Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Το «φρένο» στις εξαγωγές θα φέρει αρνητικές εξελίξεις στο γιουάν

Κίνα: Το «φρένο» στις εξαγωγές θα φέρει αρνητικές εξελίξεις στο γιουάν
Οι εξαγωγές, μια βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης που έχει ανυψώσει την κινεζική οικονομία από την πανδημία, κατακλύζονται.
Σχετικά Άρθρα
Οι κινεζικές εξαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν περαιτέρω στο υπόλοιπο του 2022, με τα δεδομένα να υποδηλώνουν μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι εξαγωγές, μια βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης που έχει ανυψώσει την κινεζική οικονομία από την πανδημία, κατακλύζονται.
Αυτό θα μπορούσε να φέρει περισσότερα άσχημα νέα για το γιουάν.
Τα στοιχεία της Νότιας Κορέας από τον Σεπτέμβριο έως τις 20 Μαρτίου υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 1% στις εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Αυτό μπορεί να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι ότι η παγκόσμια ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά που κατασκευάζονται στην Κίνα, στα οποία η Κορέα εισάγει, μειώνεται, έγραψε τη Δευτέρα 26/9 ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην Capital Economics.
Οι εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκαν επίσης 14,3% τον Αύγουστο 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του 2020.
κίνα_1.jpg
Οι πτωτικές τιμές ναύλων δείχνουν επίσης το πάγωμα των εξαγωγών: Ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 feet από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες έφτασε τα 3.779 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, κάτω από τα 4.000 δολάρια για το πρώτο χρόνο από τον Σεπτέμβριο του 2020 και το μισό από αυτό που ήταν πριν από τρεις μήνες, ανέφερε το Bloomberg.
Περισσότερες μειώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους Drewry Supply Chain Advisors.

Τα νέα δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή

Το γουάν διαπραγματεύεται πλέον στο πιο αδύναμο όριο από τον Μάιο του 2020, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό ρεκόρ του και τους οικονομολόγους να σπεύδουν να μειώσουν τις προβλέψεις της Κίνας για την οικονομική ανάπτυξη το 2023.
Το δολάριο-γουάν μπορεί να χρειαστεί να ανέβει πολύ υψηλότερα για να ενισχύσει ουσιαστικά τις εξαγωγές της Κίνας.
Το κινεζικό νόμισμα έχει προχωρήσει έναντι των περισσότερων εμπορικών εταίρων του Πεκίνου, εκτός των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ, για μεγάλο μέρος του 2022.
κίνα_2.jpg

Οι Κινέζοι εξαγωγείς κρατούν τα ξένα νομίσματα πιο σφιχτά

Η αναλογία μετατροπής, η οποία μετρά το μερίδιο των εσόδων από εξαγωγές που μετατρέπονται σε γιουάν, μειώθηκε από 57% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 σε 36% φέτος έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Macquarie Larry Hu και Yuxiao Zhang.
Εάν αυτή η αναλογία παραμείνει σταθερή, επιπλέον 118 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να είχαν πουληθεί από εξαγωγείς σε γιουάν, εκτιμά η Macquarie.


www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης