Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Οι μετοχές έχουν έναν σπουδαίο Οκτώβριο - Γιατί το ράλι της bear market μπορεί να συνεχιστεί

Wall Street: Οι μετοχές έχουν έναν σπουδαίο Οκτώβριο - Γιατί το ράλι της bear market μπορεί να συνεχιστεί

Οκτώ πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές σε μια αγορά υψηλής μεταβλητότητας

Σχετικά Άρθρα

Αν και δεν λείπουν τα γεγονότα υψηλού κινδύνου για τους επενδυτές, υπάρχουν αναλυτές στη Wall Street που πιστεύουν ότι το τελευταίο ράλι της bear market έχει κι άλλο πάνω...
Παρόλο που οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες S&P 500, Dow Jones Industrial Average και Nasdaq Composite παραμένουν βυθισμένοι σε bear markets, οι μετοχές ανακάμπτουν από τα πρόσφατα υπερπουλημένα τους επίπεδα όταν οι δείκτες είχαν βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Οι bear markets είναι γνωστές για τα απότομα ράλι τους, όπως η ανάκαμψη που οδήγησε τον S&P 500 σε άνοδο περισσότερο από 17% από το χαμηλό του στα μέσα Ιουνίου, προτού υποχωρήσει και πάλι προς τα κάτω για να πιάσει νέο χαμηλό έτους 2022 στις 12 Οκτωβρίου.
Με δεδομένο λοιπόν ότι είμαστε σε bear market ψηλής μεταβλητότητας, να μερικά πράγματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι επενδυτές.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στις αγορές

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται τα εταιρικά κέρδη της Big Tech, p.x. της Microsoft Corp. της Amazom.com Inc.
Επίσης θα ανακοινωθούν βασικά οικονομικά στοιχεία για τις επόμενες δύο εβδομάδες -- ανάμεσα τους o δείκτης πληθωρισμού της Fed την Παρασκευή και οι θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου.
Έχουμε ακόμη την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 2 Νοεμβρίου κατά την οποία αναμένεται αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η τέταρτη μεγάλη αύξηση επιτοκίων φέτος.
Και τελος στις 9 Νοεμβρίου έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν ποιο κόμμα ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία.

Οι επενδυτές προσπαθούν ακόμη να αναλύσουν τα μηνύματα της Fed

Η Fed φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να αλλάζει το μήνυμά της, καθώς σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η Wall Street Journal η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συζητήσει αν θα συνεχίσει να αυξάνει τόσο επιθετικά τα επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το pivot δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.
Επειδή το γεγονός παραμένει: υπάρχει αρκετός «αφρός» που πρέπει να αφαιρεθεί από τις αγορές μετά από δύο χρόνια έκτακτης νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, σύμφωνα με τον Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers.
«Είναι πιο εύκολο να φουσκώσεις μια φούσκα παρά να τη σκάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης στο MarketWatch.
Ο Richard Farr, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Merion Capital Group, υποβάθμισε τον αντίκτυπο της τελευταίας «συντονισμένης» αλλαγής καθοδήγησης της Fed κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο MarketWatch, λέγοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Και οι traders των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλούν ότι η Fed θα ανεβάσει το επιτόκιό της στο 5% πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 και θα το κρατήσει εκεί έως το τέταρτο τρίμηνο.

Οι τεχνικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές ενδέχεται να κινηθούν λίγο υψηλότερα

Μέχρι στιγμής, ο Οκτώβριος δεν μοιάζει με τον Σεπτέμβριο, όταν οι μετοχές είχαν σημειώσει πτώση 9,3%, που καθιστούσε το πρώτο 9μηνο του 2022 το χειρότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών
Αντίθετα, ο S&P 500 έχει ήδη ενισχυθεί περισσότερο από 5,5% από τις αρχές Οκτωβρίου παρά το γεγονός ότι κατέρρευσε για λίγο στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδό του σε περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του δείκτη τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι ο S&P 500 μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η Katie Stockton, στρατηγική αναλύτρια αγοράς της Fairlead Strategies, σε ένα σημείωμα που μοιράστηκε με πελάτες και το MarketWatch.
Σύμφωνα με αυτήν, το επόμενο βασικό επίπεδο που πρέπει να προσέξουν στον S&P 500 οι επενδυτές είναι στις 3.900 μονάδες, πάνω από 100 μονάδες πάνω από το σημείο που έκλεισε ο δείκτης τη Δευτέρα 24/10.
«Η βραχυπρόθεσμη δυναμική παραμένει ανοδική στο πλαίσιο της πτωτικής τάσης. Η στήριξη κοντά στις 3.505 μονάδες ήταν φυσικό να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης και η αρχική αντίσταση είναι κοντά στα 3.914», είπε.

O Wilson της Morgan Stanley, δηλωμένη «αρκούδα»,  βλέπει άνοδο 

Ο Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και επενδύσεων της Morgan Stanley, είναι μια από τις γνωστές δεδηλωμένες αρκούδες της Wall Street εδώ κι ένα χρόνο.
Αλλά σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες στις αρχές αυτής της εβδομάδας, έγραψε ότι οι μετοχές είναι έτοιμες να ανακάμψουν.
«Η πρόβλεψη μας για άνοδο την περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίστηκε με αμφιβολίες από τους πελάτες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ανοδική πορεία - η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερες τιμές των μετοχών», είπε ο Wilson.

Η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών κερδών ξεκίνησε καλά

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρειών κερδών τρίτου τριμήνου έχει δώσει τέλος στους φόβους ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και ο πληθωρισμός είχαν ήδη διαβρώσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους, δήλωσαν αναλυτές στρατηγικής της αγοράς.
Η ποιότητα των πρώτων κερδών που ανακοινώνονται ξεπέρασαν τις προσδοκίες traders και αναλυτών, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, ανώτερο αναλυτή του δείκτη του S&P Dow Jones Indices.
Συνολικά, οι εταιρείες αναφέρουν κέρδη 5,4% πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που κοινοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Αυτό συγκρίνεται με μακροπρόθεσμο μέσο όρο -- από το 1994 -- 4,1%.
Ωστόσο, όταν ο ενεργειακός τομέας αφαιρεθεί από την εξίσωση, οι προσδοκίες φαίνονται πολύ πιο ζοφερές.
Η μικτή εκτίμηση κερδών από έτος σε έτος για το τρίτο τρίμηνο είναι -3,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν τα κέρδη από περίπου τα τρία τέταρτα των εταιρειών του S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet, ορισμένοι -- όπως η Wilson της Morgan Stanley -- κοιτάζουν ήδη προς το επόμενο έτος καθώς αναμένουν ότι οι προοπτικές για κέρδη θα περιοριστούν σημαντικά, οδηγώντας ακόμη και σε ύφεση κερδών -- μιλάμε για ύφεση κερδών όταν τα εταιρικά κέρδη συρρικνώνονται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν θολές

Μιλώντας για την ενέργεια, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκπέμπουν μια δυσοίωνη προειδοποίηση για τις προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία.
«Η αδυναμία του πετρελαίου αντανακλά τις προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση ή σχεδόν ύφεση», δήλωσε ο Steve Englander, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής νομισμάτων G-10 στην Standard Chartered.
Τα futures του αργού πετρελαίου του West Texas Intermediate υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς τα ανεπαρκή στοιχεία για τις εισαγωγές από την Κίνα και το τέλος της διάσκεψης για την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος υπαινίχθηκε μείωση της ζήτησης στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Οι τιμές συνέχισαν να πέφτουν και την επόμενη μέρα.

Μην ξεχνάτε: Είναι αδύνατο να πολεμήσεις τη Fed

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για μια απότομη πτώση στις αγορές, όπως ανέφερε το MarketWatch.
Είναι πιθανό ότι οι φόβοι αυτοί ενέπνευσαν την αλλαγή στην «καθοδήγηση» της Fed, είπε ο Sosnick.
Αλλά το γεγονός παραμένει: όποιος αγοράζει μετοχές όταν η Fed σφίγγει επιθετικά τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ανεχθεί απώλειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε.
Το πιο απλό από όλα είναι: «μην πολεμάτε την Fed».
Εάν προσπαθείτε να αγοράσετε μετοχές τώρα, τι κάνετε; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε μετοχές συνολικά. Αλλά σημαίνει ότι δίνετε μια δύσκολη μάχη», είπε.

Ο VIX σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές περιμένουν ισχυρές αναταράξεις

Παρόλο που οι μετοχές ανέκαμψαν τον Οκτώβριο, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe παραμένει εμφανώς αυξημένος, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι η άγρια ​​πορεία της αγοράς θα τελειώσει σύντομα.
Ο «μετρητής φόβου» της Wall Street ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με άνοδο 0,5% στις 29,85 μονάδες και διαπραγματευόταν λίγο λιγότερο από το επίπεδο των 30 νωρίς την Τρίτη 25/10/22.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης