Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τράπεζες της Τουρκίας «κερκόπορτα» για χρηματοδότηση της Μόσχας - Πιέσεις από ΗΠΑ, ΕΕ σε Τουρκία για κυρώσεις σε Ρωσία

Οι τράπεζες της Τουρκίας «κερκόπορτα» για χρηματοδότηση της Μόσχας - Πιέσεις από ΗΠΑ, ΕΕ σε Τουρκία για κυρώσεις σε Ρωσία
Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Πιέσεις στην Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ασκούν ΗΠΑ και ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εμπλέκονται στα σχέδια, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

Αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται τη στιγμή που οι δυτικές πρωτεύουσες στρέφονται προς την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων παρά την επιβολή νέων μέτρων. «Αυτή η αλλαγή αποτελεί αναγνώριση ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απέτυχαν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας όσο ήλπιζαν. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των "παράθυρων" στα τρέχοντα μέτρα θα συμπιέσει σιγά σιγά τις οικονομικές γραμμές του Κρεμλίνου» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Θα μας δείτε να επικεντρωνόμαστε στη φοροδιαφυγή του χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος. «Θα στείλουμε ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρα ότι, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir επειδή, ξέρετε, αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους κυρώσεων-αποφυγής» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια», σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτού του μήνα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων, αναφέροντας την Τουρκία ως τον κύριο στόχο.

Ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας

Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει τηρήσει μια «ισορροπημένη» προσέγγιση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η άρνησή του να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη υπόσχεση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του. Ο Erdogan, ο οποίος θα συναντήσει τον Putin την Παρασκευή (16/9/2022), είπε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση του Mir στην Τουρκία.
Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakıfbank, η Ziraat Bank, η İş Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση αντί της Visa και της Mastercard.
Δύο από αυτές (η ιδιωτική DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, διαβόητη για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε ένα σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που χρονολογείται από το 2010) υπέγραψαν στο Mir αφότου ο Putin ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του τον Φεβρουάριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης