Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gazprom: Η Siemens Energy δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1

Gazprom: Η Siemens Energy δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1
Μόνο το 1/4 των βλαβών της τουρμπίνας του Nord Stream 1 κατάφερε να επισκευάσει η Siemens Energy, λέει η επικεφαλής της Gazprom
Σχετικά Άρθρα

Κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom υποστήριξε σήμερα ότι η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Vitaly Markelov κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.
Η Gazprom έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1, με το Κρεμλίνο να επικαλείται τα προβλήματα στη συντήρηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό. 

Η βλάβη

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιουλίου, η ρωσική εταιρεία αερίου ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ενός άλλου αεριοστροβίλου στο σταθμό συμπίεσης της Portovaya.
Εξαιτίας αυτού, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχουν μειωθεί στο 20% εν σχέσει με τη μέγιστη χωρητικότητά τους.
Από την άλλη, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο τεχνικής φύσεως για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να αναφέρει τη θέση της επισκευασμένης τουρμπίνας και τα έγγραφα που έστειλε η Siemens για την επιστροφή της τουρμπίνας εξακολουθούν να μην εξαλείφουν τους κινδύνους κυρώσεων ενώ εγείρουν μόνο πρόσθετα ερωτήματα, σημείωσε η Gazprom.
Η Siemens Energy, από τη μεριά της, είπε ότι δεν είδαν σύνδεση μεταξύ του στροβίλου και μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream και ότι δεν υπήρχαν αρκετά τελωνειακά έγγραφα από την Gazprom για την εισαγωγή του στη Ρωσική Ομοσπονδία

G7: Ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου έως τις 5 Δεκεμβρίου

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) σκοπεύουν να καθιερώσουν έως τις 5 Δεκεμβρίου μηχανισμό περιορισμού στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία.
Αυτό ανέφερε την Τετάρτη το Reuters , επικαλούμενο ανώνυμο εκπρόσωπο της ένωσης.
«Ο στόχος είναι να προσαρμοστούμε στις προθεσμίες που έχει ήδη θέσει η ΕΕ.
Θέλουμε ο μηχανισμός ανώτατων τιμών να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα» είπε η πηγή.
Επιπλέον, οι χώρες της G7 θέλουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα των G7 εκτιμά ότι, εάν η τιμή υπερβαίνει το κόστος παραγωγής, τότε η Ρωσία θα έχει «ένα κίνητρο να συνεχίσει».
Οι G-7 τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία.
Έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες για να τύχουν υποστήριξης από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες αγοράζουν ήδη πετρέλαιο κάτω από τα επίπεδα της αγοράς, σημειώνει το Reuters.
«Έχουμε ήδη ακούσει από πολλές ασιατικές χώρες ότι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον συνασπισμό ή να κατανοήσουν καλύτερα σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με μελλοντικές συμβάσεις» είπε ένας αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η ένωση σκοπεύει να ονομάσει την τιμή.
Σύμφωνα με την πηγή, η Κίνα και η Ινδία ενδιαφέρονται για τη μείωση του κόστους των εισαγωγών πετρελαίου.
Στις 3 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του αναβληθέντος εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία.
Η απαγόρευση των θαλάσσιων προμηθειών πετρελαίου έχει αναβληθεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, για τα πετρελαϊκά προϊόντα - έως τον Φεβρουάριο του 2023.
Προσωρινές εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται για εισαγωγές μέσω αγωγών για χώρες της ΕΕ, οι οποίες, λόγω της θέσης τους, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης