Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δούρειος Ίππος του Putin στην Ευρώπη ο Schroeder – Μπλοκάρει το Κρεμλίνο τον Nord Stream 1 και επαναφέρει ως λύση τον αγωγό 2

Δούρειος Ίππος του Putin στην Ευρώπη ο Schroeder – Μπλοκάρει το Κρεμλίνο τον Nord Stream 1 και επαναφέρει ως λύση τον αγωγό 2
Ο Schroeder εξήρε τη συμβολή του Nord Stream 2, ώστε να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Προς διπλωματικό θρίαμβο οδεύει ο Vladimir Putin στο περιθώριο της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, καθώς μεθοδεύει την "ανάσταση" του Nord Stream 2, ενός αγωγού που θεωρείτο μέχρι πρότινος... πεθαμένος.
Πρόσωπο κλειδί για την επιτυχία του Putin είναι ο πρώην γερμανός καγκελάριος Gerhard Schroeder, ο οποίος ως "μεσάζων" των δύο πλευρών εξήρε τη συμβολή που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο αγωγός Νord Stream 2, ώστε να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς μπορεί να μεταφέρει έως το τέλος του έτους 27 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Μάλιστα, και οι δύο πλευρές, Putin και Schroeder, φρόντισαν σήμερα, 3 Αυγούστου (σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες είχαν συναντηθεί στη Μόσχα), να υπενθυμίσουν στην Ευρώπη ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι έτοιμος για χρήση, προκειμένου να βοηθήσουν στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία ανέστειλε στο πλαίσιο της ενωμένης αντίδρασης της Δύσης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας για τον αγωγό μεταξύ αυτής και της Ρωσίας, παγώνοντας ουσιαστικά το έργο μέχρι νεωτέρας.

Παρέμβαση Schroeder

Ωστόσο, ο Schroeder φαίνεται να υιοθετεί και τη ρωσική επιχειρηματολογία για τον Nord Stream 1.
Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, επισημαίνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.
«Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2.
Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά», δηλώνει και εξηγεί ότι «η απλούστερη λύση θα ήταν να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2».
«Ο αγωγός είναι έτοιμος.
Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, υπάρχει αυτός ο αγωγός.
Με τους δύο αγωγούς σε λειτουργία, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εφοδιασμού για τη γερμανική βιομηχανία και τα νοικοκυριά», υποστηρίζει ο κ. Schroeder.

Τι είναι ο Nord Stream 2;

Είναι ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο νέος αγωγός περνά δίπλα από τον ήδη ολοκληρωμένο Nord Stream και θα διπλασιάσει την ποσότητα αερίου που θα μεταφέρει μέσω της Βαλτικής, στα 110 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.
Πρόθεση είναι ο αγωγός να παρέχει στην Ευρώπη επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου και να δίνει στη Ρωσία πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου.
Ωστόσο, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Δύσης φτάνει στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, πολλοί είναι σκεπτικοί για την αμιγώς οικονομική διάσταση του αγωγού.
Ο αγωγός ανήκει στη ρωσική εταιρεία Gazprom, που ανέλαβε το ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής, που ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο κόστος χρηματοδοτήθηκε από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία πέντε εταιρειών: OMV (Αυστρία), Wintershall Dea (Γερμανία), Engie (Γαλλία), Uniper (Γερμανία) και Shell (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ξαναμίλησε... ο Scholz

Μετά από αρκετό καιρό αφωνίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, επέρριψε την ευθύνη στη Ρωσία για το χάος που προκλήθηκε με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το σενάριο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών γερμανικών πυρηνικών σταθμών προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ιδιαίτερα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
Το πρόβλημα με τον αγωγό Nord Stream είχε να κάνει με μια τουρμπίνα, η οποία εστάλη στον Καναδά για συντήρηση και η οποία λόγω των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας, καθυστέρησε να επιστρέψει στη Γερμανία και από εκεί στη Ρωσία.
Η τουρμπίνα αυτή είναι που θεωρείται ως η υπεύθυνη – από τη ρωσική Gazprom – για τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Όπως είπε ο Scholz, η τουρμπίνα αυτή, η οποία μεταφέρθηκε στον Καναδά για την απαιτούμενη συντήρηση, είναι έτοιμη να εγκατασταθεί ξανά στον αγωγό.

Έτοιμη η τουρμπίνα, περιμένουμε τους Ρώσους

«Δεν υπάρχουν εμπόδια από τη γερμανική πλευρά» υποστήριξε ο Scholz κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Energy, η οποία είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία της επιδιορθωμένης πλέον τουρμπίνας που περιμένει τη μεταφορά της στη Ρωσία.
Όπως είπε ο Scholz, δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην πραγματοποιηθεί η παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως αυτή έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται για να μεταφερθεί από τη Γερμανία προς τη Ρωσία.
«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Είναι αρκετά σαφές και απλό.
Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί.
Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα.
Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση» υποστήριξε ο Scholz, αναφέροντας πως η μεταφορά του εξαρτήματος αυτού είναι πραγματικά πολύ εύκολη στη Ρωσία.

Η σχέση με τον Putin

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern και στα δίκτυα RTL/ntv ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ερωτηθείς για την προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο Schoeder αποκλείει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση να διακόψει τις σχέσεις του με τον Putin.
«Έχω επανειλημμένα καταδικάσει τον πόλεμο, το ξέρετε αυτό.
Αλλά εάν αποστασιοποιηθώ προσωπικά από τον Vladimir Putin θα κάνει αυτό πραγματικά κάποιο καλό;» υποστήριξε ο Schroeder, ο οποίος επισήμανε πως μπορεί ενδεχομένως με αυτή τη στάση του να φανεί χρήσιμος στο μέλλον.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι λαμβάνει επιστολές, στις οποίες αναφέρεται πως είναι καλό που υπάρχει κάποιος που διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Ρωσία σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης