Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akar (Υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Συνομιλούμε με τη Ρωσία για την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά

Akar (Υπουργός Άμυνας Τουρκίας): Συνομιλούμε με τη Ρωσία για την επιστροφή της στη συμφωνία για τα σιτηρά
Η κρίσιμη ανάρτηση στο twitter του Τούρκου υπουργού Άμυνας και ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Άγκυρας
Σχετικά Άρθρα
Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο για την απρόσκοπτη προσφορά των ουκρανικών σιτηρών, μια συμφωνία που θεωρείται κρίσιμη για τον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022 ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της στην εν λόγω συμφωνία, κατηγορώντας την Ουκρανία για τρομοκρατικα πλήγματα στον στόλο της στη Σαβαστολυπολη ενώ την Κυριακή 30 Οκτωβρίυο αποκάλυψε ότι οι επιθέσεις με droneς είχαν ως έδρα την περιοχή της Οδησσού, το επίκεντρο του προγράμματος εξαγωγής σιτηρών.

Η υπενθύμιση

Σύμφωνα με τη δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar επικοινώνησε με Ρώσους ανώτατους αξιωματούχους, υπενθυμίζοντάς τους ότι η πρωτοβουλία αυτή για τις εξαγωγές σιτηρών, με την οποία έχουν αποσταλεί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων από τον Αύγουστο, έχει αποβεί «για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι η κρίση μπορούν να επιλυθεί με καλή θέληση και διάλογο».
Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επέκριναν τη συμφωνία εξαγωγών πριν από την προθεσμία ανανέωσης της 19ης Νοεμβρίου, και η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καθυστερεί την πρόοδο των διαδικασιών για τη διασφάλιση διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης για να ενισχυθεί η αλυσίδα εφοδιασμού στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.
Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας τη διατροφική και εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

Το εμφραγμα 

Τα εξερχόμενα φορτία με σιτηρά που έχουν ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη επιθεωρούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα (30-11/10), αλλά προς το παρόν δεν θα αποπλεύσουν νέα πλοία με φορτία σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα, ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας είπε ότι φορτώθηκε ένα φορτίο σιταριού 40.000 τόνων που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και με προορισμό την Αιθιοπία, αλλά δεν μπορούσε να φύγει από το λιμάνι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης