Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, επί Bush και Obama, θέλει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία - Στόχος να αποφευχθεί ο πυρηνικός κίνδυνος

Ο γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ, επί Bush και Obama, θέλει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία - Στόχος να αποφευχθεί ο πυρηνικός κίνδυνος
Υπέρ της λήξης του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας με διαπραγματεύεις, το συντομότερο δυνατό, τάχθηκε ο Mike Mullen
Σχετικά Άρθρα
Κάθε φορά που αρχίζει συζήτηση ή δημόσιος διάλογος στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάθε προσωπικότητα υψηλού προφίλ που εμφανίζεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης και των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται αμέσως ως «υποστηρικτής του Κρεμλίνου».
Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα την περασμένη εβδομάδα, όταν το ισχυρό αφεντικό της Tesla Elon Musk τόλμησε να εξερευνήσει το θεωρητικό μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός μέσω ενός δημοψηφίσματος με διεθνή εποπτεία στις ρωσόφωνες ζώνες της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία.
Ταυτόχρονα, απαντώντας στους επικριτές του ο Musk τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει δημοφιλής αλλά η ελπίδα ο κόσμος μπορεί να αποφύγει τον πυρηνικό πόλεμο με κάθε κόστος.
Από την άλλη μεριά πάλι, όποιος τάσσεται σθεναρά ενάντια στις διαπραγματεύσεις και τη συνδιαλλαγή, επαινείται στη δημόσια σφαίρα.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marine πριν από μερικές  μέρες κέρδισε τα εύσημα όταν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον κίνδυνους της πυρηνικής ρητορικής, είπε δεν είναι δυνατές οι διαπραγματεύσεις όσο οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία...
Για το λόγο αυτό λοιπόν προκάλεσε ισχυρή έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος του αναστήματος του πρώην αρχηγού του Μικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ εμφανίστηκε για να προτρέψει όλες τις πλευρές να λάβουν σοβαρά υπόψη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ποιος είναι ο ναύαρχος Mike Mullen

Ο λόγος για τον ναύαρχο Mike Mullen ο οποίες υπηρέτησε ως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Αμερικής επί των κυβερνήσεων Bush και Obama.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή This Week του ABC, ο πρώην γενικός επιτελάρχης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Joe Biden περί πυρηνικoύ «Αρμαγεδδώνα».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ισχυριστεί ότι ο Vladimir Putin «δεν αστειεύεται» σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ο Mullen είπε ότι πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να «εγκαταλείψει» γρήγορα αυτή τη μαξιμαλιστική γλώσσα, ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για πυρηνικό πόλεμο:
«Η γλώσσα του Προέδρου Biden είναι περίπου στην κορυφή της γλωσσικής κλίμακας, αν θέλετε. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουμε αυτό το πράγμα», είπε ο Mullen.

«Οι πόλεμοι τελειώνουν με διαπραγματεύσεις. 'Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα, κατά τη γνώμη μου»

Ο Mullen ρωτήθηκε για τον ισχυρισμό του Biden περί πυρηνικής κρίσης και απάντησε:
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και από την κουβανική κρίση των πυραύλων», δήλωσε  εξηγώντας ότι η επίτευξη ενός σημείου όπου μπορούν να επιτευχθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνει κεντρικός πολιτικός στόχος.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Raddatz ρώτησε στη συνέχεια του Ναύαρχο Mullen:
«Πώς βλέπετε τον Putin να σώζει τη θέση του αν δεν έρθει στο τραπέζι; Τι θα γίνει αν η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακαταλάβει άλλα εδάφη;»
Και ο πρώην ανώτατος διοικητής απάντησε ως εξής:
«Η διπλωματία και η διεθνής πίεση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία θα είναι τελικά το κλειδί.
Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και συνήθως αυτό γίνεται με διαπραγματεύσεις», είπε.
«Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, κατά τη γνώμη μου», πρόσθεσε.
Ο Putin είναι «στριμωγμένος και εγκλωβισμένος», είπε ο Mullen.
«Και η πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό, ειδικά αν η ραδεινέργεια μεταφέρονταν μέσω των ανέμων και μόλυνε τη χώρα του».
Τέλος, πιθανολογώντας ένα πυρηνικό πλήγμα, ο Mullen είπε ότι ο Putin «θα μπορούσε να επιλέξει έναν συμβολικό στόχο.
Θα μπορούσε να επιλέξει την πόλη του ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy, για παράδειγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης