Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed): Η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική για κάποιο διάστημα

Brainard (Fed): Η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική για κάποιο διάστημα
Η συγκράτηση της ζήτησης θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο δήλωσε η Brainard
Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε μια οικονομία που μπορεί να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, αλλά το πλήρες βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve δεν θα είναι εμφανές για μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα η αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard.
"Η παραγωγή έχει επιβραδυνθεί μέχρι στιγμής φέτος περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας ότι η σύσφιξη της πολιτικής έχει κάποιο αποτέλεσμα" σε τομείς όπως η στέγαση που επηρεάζονται άμεσα από το κόστος δανεισμού για στεγαστικά δάνεια, δήλωσε η Brainard σε σχόλια που προετοιμάστηκαν για παράδοση σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Για την Οικονομική των Επιχειρήσεων.
«Σε άλλους τομείς, οι καθυστερήσεις στη μετάδοση σημαίνουν ότι τα μέτρα πολιτικής μέχρι σήμερα θα έχουν την πλήρη επίδρασή τους στη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα και η επίδραση στον καθορισμό των τιμών μπορεί να διαρκέσει περισσότερο».
Με τις ξένες κεντρικές τράπεζες να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση προς υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είπε, «η συγκράτηση της ζήτησης θα πρέπει να ενισχυθεί» ακόμη περισσότερο.
"Τώρα αναμένω ότι η ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου θα είναι περιορισμένη και ότι η πραγματική αύξηση (του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) θα είναι ουσιαστικά επίπεδη φέτος", δήλωσε η Brainard.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Fed δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η οικονομική αδυναμία ήταν σε ένα σημείο όπου θα άλλαζε τα σχέδια της Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη των προοπτικών καθώς και στους παγκόσμιους κινδύνους», αυτό θα μπορούσε να πιέσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε η Brainard.
«Σε αυτό το περιβάλλον, μια απότομη μείωση του συναισθήματος κινδύνου ή άλλο γεγονός κινδύνου που μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί θα μπορούσε να ενισχυθεί, ειδικά δεδομένης της εύθραυστης ρευστότητας στις βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές».
Ωστόσο «η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Brainard.
«Υπό το πρίσμα της αυξημένης παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας, η σκόπιμη και με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς προσαρμόζεται η οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση και ο πληθωρισμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης