Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Η ηγεμονία των ΗΠΑ τελείωσε, μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη ανατέλλει - Ποιος ο ρόλος του ΟΗΕ

Lavrov: Η ηγεμονία των ΗΠΑ τελείωσε, μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη ανατέλλει - Ποιος ο ρόλος του ΟΗΕ
Τι υποστηρίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ S. Lavrov για την νέα παγκόσμια τάξη που ανατέλλει χωρίς την ηγεμονία των ΗΠΑ και τον νέο ρόλο του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Την πεποίθηση πως ζούμε το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ, καθώς μια νέα παγκόσμια τάξη ανατέλλει, χωρίς την προστασία του ΟΗΕ, εν μέσω ενός περιβάλλοντος διεθνούς ασφάλειας που επιδεινώνεται ραγδαία καταλαμβάνοντας το έδαφος του δίκαιου  διαλόγου που υποχωρεί εξέφρασε στην ομιλία του στο βήμα της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
Η τρέχουσα κρίση στον κόσμο σηματοδοτεί ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχει μια ευκαιρία να στραφούν σε μια δίκαιη και δημοκρατική πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δήλωσε το Σάββατο ο Sergei Lavrov στην ομιλία του, τα κυριότερα σημεία της οποίας ακολουθούν.

Νέα τάξη πραγμάτων και η κατάσταση που πυροδοτήθηκε από τη μακροπρόθεσμη πολιτική της Δύσης, γεγονός που μπορεί να αλλάξει με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία και αντί για δίκαιο διάλογο και αναζήτηση συμβιβασμού, η Δύση προβαίνει σε κατάφωρες προκλήσεις, είπε ο Lavrov.
Ο κόσμος διέρχεται «μια δύσκολη και δραματική στιγμή» , τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.
"Η κρίση μεγαλώνει.
Η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επιδεινώνεται ραγδαία.
Αντί για δίκαιο διάλογο και αναζήτηση συμβιβασμού, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, την κατάφωρη «σκηνοθεσία» και τις προκλήσεις.
" Όλες αυτές οι τάσεις «σε μια συμπυκνωμένη μορφή» παρατηρούνται στο έργο του ΟΗΕ.
Στην πραγματικότητα, αποφασίζεται ένα ερώτημα για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης, αφού το μοντέλο της Δύσης σε βάρος των πόρων στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική γίνεται παρελθόν.
Το σύστημα που υποτάσσεται σε μία ηγεμονία μπορεί να αντικατασταθεί από έναν πολυπολικό «δημοκρατικό και δίκαιο κόσμο χωρίς εκβιασμούς και εκφοβισμό από ανεπιθύμητους και για ανεπιθύμητες συνέπειες, χωρίς νεοναζισμό και νεοαποικιοκρατία».
Η Ρωσία ζητά αυτή την επιλογή, τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Η επιθυμία διαμελισμού της Ρωσίας

Όλες αυτές οι τάσεις θεωρούνται από την Ουάσιγκτον και οι κυρίαρχες ελίτ στις δυτικές πολιτείες υποτάσσονται πλήρως σε αυτήν ως απειλητικού εταίρου.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να διατηρήσουν την «άπιαστη ηγεμονία» τους υποκαθιστώντας τη διπλωματία με κυρώσεις εναντίον ισχυρών ανταγωνιστών.
Προκειμένου να «αποτραπούν εναλλακτικές απόψεις στις πολυμερείς συζητήσεις», η διαδικασία έκδοσης βίζας για διπλωμάτες γίνεται περίπλοκη.
Εν τω μεταξύ, τα χρόνια της ατιμώρητης δυτικής παρέμβασης δεν έχουν βελτιώσει πουθενά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την κατάσταση ευημερίας.
"Ονομάστε μια χώρα στις υποθέσεις της οποίας η Ουάσιγκτον έχει παρέμβει δυναμικά και όπου η ζωή είναι καλύτερη ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης. Υπάρχει;" ρώτησε ο Lavrov.
Μαζί με τους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ «στρίβουν τα χέρια οποιουδήποτε τολμά να σκεφτεί ανεξάρτητα» και απαιτεί να καθοδηγείται μόνο από την δική τους ερμηνεία για τη δημοκρατία.
"Αυτό δεν είναι καθόλου δημοκρατία.
Αυτό είναι καθαρή δικτατορία."
Στη Δύση, «δεν ντρέπονται πλέον να διακηρύξουν ανοιχτά την πρόθεση <...> να καταστρέψουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία», έτσι ώστε η «υπερβολικά ανεξάρτητη γεωπολιτική οντότητα» να εξαφανιστεί από τον χάρτη του κόσμου.

Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν τον κόσμο αυλικούς τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να μετατρέψουν ολόκληρο τον κόσμο στις «πίσω αυλές» τους, συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού χώρου, χρησιμοποιώντας κυρώσεις κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ και πολιτικούς εκβιασμούς.
Τα δυτικά κράτη «παίζουν με τη φωτιά» γύρω από την Ταϊβάν, δεσμευόμενοι να της παράσχουν στρατιωτική βοήθεια.
Όλα αυτά απαιτούν τη λήψη μέτρων από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Ο αρχηγός του ΟΗΕ πρέπει επίσης να δράσει σε σχέση με την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η Δύση.
Ξέσπασε «ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ανεύθυνων ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές υδρογονανθράκων», που επιδεινώθηκε μονο από τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξε η Δύση στη Ρωσία.
«Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των παγκόσμιων τιμών για τα τρόφιμα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Παρά όλες τις δηλώσεις, «τα οικονομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια για τη ρωσική εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων» δεν έχουν αρθεί, ενώ τα ουκρανικά τρόφιμα δεν αποστέλλονται «καθόλου στα φτωχότερα κράτη».
Η Μόσχα προσφέρεται να παραδώσει 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων που κρατούνται στα ευρωπαϊκά λιμάνια «δωρεάν σε εκείνα τα αφρικανικά κράτη που έχουν ανάγκη, αλλά η ΕΕ δεν αντιδρά».

Ο ΟΗΕ είναι αυτός που χρειάζεται προστασία

Ο Lavrov κάλεσε τα κράτη του κόσμου να ενταχθούν στην Ομάδα Φίλων για την υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιβεβαιώσουν «αναμφισβήτητα και χωρίς καμία επιφύλαξη» τη δέσμευσή τους στον Χάρτη.
"Ο ΟΗΕ δεν δημιουργήθηκε για να μεταφέρει την ανθρωπότητα στον παράδεισο, αλλά για να σώσει την ανθρωπότητα από την κόλαση.
Αυτά είναι πολύ επίκαιρα λόγια.
Μας καλούν να κατανοήσουμε την ατομική και συλλογική μας ευθύνη για τη δημιουργία συνθηκών για μια ειρηνική και αρμονική ανάπτυξη για μας οι μελλοντικές γενιές και όλοι πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση γι' αυτό», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

Πιθανή επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ξεχωρίζει την Ινδία και τη Βραζιλία ως άξιους υποψηφίους για μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την υποχρεωτική εκπροσώπηση της Αφρικής, είπε ο Lavrov.
"Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να υπονομεύσουν τις εξουσίες του Συμβουλίου Ασφαλείας [ΟΗΕ].
Χωρίς αμφιβολία, το Συμβούλιο και ο ΟΗΕ στο σύνολό τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα.
Μπορούμε να δούμε προοπτικές εκδημοκρατισμού των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ αποκλειστικά μέσω μιας ευρύτερης εκπροσώπησης χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Ξεχωρίζουμε την Ινδία και τη Βραζιλία ως βασικούς διεθνείς παίκτες και άξιους υποψηφίους για μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, με υποχρεωτικές παράλληλες κινήσεις για την ανάδειξη της προβολής της Αφρικής», επέμεινε ο Lavrov.
Εν τω μεταξύ, η αποσύνθεση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών πυροδοτήθηκε από τη σταυροφορία των δυτικών κρατών εναντίον εκείνων που είναι ανεπιθύμητοι για αυτά, σημείωσε ο Lavrov.
«Μία από τις συνέπειες της σταυροφορίας εναντίον των ανεπιθύμητων που κήρυξε η Δύση είναι η βαθύτερη αποσύνθεση των πολυμερών θεσμών, τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετατρέπουν σε εργαλεία εκπλήρωσης των κεκτημένων συμφερόντων τους.
Αυτή η γραμμή επιβάλλεται στον ΟΗΕ, στο ανθρώπινο δυναμικό του Συμβούλιο Δικαιωμάτων, UNESCO και άλλοι πολυμερείς φορείς», είπε.

Ειδική επιχείρηση που πυροδότησε η Δύση

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε επειδή η Δύση δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί.
Η Μόσχα ήταν ανοιχτή για διευθέτηση στην Ουκρανία και «κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της ΕΕ» τίμησε τη συμφωνία μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης στο Κίεβο το 2014.
Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες καταπατήθηκαν από τους ηγέτες του αιματηρού πραξικοπήματος που ταπείνωσε τους Ευρωπαίους μεσολαβητές ενώ η Δύση παρακολουθούσε σιωπηλά καθώς η χούντα άρχισε να βομβαρδίζει την ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχτεί την πορεία του Κιέβου προς «απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, της εκπαίδευσης, των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και του πολιτισμού, καθώς και τις απαιτήσεις να εκδιώξουν Ρώσους από την Κριμαία και να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ντονμπάς».
Η Μόσχα συνέβαλε στην υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό το πακέτο μέτρων «θάφτηκε από το Κίεβο με τον άμεσο ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ».
Ενώ προσδοκούσε την κρίση, η Μόσχα εδώ και πολλά χρόνια ζητούσε να συμφωνηθούν οι κανόνες συνύπαρξης στην Ευρώπη, αλλά οι προτάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας τον Δεκέμβριο του 2021, «απορρίφθηκαν με αλαζονικό τρόπο». Το ΝΑΤΟ δημιούργησε απειλές ασφαλείας για τη Ρωσία στην Ουκρανία και η Μόσχα ξεκίνησε ενέργειες «προκειμένου να εκπληρώσει τις συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας» με τις δημοκρατίες του Ντονμπάς σε συμμόρφωση με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, είπε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης