Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέρες... ελληνικής κρίσης για την γερμανική οικονομία: Απώλειες - μαμούθ 260 δισ. λόγω πολέμου, κυρώσεων, ενέργειας

Μέρες... ελληνικής κρίσης για την γερμανική οικονομία: Απώλειες - μαμούθ 260 δισ. λόγω πολέμου, κυρώσεων, ενέργειας
Έφτασε η ζοφερή ώρα η Γερμανία να βιώσει όσα ένιωσε στο πετσί του ο ελληνικός λαός κατά την οικονομική κρίση 2009 -2018... με την σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκε στην χώρα μας
Σχετικά Άρθρα
Η γερμανική οικονομία, με φόντο τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, καθώς και στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, θα χάσει 260 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα αναγκαστεί να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. 
Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 9/8 από το Γερμανικό Ινστιτούτο Απασχόλησης (IAB).
Έφτασε ίσως η ζοφερή ώρα η Γερμανία να βιώσει όσα ένιωσε στο πετσί του ο ελληνικός λαός κατά την οικονομική κρίση 2009 -2018... με την σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκε στην χώρα μας. 

Οι εκτιμήσεις 

Το προσαρμοσμένο ως προς τις τιμές ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα διαμορφωθεί κατά 1,7% χαμηλότερα το επόμενο έτος, ενώ περίπου 240.000 άτομα θα χάσουν τις δουλειές τους, αναφέρει η μελέτη. Το επίπεδο απασχόλησης αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2026.
"Η χαμηλότερη εξαγωγική δραστηριότητα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις ασθενέστερες οικονομικές επιδόσεις.
Μέχρι το 2030, η γερμανική οικονομία θα χάσει 260 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία", σημείωσε το ινστιτούτο. 
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τις αρνητικές συνέπειες θα νιώσει και η αγορά εργασίας.
 
Μεταξύ 2022 και 2028, όπως τόνισαν οι ερευνητές, η απασχόληση θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 150 χιλιάδες άτομα σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Την ίδια ώρα, τα γεγονότα στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική παραγωγή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. "Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ΑΕΠ της Γερμανίας, προσαρμοσμένο στις τιμές, θα μειωθεί κατά 1,7% το 2023.
Η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώνεται κυρίως από τις υψηλότερες τιμές των ορυκτών πρώτων υλών. Επιβαρύνουν τον εξαγωγικό κλάδο, καθώς και τις καταναλωτικές δαπάνες." κατέληξε το ινστιτούτο.

Οι πληγέντες κλάδοι 

Ένας από τους μεγάλους χαμένους θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού και είναι πιθανό να νιώσει την πίεση της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Οι κλάδοι έντασης ενέργειας, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό να επηρεαστούν.
Εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί κατά 160%, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα είναι σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν τον πόλεμο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ερευνητικές μέθοδοι

Με βάση υπολογισμούς μοντέλων, εξετάζονται δύο σενάρια στην εργασία: ένα σενάριο (βασική γραμμή), το οποίο περιλαμβάνει την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία και αντανακλά την πραγματική εξέλιξη των γεγονότων και το δεύτερο (ένα εναλλακτικό σενάριο "Ειρήνη στην Ευρώπη"), στο οποίο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί θεωρητικά. Η σύγκριση και των δύο σεναρίων δείχνει τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης για διάφορους τομείς της οικονομίας και επαγγελματικές ομάδες στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο της υψηλής αβεβαιότητας για την εξέλιξη των γεγονότων.
Επιπλέον, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών της ενέργειας, υπολογίστηκε και ένα σενάριο όξυνσης, το οποίο προϋπέθετε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες θα ήταν διπλάσια από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. Τα σενάρια διαμορφώθηκαν με βάση διάφορες υποθέσεις και συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη φάση κλιμάκωσης της σύγκρουσης από τα τέλη Μαΐου 2022. Αναμένεται επίσης ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο, ακόμη και αν τερματιστεί η σύγκρουση.

Στον αέρα το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί να καταστρέψει το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο έκανε τη χώρα ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, αναφέρει ο οικονομικός παρατηρητής ean-Michel Quatrepoint σε συνέντευξή του στη Le Figaro.
Σύμφωνα με τον ειδικό, σήμερα είναι η σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών να σώσουν τη Γερμανία από την κρίση, αλλά οι εταίροι του μπλοκ πρέπει να το κάνουν αυτό με τους δικούς τους όρους.
Κατά την άποψή του, η σημερινή κατάσταση είναι ικανή να βάλει τέλος στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.
Εάν η γαλλική οικονομία ήταν πιο «υγιής», αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για την ήπειρο, πιστεύει ο δημοσιογράφος.
Ωστόσο, το Παρίσι εμποδίζεται να πάρει τη θέση του Βερολίνου λόγω ενός τεράστιου εμπορικού ελλείμματος και ενός σημαντικού εξωτερικού χρέους, καθώς και μιας μακροπρόθεσμης απροθυμίας για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και εγκατάλειψης της βιομηχανίας.
Σήμερα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Γερμανία, αλλά σε αντάλλαγμα θα πρέπει να απαιτήσουν από το Βερολίνο να παρατείνει τη λειτουργία του τελευταίου γερμανικού πυρηνικού σταθμού, που θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα ενέργεια για το χειμώνα, είπε η πηγή.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι μηχανισμοί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν λειτουργούν ομαλά η Ουγγαρία διαπραγματεύεται ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία και η Ισπανία και η Πορτογαλία σκοπεύουν να επιτύχουν ειδικούς όρους για τους εαυτούς τους ως μέρος ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, τονίζει ο ειδικός.
«Ωστόσο, ένας de facto μηχανισμός αλληλεγγύης υπάρχει ήδη: στην πραγματικότητα αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια από τους Γερμανούς, η οποία, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα» , σημειώνει.

Η αναφορά στην ελληνική κρίση 

«Βλέπουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει μεταβλητή γεωμετρία. Αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα από τους Γερμανούς και τον κ. Wolfgang Schäuble.
Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε στη Γερμανία με τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε στους Έλληνες », δηλώνει ο Catrepoin.
Σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και αν πρέπει να βοηθηθεί η  Γερμανία, θεωρεί, ότι «αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», καθώς, όπως σημειώνει, «θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Γερμανούς, ότι η πρώτη απόφαση που μπορούν να πάρουν είναι να παρατείνουν τη δραστηριότητα του τελευταίου πυρηνικού σταθμού τους, για όσο διάστημα χρειαστεί».
«Θα εξαρτήσω αυτήν την αλληλεγγύη από αυτό.
Έχουν τα μέσα να ανακτήσουν λίγη ηλεκτρική ενέργεια για το χειμώνα με τον τελευταίο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής τους. Μπορούμε να δεχτούμε την αλληλεγγύη, με την προϋπόθεση, ότι ο καθένας κάνει το καθήκον του», υποστηρίζει ο 
JeanMichelQuatrepoint.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης