Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχονται δύσκολοι μήνες στην Ευρώπη, βαθαίνει η ενεργειακή κρίση – Η Γερμανία αποκλείει την έναρξη του Nord Stream 2

Έρχονται δύσκολοι μήνες στην Ευρώπη, βαθαίνει η ενεργειακή κρίση – Η Γερμανία αποκλείει την έναρξη του Nord Stream 2
Η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει την έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 για την επίλυση της δύσκολης κατάστασης λόγω της εμφανούς έλλειψης φυσικού αερίου

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει, έρχονται πολύ δύσκολοι μήνες στην Ευρώπη προειδοποιούν γερμανοί αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι ο Nord Stream 2 ο αγωγός φυσικού αερίου που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία δεν θα ξεκινήσει…
Το χειρότερο σενάριο λοιπόν αρχίζουν να επεξεργάζονται οι Γερμανοί.

Η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει την έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 για την επίλυση της δύσκολης κατάστασης λόγω της εμφανούς έλλειψης φυσικού αερίου.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου Steffen Hebeshtreit προέβη σε μια πολύ απαισιόδοξη πρόβλεψη.

«Λέω ναι, η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει να ξεκινήσει ο Nord Stream 2», ανέφερε ο Hebeshtreit.
«Είναι σαφές ότι μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, ότι η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αποτελεί πρόκληση για όλους μας», παραδέχτηκε.
Την ίδια στιγμή, ο Hebestreit είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε διάφορα μέτρα για να αποφύγει την επιδείνωση, όπως την κατασκευή τερματικών σταθμών για LNG υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι κυρώσεις δεν θα αρθούν…

«Είναι επίσης σαφές ότι είμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα υποστηρίξουμε τις κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.
«Επιπλέον, είναι σαφές ότι η εκτόξευση του Nord Stream 2 ως αγωγού δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτραπεί αυτή τη στιγμή», είπε.
Σύμφωνα με την Hebeshtreit, αυτός ο αγωγός δεν θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου.

Στη Γερμανία, εκπρόσωποι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία του εθνικιστικού κόμματος και του Αριστερού Κόμματος, καθώς και αρκετοί πολιτικοί, τάχθηκαν υπέρ της έναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Επιπλέον, και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (κατείχε τη θέση το 1998-2005).
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο αγωγός δεν χρησιμοποιηθεί, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες που «θα είναι τεράστιες».

Ποιος είναι ο Nord Stream 2

Η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως στις 10 Σεπτεμβρίου 2021.
Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2019, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, οι εργασίες καθυστέρησαν.
Ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελείται από δύο αγωγούς συνολικής χωρητικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, που εκτείνονται από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream.
Από τα μέσα Ιουνίου, αυτός ο αγωγός έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στο 20% (33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) της μέγιστης χωρητικότητάς του λόγω της μη έγκαιρης επιστροφής των αεριοστρόβιλων από τον Καναδά.
Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρμπίνα επισκευάστηκε στον Καναδά αλλά η Ρωσία επικαλείται τις κυρώσεις και δεν τον παραλαμβάνει.

Η Γερμανία σαμποτάρει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Σχεδιάζει να αντικαταστήσει την παροχή άνθρακα και πετρελαίου με φυσικό αέριο - έως το 2024.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο τέλος του 2022 ενδέχεται να ξεπεράσει το 7%.
Μέχρι το 2045, η Γερμανία θέλει να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα και να στραφεί πλήρως στην πράσινη ενέργεια.

Για την ενεργειακή κρίση ευθύνονται οι απερίσκεπτοι ευρωπαίοι ηγέτες

Για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ευθύνονται οι απερίσκεπτοι ηγέτες που επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι το μήνυμα που στέλνουν ρώσοι αξιωματούχοι…
Πρακτικά το μήνυμα της Ρωσίας... είναι θα επιλυθεί η ενεργειακή κρίση εάν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας…
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ τόνισε ότι «η Ρωσία ήταν και παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Οι τεχνικές διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, για τον λόγο αυτό και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα σε ενεργειακή κρίση ανέφερε ο πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα ο Peskov ο εκπρόσωπος του ρώσου Προέδρου Putin ανέφερε ότι η Δύση έχει περιπλέξει τεχνητά την κατάσταση με τις τουρμπίνες για το Nord Stream.
Η Ρωσία ελπίζει ότι η τουρμπίνα για τον Nord Stream θα φτάσει σύντομα.
«Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση με τον Nord Stream, νομίζω ότι έχει ήδη εξηγηθεί λεπτομερώς ότι υπάρχουν ορισμένες τεχνικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν με τον εξοπλισμό Nord Stream και αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας».
Η Ρωσία ήταν και παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
«Η ιδέα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι λάθος, επομένως πρώτα από όλα πρέπει να ρωτήσουμε αυτούς τους απερίσκεπτους ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, που αδιαφορούν για τα συμφέροντα των λαών τους».
Από τις 27 Ιουλίου, ο Nord Stream, μέσω του οποίου παρέχεται αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται στο 20% περίπου της μέγιστης χωρητικότητάς του λόγω της διακοπής λειτουργίας δύο αεριοστρόβιλων.
Ένας από αυτούς τους αεροστροβίλους – ήταν κατασκευασμένος στον Καναδά από τη Siemens Energy - στάλθηκε στον Καναδά για επισκευή.
Λόγω των κυρώσεων του Καναδά κατά της Ρωσίας, ο κατασκευαστής αρνήθηκε αρχικά να επιστρέψει τον επισκευασμένο εξοπλισμό στη Γερμανία, αλλά μετά από πολυάριθμα αιτήματα από την Γερμανία, αποφάσισε ωστόσο να τον επιστρέψει.
Στις 25 Ιουλίου, η Gazprom ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ενός άλλου αεριοστροβίλου στο σταθμό συμπίεσης της Portovaya λόγω της λήξης του χρόνου μεταξύ των γενικών επισκευών πριν από την γενική επισκευή.
Έτσι, μόνο ένας στρόβιλος παραμένει σε κατάσταση λειτουργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης