Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομικό χάος στη Μεγάλη Βρετανία – Σε περιδίνηση η στερλίνα, κάτω από 1,10 δολ. για πρώτη φορά από το 1985

Οικονομικό χάος στη Μεγάλη Βρετανία – Σε περιδίνηση η στερλίνα, κάτω από 1,10 δολ. για πρώτη φορά από το 1985
Μεγάλη υποχώρηση για τη στερλίνα λόγω της οικονομικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου…

Σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές των βρετανικών ομολόγων, με τη λίρα να βουτά σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως οι φορολογικές περικοπές και οι ενεργειακές επιδοτήσεις του αρμόδιου υπουργού Kwasi Kwarteng θα εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί, με επενδυτή να περιγράφει το σχέδιο του Kwarteng ως «ριζοσπαστικό οικονομικό στοίχημα».
Σε αυτό το πλαίσιο, η στερλίνα υποχώρησε την Παρασκευή 23/9 κάτω από τα 1,10 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985, ενώ ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 2,3%.
Η πτώση στις τιμές των ομολόγων αλλά και της στερλίνες οφείλεται στο γεγονός πως ο καγκελάριος των οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος θα τον αντικαταστήσει με άλλον, ελαφρύτερο συντελεστή.
Ανακοίνωσε επίσης μείωση του τέλους χαρτοσήμου στις πωλήσεις κατοικιών.
Σημειώνεται πως τις φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα, συνοδεύει πακέτο στήριξης 150 δισεκ. λιρών για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους.
Ο Kwarteng είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης ενέργειας θα κοστίσει 60 δισεκατομμύρια λίρες τους πρώτους έξι μήνες.
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε τις προγραμματισμένες πωλήσεις ομολόγων για το οικονομικό έτος 2022-23 κατά 62,4 δισεκ. λίρες σε 193,9 δισεκ. λίρες.
«Αυτό το τεράστιο δημοσιονομικό γεγονός είναι ένα ριζοσπαστικό οικονομικό στοίχημα, που θα βάλει το βρετανικό χρέος σε ασταθή βάση» δήλωσε η Bethany Payne, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου ομολόγων στην Janus Henderson Investors.
Line chart of UK 10-year yield (%) showing gilt yields are at an 11-year high

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, που προσπαθεί να αντισταθμίσει τον πληθωριστικό αντίκτυπο των μέτρων τόνωσης του Kwarteng (αύξησε το επιτόκιο 0,5%).
Ωστόσο, οι προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της BoE εκτόξευσαν την απόδοση του χρυσού δύο ετών σε άνοδο άνω των 0,8 ποσοστιαίων μονάδων αυτήν την εβδομάδα.
«Ο κίνδυνος είναι ότι εάν η αγορά αποφασίσει ότι ακολουθείται λανθασμένη πολιτική –ξεκινώντας μια τεράστια δημοσιονομική τόνωση όταν έχετε διψήφιο πληθωρισμό– θα χαθεί η αξιοπιστία της Bank of England που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου. στην Allianz Global Investors..

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης