Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία Ευρώπης - Κυρώσεις στην επιθετική Ρωσία αλλά ανοχή στην εισβολή Αζερμπαϊτζάν

Υποκρισία Ευρώπης - Κυρώσεις στην επιθετική Ρωσία αλλά ανοχή στην εισβολή Αζερμπαϊτζάν
Εύθραυστη η κατάπαυση πυρός στο Nagorno – Karabakh, νέες εχθροπραξίες
Σχετικά Άρθρα

Εύθραυστη παραμένει η κατάπαυση πυρός στο Nagorno – Karabakh με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας και για νέο γύρο ανταλλαγής πυρών.
Ήδη η Αρμενία έχει κάνει λόγο για 49 νεκρούς στρατιώτες, ενώ και το Αζερμπαϊτζάν έχει αναφέρει 50 απώλειες, τη στιγμή που στην περιοχή σπεύδει κλιμάκιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (μέσω του οποίου η Ρωσία στηρίζει την Αρμενία) προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να συνδράμει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Πάντως, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη 14/9, με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι παραβίασαν την εκεχειρία και επιτέθηκαν κατά των αζέρικων ένοπλων δυνάμεων στις περιοχές του Kalbajar και του Lachin, με αποτέλεσμα να ανταποδώσουν τα πυρά.
Για τεταμένη κατάσταση κάνει λόγο και η Αρμενία, η οποία υποστηρίζει πως οι Αζέροι έκαναν χρήση drones και επιτέθηκαν στις περιοχές Jermuk καιVerin Shorzha κάνοντας χρήση του πυροβολικού.
Τις συγκρούσεις έχουν σπεύσει να καταδικάσουν ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν φόβοι για επανάληψη του αιματηρού πολέμου του 2020 που άφησε πίσω του περίπου 6.500 νεκρούς.

Υποκρισία Ευρώπης

Πάντως και αυτή η σύρραξη επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή της ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, και λόγω της εξάρτησης της από το αζέρικο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, η Ευρώπη επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στις επιθετικές διαθέσεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έπληξε θέσεις βαθιά στο έδαφος της Αρμενίας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, πολλές πόλεις της έγιναν στόχος του Αζερμπαϊτζάν, αμφισβητώντας έτσι τους ισχυρισμούς του ότι έπληξε μόνο στρατιωτικές υποδομές.
«Η αντίδραση της ΕΕ καθώς και άλλων παγκόσμιων παραγόντων σε αυτήν την κρίση είναι πολύ σημαντική.
Η αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης έχει δημιουργήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όπως φαίνεται από την προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να της μειώσει τα έσοδα χρηματοδότησης του πολέμου της, τη στιγμή που όταν μιλάμε για την εισβολή από το Αζερμπαϊτζάν, βλέπουμε τους διεθνείς «παίκτες» να αποφεύγουν να κάνουν στοχευμένες δηλώσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις» αναφέρει ο Gegham Stepanyan, εκπρόσωπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Δημοκρατία του Αρτσάχ, τον αρμενικό θύλακα του Nagorno-Karabakh.
543.jpg
Ενεργειακοί δεσμοί

Οι Βρυξέλλες ζητούν τόσο από την Αρμενία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλά όπως λέει το Politico, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η Αρμενία ανησυχεί πως η στενή σχέση της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα.
Τον περασμένο Μάιο, οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν ένα μεγάλο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης θέτοντας ως στόχο μέσα στα επόμενα 8 χρόνια να έχει απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen να μεταβαίνει τον περασμένο Ιούλιο στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο και έκλεισε συμφωνία για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου έως το 2027.
Πέρα όμως από τη συμφωνία για το φυσικό αέριο, το Αζερμπαϊτζάν σύνηψε μια σειρά από συμφωνίες για έργα ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου προκειμένου να συνδράμει την Ευρώπη στην προσπάθεια της να προμηθευτεί καθαρή ενέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ευρώπη σχεδιάζει να εισάγει περίπου 10 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου από το Αζερμπαϊτζάν ως το 2030.
Αντιθέτως, η Αρμενία έχει πολύ λιγότερα να προσφέρει στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης