Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian (Αllianz): Η αστάθεια θα συνεχιστεί - Έρχεται «μακελειό» στις αγορές

El Erian (Αllianz): Η αστάθεια θα συνεχιστεί - Έρχεται «μακελειό» στις αγορές
Η μεταβλητότητα αυτή, όχι μόνο δεν αναμένεται να σταματήσει λίαν συντόμως, τουναντίον όμως αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.
Ζοφερός είναι στις εκτιμήσεις του για το μέλλον των αγορών ο ιδρυτής Pimco, Μοhamed El Erian.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, το τελευταίο διάστημα διάστημα έχουν έρθει τα πάνω κάτω στις αγορές, μιας και η τροματική άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, δείχνουν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές.
Η μεταβλητότητα αυτή, όχι μόνο δεν αναμένεται να σταματήσει, τουναντίον θα ενταθεί.
Μια πρώτη ιδέα πήραμε από το μίνι κραχ των προηγούμενων ημερών, με καταλύτη τα ανησυχητικά δεδομένα για τον πληθωρισμό.

Η προσήλωση στη μείωση του πληθωρισμού

Μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jay Powell, στο Jackson Hall, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήταν ασυνήθιστα συνεπείς στην άνευ όρων δέσμευσή τους για την καταπολέμηση του απαράδεκτα υψηλού πληθωρισμού, καθώς και στη μετάδοση των επιπτώσεων της πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο El Erian, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον:
Η ευπάθεια της παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνεται, καθώς η Ευρώπη δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη δημοσιονομική προστασία των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές με μια προσέγγιση τακτικής κατανομής ενέργειας που ελαχιστοποιεί την άμεση και μακροπρόθεσμη διαρθρωτική ζημιά στην οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα δεν έχει βρει ακόμη μια πολιτικά αποδεκτή διέξοδο από την παγίδα του Covid, που χ υπονομεύει τη συμβολή της χώρας στη ζήτηση και την προσφορά στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, η ισχυρότερη από τις συστημικά σημαντικές οικονομίες, αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους εσωτερικής ανάπτυξης.

Τα ομόλογα

Τα μακράς λήξης ομόλογα προσφέρουν πλέον καλύτερη προστασία έναντι της μεγάλης παγκόσμιας επιβράδυνσης και των πιέσεων στρες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ενός τόσο ισχυρού δολαρίου, τόσο στο εσωτερικό όσο και πιο σημαντικό διεθνώς, είναι δύσκολο να παρακαμφθούν.
«Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ένα καλό περιβάλλον για τις κεντρικές τράπεζες.
Ο κίνδυνος ενός ακόμη λάθους πολιτικής, που είναι ήδη δυσάρεστα υψηλός, αυξάνεται.
Δεδομένου της αύξησης του πληθωρισμού, η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει εμπροσθοσβαρείς αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας άνευ προηγουμένου τρίτης, διαδοχικής επιτοκιακής αύξησης κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό θα συνοδευτεί από τη μείωση του ισολογισμού από τη Fed και, υποπτεύομαι, μια ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την κορύφωση αυτού του κύκλου επιτοκίων» συνεχίζει ο οικονομολόγος.

Η ΕΚΤ και ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενσωματώσει τις επιπτώσεις των σημαντικών προσπαθειών δημοσιονομικής πολιτικής για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η φυσική τάση για άμβλυνση της νομισματικής πολιτικής ενόψει της αστάθειας της παγκόσμιας ανάπτυξης και της ανησυχητικής αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών συγκρούεται με την πραγματικότητα του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Πράγματι, ο δισταγμός της κεντρικής τράπεζας θα επιδεινώσει μόνο την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων του 2023.


Το συμπέρασμα

«Η αναταραχή της εβδομάδας που μας πέρασε είναι μια αντανάκλαση του ότι οι επενδυτές συμβιβάζονται καλύτερα με την περίπλοκη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και η δική τους προσέγγιση όσον αφορά την κατανομή περιουσιακών στοιχείων.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία θετική προοπτική, οι οικονομίες και οι αγορές πρέπει να διερευνήσουν την υψηλότερη πιθανότητα σφαλμάτων πολιτικής, το άγχος της αγοράς και τις παγίδες συμπεριφοράς που συνήθως συνοδεύουν τα χτυπήματα στο επενδυτικό κλίμα» καταλήγει ο Εl Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης