαγκάη, σύμφωνα με το Reuters, η οποία αποφάσισε να ακυρώσει αιφνιδιαστικά εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας την Τετάρτη, κλιμακώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια επαναλειτουργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η αύξηση των κρουσμάτων δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να επιμείνει στις πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν στους κανόνες της για το COVID, ασκώντας πίεση στις τοπικές αρχές να πατάξουν τα κρούσματα χωρίς μέτρα ενιαίου μεγέθους, όπως μαζικά λουκέτα.
Τα 28.883 νέα εγχώρια κρούσματα της Τρίτης κυμάνθηκαν κοντά στα ημερήσια υψηλά επίπεδα του Απριλίου, πιέζοντας τις αρχές να εξετάσουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών.
Η Τσενγκντού, με 428 κρούσματα την Τρίτη, έγινε η τελευταία πόλη που ανακοίνωσε μαζικές εξετάσεις από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου.
Η πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου τα 1.486 κρούσματα ξεπέρασαν άλλο ένα ημερήσιο υψηλό, ήταν σε μεγάλο βαθμό πόλη-φάντασμα με τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και τα πάρκα να παραμένουν κλειστά.
Τα κρούσματα αφορούν πλέον 16 συνοικίες και περιοχές οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της πόλης.
Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στην υψηλή συχνότητα των κρουσμάτων στην πολυτελή συνοικία Τσαογιάνγκ του Πεκίνου και κάλεσαν τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της "να μην βγαίνουν από την περιοχή εκτός αν είναι απαραίτητο".
Η Σαγκάη ανακοίνωσε επίσης ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να εισέρχονται σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα και εστιατόρια εντός πέντε ημερών από την άφιξή τους στην πόλη.
Η κορυφαία ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ακυρώσει τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής για την Ανάπτυξη της Υπερπόντιας Αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας που διεξαγόταν στη Σαγκάη, επικαλούμενη την επιδείνωση της κατάστασης COVID-19.
Στη Σενζέν, οι κάτοικοι πρέπει να προσκομίσουν ένα αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών ή ένα αρχείο ότι έχουν ήδη κάνει ένα τεστ COVID εντός 24 ωρών από τις 24 Νοεμβρίου για να εισέλθουν σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς λεωφορείων.

Macquarie: Η Κίνα ήδη πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την ηπειρωτική Κίνα καθιστά πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο του Zero Covid χωρίς να επιστρέψει σε σκληρό lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα, Larry Hu.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει σε περίπου ή και περισσότερο από 28.000 - κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια ενός αυστηρού lockdown στη Σαγκάη, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC από τα στοιχεία της Wind Information.
"Η Κίνα μπορεί να έχει ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, καθώς είναι απίθανο να επιτύχει ξανά το στόχο του Zero Covid χωρίς ένα άλλο σκληρό lockdown τύπου Σαγκάης", δήλωσε ο Hu.
"Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, δηλαδή να ισοπεδώσουν την καμπύλη, αυστηροποιώντας προς το παρόν τους ελέγχους του Covid".

Αλλαγές στην κυβερνητική ρητορική

Ο Hu επεσήμανε μικρές αλλαγές αυτόν τον μήνα στην κυβερνητική πολιτική και την ρητορική ως ενδείξεις ότι οι αρχές προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.
Σημείωσε όμως ότι "ο δρόμος για την επαναλειτουργία θα περιλαμβάνει πολλά μπρος-πίσω".
Οι αγορές εικάζουν εδώ και εβδομάδες σχετικά με τον χρόνο αποχώρησης της Κίνας από την αυστηρή πολιτική μηδενικού Covid.
Οι έλεγχοι έχουν επιβαρύνει την οικονομία, η οποία μόλις και μετά βίας σημείωσε ανάπτυξη όσο η Σαγκάη ήταν σε lockdown και σημείωσε ανάπτυξη μόλις 3% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους.
Σε όρους ΑΕΠ, σχεδόν το 20% της οικονομίας της Κίνας επηρεάστηκε αρνητικά από τους ελέγχους του Covid, κοντά στο υψηλό 21,2% που καταγράφηκε στα μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu.
"Το Πεκίνο έδειξε πρόσφατα πρώιμα σημάδια προθυμίας για επαναλειτουργία και έχει δρομολογήσει κάποια μέτρα χαλάρωσης, αλλά η πλήρης επαναλειτουργία μπορεί να είναι μια παρατεταμένη διαδικασία", δήλωσε ο Lu.
Είπε ότι η άρση των περιορισμών του Covid από το Βιετνάμ το φθινόπωρο του περασμένου έτους θα μπορούσε να ρίξει φως στην πορεία προς τα εμπρός για την Κίνα.
Σημείωσε πώς η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν είδε "άμεση αύξηση των λοιμώξεων", ενώ το ΑΕΠ της ανέκαμψε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης