Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο πιθανό είναι η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά; - Σε επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πόσο πιθανό είναι η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά; - Σε επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία
Πώς η κατάσταση στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μέρες έντασης της ουκρανικής αντεπίθεσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από δύο περιοχές στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας.
Σε μια δήλωση βίντεο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ειρωνεύτηκε: «Ο ρωσικός στρατός αυτές τις μέρες επιδεικνύει ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει – δείχνει την πλάτη του».
Οι Ουκρανοί πανηγύρισαν, και δικαίως.
Ενώ οι Ρώσοι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «επανατοποθετούνταν» πριν από μια νέα επίθεση, ο Τύπος αμφισβήτησε τέτοιες δηλώσεις τόσο επειδή αντικατοπτρίζουν ρωσικές δηλώσεις όσο επειδή οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν με τόσο μεγάλη βιασύνη που άφησαν πίσω τους πολλά όπλα και εξοπλισμό.
Οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι λογικά χαρούμενοι.
«Αυτή η πρόοδος της Ουκρανίας δείχνει τη γενναιότητα, τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα των ουκρανικών δυνάμεων και δείχνει ότι η υποστήριξή μας κάνει τη διαφορά κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Σεπτεμβρίου.
Αναλογιζόμενος το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken παρατήρησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου: «Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος Putin χρησιμοποίησε μεγάλες δυνάμεις όσο μπορούσε εναντίον της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η Ουκρανία απορρόφησε το πλήγμα και τώρα να κάνει τις απωθήσεις».

Σε επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν: Ο πόλεμος μπορεί να εισέρχεται σε μια πολύ πιο επικίνδυνη φάση.
Σκεφτείτε: Εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει κουραστεί από τη φθορά και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα ήταν διαφορετική η ρωσική συμπεριφοράς;
Η κυβέρνηση Biden επέτρεψε στον φόβο των ρωσικών πυρηνικών όπλων να αυτοαναχαιτιστεί και να περιορίσει τις παραδόσεις των όπλων που χρειάζονταν οι ουκρανικές δυνάμεις τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Ευτυχώς, στο πλαίσιο της ουκρανικής επιμονής, αναγνώρισαν πόσο ακατάλληλη θα μπορούσε να είναι μια πολιτική που διέπεται από φόβο και αδυναμία.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης τόσο για να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία όσο και για να ανταποκριθούν στη χρήση τους εάν ο Putin το αποφασίσει.
Ο Λευκός Οίκος και η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ μπορεί να αισθάνονται βέβαιοι ότι θα έχουν προειδοποίηση εάν ο Putin δώσει εντολή για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων.
Μπορεί να πιστεύουν ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες, η ευφυΐα σημάτων και η ανθρώπινη νοημοσύνη θα παρέχουν μια σαφή εικόνα.
Η φύση της νοημοσύνης, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει πάντα αμφιβολία για πιθανή εξαπάτηση.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της με το Ισραήλ το 2006, η Χεζμπολάχ επέδειξε επιτυχώς την ικανότητα να κρύβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χάρη τόσο σε εκτροπές που σχεδιάστηκαν να ανακαλυφθούν όσο και σε άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις, όλες κατασκευασμένες από βορειοκορεάτες μηχανικούς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει βορειοκορεατική οπτική της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα, οι Ρώσοι στρατηγοί εξετάζουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από κάθε σύγκρουση.

Τακτικισμοί

Ο Putin μπορεί να υπολογίζει σε υποστηρικτές που φοβούνται οποιαδήποτε σθεναρή αντίδραση για να αναβιώσουν τα επιχειρήματα της κόκκινης γραμμής στον απόηχο ενός τακτικού πυρηνικού χτυπήματος.
Θα μπορούσε να υπολογίσει ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα αναζητούν πάντα έναν λόγο για να μην δράσουν και ότι και οι δύο θα είναι πρόθυμοι να εμπλακούν σε διάφορες αυτοαναιρέσεις για να το κάνουν.
Με απλά λόγια, ο Putin μπορεί να υπολογίσει ότι η Ουάσιγκτον θα παγώσει τις αντιδράσεις της μέχρι να περάσει ο κίνδυνος αντιποίνων.
Γι' αυτόν τον λόγο ο Λευκός Οίκος και το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκαθαρίσουν εκ των προτέρων ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει.
Θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς τον πόνο που θα υποστεί η Ρωσία εάν η απόσυρση είναι μια προσποίηση πριν από την τακτική πυρηνική χρήση κατά των ουκρανικών δυνάμεων.
Αυτός ο πόνος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο πραγματικές κυρώσεις, αλλά επίσης να περιλαμβάνει την ενίσχυση της ικανότητας της Ουκρανίας να επεκτείνει τη ζώνη επίθεσης σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη Βαλτική Θάλασσα έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουν λεπτομερώς τις ενδεχόμενες οικονομικές και εδαφικές αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ουκρανία και σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση με οποιαδήποτε έκθεση σε ραδιενέργεια, καθώς και σε εκείνες τις χώρες που είναι εδώ και καιρό θύματα της ρωσικής άτυπης αυτοκρατορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης