Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky θέλει να επισπεύσει τον Γ’ Παγκόσμιο, αποστάσεις παίρνουν οι ΗΠΑ – Μόνη λύση για ειρήνη είναι η πρόταση Musk

Ο Zelensky θέλει να επισπεύσει τον Γ’ Παγκόσμιο, αποστάσεις παίρνουν οι ΗΠΑ – Μόνη λύση για ειρήνη είναι η πρόταση Musk
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ζήτησε προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσίας
Προληπτικό χτύπημα κατά της Ρωσίας ζήτησε o πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, σε ομιλία του την Πέμπτη 10 Oκτωβρίου… 

«Aπευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όπως έκανα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου: χρειαζόμαστε προληπτικά χτυπήματα, ώστε να ξέρουν τι θα τους συμβεί εάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά και όχι το αντίθετο τριγύρω», είπε.
«Μην περιμένετε τα πυρηνικά χτυπήματα της Ρωσίας και μετά να πείτε: αφού το κάνατε αυτό, πάρτε το από εμάς!
Αναθεωρήστε τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε πίεση.
Αυτό πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ: να επανεξετάσει τη σειρά με την οποία ασκεί πίεση [στη Ρωσία]». 
Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι αξιωματούχοι του Κιέβου ισχυρίστηκαν ότι τα λόγια του Zelensky μεταφέρθηκαν εσφαλμένα από τα μέσα ενημέρωσης.
«Ο πρόεδρος μίλησε για την περίοδο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου.
Εκείνη την εποχή ήταν απαραίτητο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η έναρξη ενός πολέμου.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι τα μόνα μέτρα που συζητήθηκαν εκείνη την εποχή ήταν οι προληπτικές κυρώσεις» έγραψε ο προεδρικός γραμματέας Τύπου Serhii Nykyforov.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική…
Τότε ο Zelensky προέτρεπε τα μέλη της «διεθνούς κοινότητας» να χτυπήσουν τη Ρωσία, ώστε να μην επαναλάβουν αυτά που θεωρεί λάθη της προπολεμικής εποχής. 
Σε κάθε περίπτωση, ο Zelensky έκανε γκάφα… αλλά γκάφα επαναλαμβανόμενη… καθώς σταθερή πολιτική επιλογή και επιδίωξη του Κιέβου είναι να εμπλέξει τη Δύση στον πόλεμο.
Υπενθυμίζεται πως κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κιέβου -μέχρι και ο Zelensky- παρακαλούσαν την Ουάσιγκτον επί μήνες να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, μια κίνηση που σχεδόν σίγουρα θα έσερνε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Η δε ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να απαιτεί άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που πιθανώς θα υποχρέωνε τη συμμαχία να επέμβει επί τόπου στην Ουκρανία ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις (βάσει του άρθρου 5 της Συμμαχίας).  

Αποκλίσεις με Ουάσινγκτον

Αξίζει να επισημανθεί πως η έκκληση του Ζelensky για προληπτικό χτύπημα στη Ρωσία έρχεται μετά από ένα δημοσίευμα των New York Times, το ανέφερε ότι ο θάνατος της Ρωσίδας δημοσιογράφου Daria Dugina ενορχηστρώθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να ειδοποίησαν τους Ουκρανούς ομολόγους τους για τη δολοφονία, η οποία, όπως λένε, δεν εξυπηρετεί θεμιτούς και μπορεί να προκαλέσει αντίποινα από τη Ρωσία εναντίον αξιωματούχων του Κιέβου.
Συνολικά, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έφεραν ξανά στο προσκήνιο ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές αποκλίσεις συμφερόντων μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.
Η ουκρανική ηγεσία, εγκλωβισμένη σε αυτό που βλέπει ως υπαρξιακό πόλεμο για την επιβίωσή της, στο όνομα της νίκης κατά της Ρωσίας είναι διατεθειμένη να κάνει το καθετί, με οποιοδήποτε κόστος.
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος, αν και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της Ουκρανίας, έχει χαράξει στρατιωτικά και πολιτικά όρια με σκοπό, να αποτρέψει την πυρηνική κλιμάκωση και να εμποδίσει τη διάχυση της σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Παρόλο λοιπόν που ο Zelenskyy πιέζει τη Δύση να διαπράξει αυτό που είναι de jure πράξη πολέμου κατά της Ρωσίας, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν ιδιωτικά και δημόσια ανησυχίες ότι ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφική πυρηνική σπείρα.
«Πρώτη φορά μετά την κουβανική πυραυλική κρίση, αντιμετωπίζουμε την άμεση απειλή ενός πυρηνικού πολέμου εάν στην πραγματικότητα τα πράγματα συνεχίσουν στην ίδια τροχιά», δήλωσε ο πρόεδρος Joe Biden. 
«Διακινδυνεύουμε έναν Αρμαγεδδώνα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αναφορές ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να ανακτήσει το πάνω χέρι. 
Οι φωνές αμφισβήτησης κατά Vladimir Putin αρχίζουν να ακούγονται…
Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε τον περασμένο μήνα - οι ουκρανικές επιθέσεις στα ανατολικά και νότια ήταν εν μέρει επιτυχείς, απωθώντας σταδιακά τις ρωσικές δυνάμεις…
Επτά μήνες μετά τον πόλεμο, το Κρεμλίνο φαίνεται να απέχει πολύ από την επίτευξη των βασικών του στόχων εν καιρώ πολέμου - συμπεριλαμβανομένης της άνευ όρων συνθηκολόγησης της κυβέρνησης Zelenskyy και της δραστικής υποβάθμισης των μακροπρόθεσμων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. 
Οι τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση, πυροδοτώντας νέες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. «Είναι καιρός να υποχωρήσουμε από το χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Guterres σε δηλώσεις που καταδίκασε τα σχέδια προσάρτησης της Ρωσίας.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εργαστούμε μαζί για να τερματίσουμε αυτόν τον καταστροφικό και παράλογο πόλεμο και να τηρήσουμε τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
Ο τεχνολογικός δισεκατομμυριούχος Εlon Musk δημοσίευσε στο Twitter μια αποτελεσματική φόρμουλα ειρήνης που περιλαμβάνει την αναγνώριση της ελεγχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας, μια επανάληψη των δημοψηφισμάτων υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία και μια εγγύηση για την ουκρανική ουδετερότητα.
Η πρόταση του Musk είναι μια ενημερωμένη και κάπως πιο εμπεριστατωμένη παραλλαγή του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο Ηenry Kissinger νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Αν και διαφέρουν ως προς τις λεπτομέρειες της εκτέλεσης, βασίζονται στις ίδιες υποκείμενες υποθέσεις: δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εγκαταλείψουν τα κακοσχεδιασμένα όνειρα ειρήνης μέσω ολοκληρωτικής νίκης υπέρ μιας σοβαρής διπλωματικής εμπλοκής.
Οι επόμενες διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολες, αλλά η διαφαινόμενη εναλλακτική λύση - μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου - είναι αδιανόητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης