Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζωπύρωση των φόβων για επισιτιστική κρίση μετά την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη Ρωσία - Οι αντιδράσεις

Αναζωπύρωση των φόβων για επισιτιστική κρίση μετά την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά από τη Ρωσία - Οι αντιδράσεις
Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC)
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αναζωπυρώνει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές υπό τη σκιά της ρωσικής απόφασης για τη «συμφωνία σιτηρών», η ΕΕ την καλεί να ανακαλέσει την απόφασή της δια στόματος του J. Borrell, οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως "όπλο",  ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για η ρωσική αποχώρηση.
Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov , επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες τεχνητού λιμού σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Νότια Ασία, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται ισχυρότατη διεθνή απάντηση τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη (G20).
Πάντως, καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα (30/10), όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.
Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις «ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών» και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανέστειλε από 30/10 τη συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς οι Ουκρανοί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, χτύπησαν με drones τον ρωσικό στόλο και πολιτικά πλοία στην Σεβαστούπολη στην Μαύρη Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία για τα σιτηρά, που συνήφθη τον Ιούλιο για 120 ημέρες, πρόκειται να λήξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Αισιοδοξεί η Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε, πως διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αναστολή συμμετοχής της στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Υπάρχουν ακόμη λόγοι για αισιοδοξία ότι στις συνομιλίες μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση και αυξάνοντας τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.
Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων στον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της γίνεται μέσω θαλάσσης.

Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC): Καμία κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.
«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», τονίζει το κέντρο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας , που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικά πλοία.
Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις «ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών» και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.
«Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα δημητριακά στη Μαύρη Θάλασσα, Amir Abdalla, ενημερώθηκε σήμερα (29 Οκτωβρίου) από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC για τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια κίνησης των εμπορικών πλοίων», σημειώνει το JCC, προσθέτοντας πως «επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο JCC (σε αυτές τις ανησυχίες)».
Στο μεταξύ, η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει επίσημα μέχρι τώρα και μάλιστα, πηγή ασφαλείας δήλωσε στις 29/10 ότι «η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα» για η ρωσική αποχώρηση.
Πάντως, «το JCC εξετάζει τις πρόσφατες εξελίξεις, αξιολογεί τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις του και συζητεί τα επόμενα βήματα».
Το JCC υπολόγιζε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω  από 170 πλοία περίμεναν για επιθεώρηση ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, ενώ στις 29/10 τον θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα διέπλευσαν 9 φορτηγά και «περισσότερα από δέκα άλλα» είναι έτοιμα να το κάνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, διευκρινίζει το Κέντρο που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Μάλιστα, προβλέπει κυρίως την επιθεώρηση των φορτηγών που διαπλέουν τον Βόσπορο και στις δύο κατευθύνσεις, κενών και με φορτίο, από πέντε ομάδες που αποτελούνται από δύο Ρώσους επιθεωρητές, δύο Ουκρανούς, δύο Τούρκους και δύο εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, από τις αρχές του μήνα, ο αργός ρυθμός των επιθεωρήσεων επικρίθηκε από την Ουκρανία που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τις παρακωλύει.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, επέτρεψε την εξαγωγή από τα ουκρανικά λιμάνια τουλάχιστον 9 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το JCC.

Borrell: Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά


Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, J. Borrell.
Σύμφωνα με τον Borrell, «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο 29/10 ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία μετά την επίθεση με drones κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σταθμεύει στον κόλπο της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.
borrell1_1.JPG

Biden: «Σκανδαλώδης» η απόφαση της Ρωσίας για τα σιτηρά

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μιας συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό».
«Είναι απλώς σκανδαλώδης» δήλωσε ο J. Biden σε δημοσιογράφους, αφότου ψήφισε στις 29/10 για τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σε προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.
Στο μεταξύ, στις 29/10 η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι  χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο».
«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε η Watson σε ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, δήλωσε στις 29/10 ότι η Ρωσία μετατρέπει σε όπλο πολέμου τα τρόφιμα με τη διακοπή των εξαγωγών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

OHE: Θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία για τη συμφωνία για τα σιτηρά, είμαστε αντίθετοι σε ανατολή της συμμετοχής της

Ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές υπό το φως των επίσημων αναφορών για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη «συμφωνία σιτηρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
«Έχουμε δει αναφορές από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την αναστολή της συμμετοχής τους στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μετά την επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Είμαστε σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για αυτό το θέμα», επισήμανε.
Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «μια κρίσιμη ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

ΕΕ: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες, με πρωτοπόρο τον ΟΗΕ, για να διατηρηθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ζωντανή, ανέφερε εκπρόσωπός της μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρεται από το πλαίσιό της το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή δράση η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι μία κομβικής ανθρωπιστικής σημασίας προσπάθεια η οποία έχει ξεκάθαρο θετικό αποτύπωμα για τις διατροφικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η απόφαση αναστολής από τη Ρωσία στις 29/10


Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (29/10/2022) το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Dmitry Patrushev, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης