Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια η σημασία της προσάρτησης των ρωσόφωνων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία - Τι έχει μεσολαβήσει στα μέτωπα

Ποια η σημασία της προσάρτησης των ρωσόφωνων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία - Τι έχει μεσολαβήσει στα μέτωπα
Όποιος περιμένει ότι ο πόλεμος θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το χειμώνα, κάνει λάθος: Η Ρωσία θα ξεκινήσει μια επίθεση προς τα τέλη του φθινοπώρου και θα επιτύχει σημαντικά κέρδη.
Σχετικά Άρθρα

Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας υπήρξε πυκνή σε εξελίξεις.
Κατά βάση ήταν μια εβδομάδα κατά την οποία τα γεγονότα επιταχύνθηκαν.
Είχαμε την έναρξη και λήξη των δημοψηφισμάτων σε τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες για να καθοριστεί εάν θα ενταχθούν ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Είχαμε την ανακοίνωση του Putin ότι θα κληθούν έφεδροι για να ενισχύσουν την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία.
Είχαμε την μυστηριώδη καταστροφή των αγωγών Nordstream.
Κυκλοφορούν φήμες για πυρηνικά όπλα και όλο αυτό το διάστημα ο πόλεμος στο έδαφος συνεχίζεται.
Συνολικά, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο προς μια νέα φάση του πολέμου, με μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων, διευρυμένους κανόνες εμπλοκής και πιθανόν μεγαλύτερη πολεμική ένταση.
Για το λόγο αυτό ίσως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάλυση και οι προβλέψεις του Ρώσου στρατιωτικού αναλυτή Sergei Witte για το τι έρχεται από εδώ και πέρα στο έδαφος, κατά τη δεύτερη χρονιά της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, εν όψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα.
Γράφει λοιπόν ο Witte στο blog που αφορά τα θέματα του πολέμου Big Serge Thoughts:

Η προσάρτηση των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία

Το βασικό γεγονός στο επίκεντρο της πρόσφατης κλιμάκωσης υπήρξε η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις τέσσερις περιφέρειες (Donetsk, Luhansk, Zaporyzhye και Kherson) που έχουν καταλάβει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σχετικά με την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Τα δημοψηφίσματα με βάση τα ποσοστά συμμετοχής ήταν έγκυρα, και η επίσημη προσάρτηση έγινε σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου.
Όλα αυτά είναι μάλλον προβλέψιμα και ολοκληρώνουν ένα πρώτο κύμα προσαρτήσεων που ήταν οι ελάχιστοι στόχοι της Ρωσίας για τον πόλεμο.
Το σκεπτικό είναι απλό: η εκκαθάριση του Donbass και η διασφάλιση της Κριμαίας ήταν οι βασικοί στόχοι της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας.
Η διασφάλιση της Κριμαίας απαιτεί χερσαίο διάδρομο με οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις (περιφέρεια Zaporizhia) και έλεγχο των πηγών των υδάτων της Κριμαίας (Kherson).
Αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι έχουν ανακοινωθεί και επίσημα, και οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να συντρίψουν κάθε ουκρανική στρατιωτική δραστηριότητα στα συγκεκριμένα εδάφη.

Τι θα κρίνει τη νομιμότητα. Οι ελάχιστες απαιτήσεις της Ρωσίας για ειρήνη

Νομίζω όμως πως όλη αυτή η ρητορική της Δύσης περί νομιμότητας ή μη των δημοψηφισμάτων και τις προσάρτησης αποσπά την προσοχή από το πραγματικά σημαντικό.
Η νομιμότητα ή μη είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας της κρατικής εξουσίας.
Οπότε η νομιμότητα θα κριθεί από το αν η ρωσική διοίκηση θα πετύχει ή όχι σε αυτές τις περιοχές.
Η νομιμότητα, ως τέτοια, είναι απλώς ζήτημα αποτελεσματικότητας της κρατικής εξουσίας.
Μπορεί το κράτος να προστατεύσει ή να δικάσει;
Για το λόγο αυτό, πιο σημαντική από τα δημοψήφισματα είναι η απόφαση της ίδιας της Ρωσίας και οι προθέσεις της.
Όπως δήλωσε κι ο Medvedev, μόλις αυτές οι περιοχές προσαρτηθούν επίσημα, θα θεωρούνται από το ρωσικό κράτος ως κυρίαρχο ρωσικό έδαφος, που υπόκειται σε προστασία με όλο το φάσμα των ρωσικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων (στο πιο τρομερό και απίθανο σενάριο) των πυρηνικών όπλων.
Μπορεί αυτό που είπε ο Medvedev να χαρακτηρίστηκε ως «πυρηνική απειλή», αλλά αυτό που στην πραγματικότητα σημαίνει είναι ότι αυτές οι τέσσερις περιφέρειες θα γίνουν μέρος του ελάχιστου ορισμού της ακεραιότητας της Ρωσίας - αδιαπραγμάτευτες, με άλλα λόγια.
Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δίνει τις απαιτήσεις της για τις ελάχιστες συνθήκες ειρήνης. Χωρίς αυτές τις τέσσερις περιφέρειες δεν θα σταματήσει τον πόλεμο.

Η μερική επιστράτευση του Putin

Η κίνηση με τα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση του νοτιοανατολικής Ουκρανίας συνοδεύτηκε με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Putin για «μερική επιστράτευση».
Φαινομενικά, η αρχική διαταγή αφορά μόλις 300.000 άνδρες με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, αλλά η πόρτα μένει ανοιχτή ώστε να κληθούν περισσότεροι άνδρες αν χρειαστεί.
Εδώ κι ένα μήνα τουλάχιστον είχε γίνει σαφές ότι η Ρωσία έπρεπε να αυξήσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.
Η επιτυχημένη προέλαση των ουκρανών στον ποταμό Oskil κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομία δυνάμεων την οποία υποχρεώθηκαν να κάνουν οι Ρώσοι.
Ο ρωσικός στρατός είχε εκκενώσει εντελώς την Περιφέρεια του Kharkiv, αφήνοντας μόνο μια ελάχιστη δύναμη εθνοφρουράς και πολιτοφυλακής.
Στις ζώνες όπου ο ρωσικός στρατός επέλεξε να αναπτύξει σημαντικούς τακτικούς σχηματισμούς, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την Ουκρανία - η περίφημη αντεπίθεση της Kherson μετατράπηκε σε συντριβή των Ουκρανών στην Andriivka.

Τι  έχει μεσολαβήσει στα μέτωπα

Μέχρι στιγμής σε αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία είχε δυο μεγάλες επιτυχίες ανακατάληψης εδαφών.
Η πρώτη την άνοιξη, γύρω από το Κίεβο, και η δεύτερη, με την ανακατάληψη της Περιφέρειας του Kharkiv στα τέλη του καλοκαιριού.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ρώσοι είχαν αποσύρει τις δυνάμεις τους.
Δεν έχουμε δει ακόμη μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση εναντίον του τακτικού ρωσικού στρατού.
Η προφανής λύση, επομένως, για τους Ρώσους είναι να αναπτύξουν περαιτέρω δυνάμεις προκειμένου να μην υποχρεώνονται να αποσύρουν στρατό από το ένα ή το άλλο τμήμα του μετώπου.
Σε γενικές γραμμές, ο ρωσικός στρατός θα αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του στην Ουκρανία τη στιγμή που εξαντλούνται οι ουκρανικές δυνατότητες.
Η Ουκρανία το καλοκαίρι έστειλε τους στρατεύσιμους της δεύτερης σειράς στο μέτωπο του Donbass, εξοπλισμένους με τα όπλα του ΝΑΤΟ.
Χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία μπόρεσε να συγκεντρώσει δυνάμεις για δύο πλήρους κλίμακας επιθέσεις - μία στη Kherson που απέτυχε θεαματικά και μία στο Kharkov που πέτυχε να φτάσει στο Oskil.
Μεγάλο μέρος αυτής της προσεκτικά συσσωρευμένης μαχητικής δύναμης έχει πλέον χαθεί ή υποβαθμιστεί.
Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Ουκρανία ετοιμάζει και τρίτη επίθεση στη Μελιτόπολη, αλλά δεν φαίνεται να έχει τη μαχητική ισχύ για να το πετύχει και ισχυρές ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή.
Συνολικά, επομένως, το παράθυρο της Ουκρανίας για επιθετικές επιχειρήσεις τείνει να κλείσει.
Η τελευταία ζώνη έντονων ουκρανικών επιχειρήσεων είναι γύρω από το Lyman, όπου οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να εισβάλουν ή να περικυκλώσουν την πόλη.
Ενδέχεται να καταφέρουν να πάρουν το Lyman και να εδραιώσουν τον έλεγχή τους στο Kupyansk, αλλά πιθανότατα αυτή να είναι η κορύφωση της ουκρανικής επιθετικής ικανότητας.
Προς το παρόν, η περιοχή γύρω από το Lyman είναι μια φονική ζώνη για τα επιτιθέμενα ουκρανικά στρατεύματα καθώς τα εκθέτει σε ρωσικά αεροπορικά και χερσαία πυρά.

Εξαντλείται η ικανότητα του ΝΑΤO να εξοπλίσει την Ουκρανία

Ταυτόχρονα, η ικανότητα του ΝΑΤΟ να οπλίσει την Ουκρανία αρχίζει να εξαντλείται.
Όπως έγραψε το Military Watch Magazine, το ΝΑΤΟ έχει αποστραγγίσει το παλαιό απόθεμα αρμάτων μάχης του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Σε λίγο η μοναδική του επιλογή θα είναι να δώσει στην Ουκρανία δυτικά μοντέλα τεθωρακισμένων.
Αυτό, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται, γιατί θα απαιτεί όχι μόνο εκτεταμένη εκπαίδευση των πληρωμάτων αλλά και μια εντελώς διαφορετική επιλογή πυρομαχικών, ανταλλακτικών και επισκευαστικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, τα τανκς δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Η Ουκρανία αρχίζει τώρα να έχει έλλειψη σε συμβατικά βλήματα και οβίδες.
Στις  αρχές του καλοκαιριού, οι ΗΠΑ της δώρισαν οβίδες των 155 χιλιοστών, αλλά με τα αποθέματα όπλων και οβίδων να μειώνονται, αναγκάστηκαν πρόσφατα να αρχίσουν να τις δίνουν βήματα μικρότερου διαμετρήματος, τα οποία όμως δεν μπρούν να πλήξουν με την προηγούμενη αποτελεσματικότητα τις ρωσικές θέσεις.
Για να καλύψουν την ανεπάρκεια του ανεφοδιασμού με βλήματα και οβίδες, οι ΗΠΑ, με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ενέκρινε το Κογκρέσο στις 28 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να στείλουν στην Ουκρανία 18 Himars - ο λόγος για το πασίγνωστο Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης πυραύλων.
Αυτό που δεν αναφέρεται όμως ρητά στο δελτίο τύπου είναι ότι τα συστήματα HIMARS που υποτίθεται ότι θα αποσταλούν δεν υπάρχουν στα τρέχοντα αποθέματα των ΗΠΑ και θα πρέπει να κατασκευαστούν.
Επομένως είναι απίθανο να καταφέρουν να φτάσουν στην Ουκρανία όσο κρατά ο πόλεμος.
Τα προβλήματα του εξοπλισμού της Ουκρανίας συμπίπτουν με το γρήγορο κλείσιμο του παραθύρου των επιχειρησιακών ευκαιριών της.
Οι δυνάμεις που μάζεψε το καλοκαίρι σταδιακά υποβαθμίζονται και κάθε επόμενη προσπάθεια για νέα συγκέντρωση δυνάμεων θα γίνεται πιο δύσκολη καθώς το ανθρώπινο δυναμικό καταστρέφεται και το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ εξαντλούνται.
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που προγραμματίζεται η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Χειμερινός Πόλεμος

Όποιος περιμένει ότι ο πόλεμος θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το χειμώνα, κάνει λάθος.
Η Ρωσία θα ξεκινήσει μια επίθεση προς τα τέλη του φθινοπώρου και θα επιτύχει σημαντικά κέρδη.
Γιατί θα έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, ενώ οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα έχουν υποβαθμιστεί.
Και γιατί ο ρωσικός στρατός ξέρει να πολεμά με αποτελεσματικότητα στο χιόνι.
Επιστρέφοντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός ήταν απόλυτα ικανός για μεγάλες και νικηφόρες στρατιωτικές επιχιερήσεις το χειμώνα, ξεκινώντας το 1941 με τη γενική αντεπίθεση στη Μόσχα, το 1942 με την καταστροφή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς στο Στάλινγκραντ και το 1943-44 με δύο επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησαν το χειμώνα.
Έχουμε και πιο πρόσφατα παραδείγματα.
Το 2015, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Donbass, οι ρωσόφωνες δυνάμεις του LNR και του DNR διεξήγαγαν μια επιτυχημένη επιχείρηση κυκλώνοντας ένα ουκρανικό τάγμα στη μάχη του Ντεμπάλτσεβε.
Και, φυσικά, ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν μεγάλο μέρος της βόρειας Ουκρανίας ήταν καλυμμένο με χιόνια.

Πού θα επιλέξει η Ρωσία να ρίξει τις ενισχύσεις της. Τα μέτωπα.

Όσο για το πού θα επιλέξει η Ρωσία να δεσμεύσει τις νέες δυνάμεις που θα προκύψουν από τη μερική επιστράτευση, υπάρχουν τέσσερις ρεαλιστικές πιθανότητες:
Να κάνει επίθεση στο Βόρειο Μέτωπο σε μια επιχείρηση γύρω από το Kharkiv.
Η ελκυστικότητα αυτής της επιλογής είναι προφανής: αν η Ρωσία κινηθεί προς το Kharkiv, η Ουκρανία θα χάσει όλα τα κέρδη της στη ζώνη του Oskil και θα υποχωρήσει προκειμένου να μην εκθέσει τα νώτα της σε κίνδυνο.
Να κάνει επίθεση στον Mykolayev από την περιοχή της Kherson. Εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες γιατί έχουν χάσει πολλούς άνδρες λόγω της δικής τους αποτυχημένης επίθεσης.
Να τις δεσμεύσει όλες τις δυνάμεις της στο Donbass για να ολοκληρώσει την απελευθέρωσης του εδάφους του Donetsk με την κατάληψη του Slovyansk και του Kramatorsk. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό καθώς η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν βιάζετια να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις σε αυτό το μέτωπο.
Να εξαπολύσει μια επίθεση βόρεια από την περιοχή της Μελιτόπολης προς τη Zaparozhia.
Αυτό θα διασφάλιζε τον πυρηνικό σταθμό και θα έδινε τέλος σε κάθε αξιόπιστη ουκρανική απειλή για τη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

Σε αναμονή της ρωσικής χειμερινής επίθεσης

Ο χρόνος θα δείξει.
Η δύναμη της Ουκρανίας κοντεύει να εξαντληθεί - επειδή αποστράγγισε γρήγορα ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ για να εξαπολύσει μια ισχυρή επίθεση μέσα στο καλοκαίρι και πλέον θα μείνει με αποδεκατισμένα στρατιωτικά σώματα και περιορισμένα οπλικά συστήματα, ακριβώς τη στιγμή που οι Ρώσοι, με τη μερική επιστράτευση, θα φέρουν πολύ μεγάλες ενισχύσεις.
Ο χειμώνας θα φέρει την έκλειψη του ουκρανικού στρατού, την καταστροφή ζωτικών υποδομών και την απώλεια νέων εδαφών και πληθυσμιακών κέντρων.
Προς το παρόν, ωστόσο, βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα καθώς οι τελευταίες φλόγες της μαχητικής δύναμης της Ουκρανίας τρεμοπαίζουν.
Στη συνέχεια θα υπάρξει μια επιχειρησιακή παύση και στη συνέχεια μια ρωσική χειμερινή επίθεση.
Θα υπάρξουν αρκετές εβδομάδες που δεν θα συμβεί τίποτα και μετά θα συμβούν όλα.

611b394f-bc80-4201-8b06-378065d4ec2b_4096x2752.png

3e340fd8-3b6a-4d1f-83e3-2841749070eb_800x567.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης