Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική θύελλα στη Μ. Βρετανία - Νέος ΥΠΟΙΚ o Hunt μετά την αποπομπή Kwarteng

Πολιτική θύελλα στη Μ. Βρετανία - Νέος ΥΠΟΙΚ o Hunt μετά την αποπομπή Kwarteng
Πιθανές νέες αναπροσαρμογές φόρων μετά το χάος στις αγορές
Σχετικά Άρθρα

(upd) Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία, με την πρωθυπουργό Liz Truss να αποπέμπτει τελικά τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται.
O Kwarteng έμεινε στη θέση του μόλις 1,5 μήνα. Επικρατέστερος διάδοχός του στον υπουργείο Οικονομικών είναι ο Jeremy Hunt, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.
«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ σε επιστολή προς την Truss, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.
«Είναι σημαντικό τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο είναι κρίσιμης σημασίας για αυτό τον σκοπό, και ανυπομονώ να υποστηρίξω εσάς και τον διάδοχό μου προκειμένου να το επιτύχουμε από τα πίσω έδρανα του κοινοβουλίου», σημειώνει στην επιστολή του.

Πρωτοφανής κρίση

H πρωθυπουργός Liz Truss,
μόλις ενάμιση μήνα από την εκλογή της, είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση, τη στιγμή που δημοσιεύματα θέλουν βουλευτές των Συντηρητικών να σχεδιάζουν ακόμα και την αντικατάσταση της από τους Rushi Sunak και Penny Mordaunt, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί της αντίπαλοι στις εσωκομματικές εκλογές και διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας μετά την παραίτηση του Boris Johnson.
Ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η Truss αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εντός της ημέρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα ανακοινώσει μια ακόμα αναπροσαρμογή του «μίνι προϋπολογισμού» που παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου και που προέβλεπε μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.
Το οικονομικό αυτό πρόγραμμα που βασίστηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Truss και που αποσκοπούσε στο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξης της οικονομίας της Μ. Βρετανίας, πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο.
Σημειώνεται πως από τις 28/9 η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει αρκετές φορές αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου για να καθησυχάσει τις αγορές.
Εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανή η ανατροπή της κατάργησης της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο από την προηγούμενη κυβέρνηση), κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την Truss.

Times: Σενάριο αντικατάστασης της Truss

Η οικονομική αυτή αναταραχή έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική πίεση στην Truss, καθώς δημοσιεύματα θέλουν βουλευτές των Συντηρητικών να έχουν αρχίσει ακόμα και συζητήσεις για την αντικατάσταση της.
Σύμφωνα με τους Times, τα σενάρια αυτά θέλουν την αντικατάσταση της Truss από τους Rushi Sunak και Penny Mordaunt, με έναν εκ των δύο να αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως το φαβορί ήταν ο Sunak, ο οποίος αν και ήταν η πρώτη επιλογή των βουλευτών των Συντηρητικών, έχασε το χρίσμα από την ψήφο των περίπου 200.000 μελών του κόμματος, τα οποία ήταν και αυτά που εξέλεξαν το νέο πρόεδρο του κόμματος.
Αναφέρεται μάλιστα πως βουλευτές των Τόρις επεξεργάζονται σχέδιο να αλλάξει το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922 και συγκεκριμένα, η πρόβλεψη που θέλει να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η Truss για 12 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Σύμφωνα με τους Times, στα σενάρια του τρόπου διαδοχής περιλαμβάνεται και η απόπειρα περίπου 20 με 30 πρώην υπουργών και κορυφαίων βουλευτών να συστήσουν ένα «συμβούλιο γερόντων» του κόμματος που θα πουν στην Truss πως είναι ώρα να παραιτηθεί, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις πολιτικές εξελίξεις ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης