Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επαφές Erdogan με Putin και Xi - Ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε δείπνο μαζί με τον Ρώσο και Τούρκο ομόλογο του

Οι επαφές Erdogan με Putin και Xi - Ο Κινέζος πρόεδρος απέφυγε δείπνο μαζί με τον Ρώσο και Τούρκο ομόλογο του
Είναι η τρίτη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας και Ρωσίας κατά το 2022
Σχετικά Άρθρα
Συναντήσεις με τον Ρώσο (Vladimir Putin) και Κινέζο (Xi Jinping) ομόλογο του θα έχει στο Ουζμπεκιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, όπου συμμετέχουν ξένοι ηγέτες.
Η παρουσία του Erdogan στη διάσκεψη θεωρείται σημαντική, καθώς είναι πρώτη φορά που ως πρόεδρος της Τουρκίας θα προσεγγίσει περισσότερο τις χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Η συνάντηση Erdogan με Putin

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του Erdogan με τον Putin, εν μέσω έντονων πιέσεων στην Τουρκία ώστε να συνταχθεί με ΗΠΑ και ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας, ενώ οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.
Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών την φετινή χρονιά, ενώ έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά 11 φορές.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, στη συνάντηση Putin – Erdogan θα συζητηθούν η διμερής οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και διεθνή ζητήματα, όπως το Ουκρανικό και η συμφωνία για τα σιτηρά και τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και η Συρία και η Υπερκαυκασία.

Η συνάντηση Erdogan με Xi

Ο Erdogan έχει επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.
Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).
Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.
Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».

Ο Xi απέφυγε δείπνο με Erdogan και Putin

Επικαλούμενος τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping απέφυγε να παραστεί στο δείπνο των ηγετών της διάσκεψης ασφάλειας που γίνεται στο Ουζμπεκιστάν. Ένα δείπνο στο οποίο θα ήταν παρόντες επίσης οι Vladimir Putin και Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, για να αποφύγει το δείπνο, ο πρόεδρος της Κίνας επικαλέστηκε την πολιτική της αντιπροσωπείας της χώρας του για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν είναι για τον Xi το πρώτο στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας.
Ο πρόεδρος της Κίνας απουσίασε και από τις ομαδικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης (15/9/2022).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης