Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Scholz: Η Ρωσία ευθύνεται για το χάος με το Nord Stream – Έτοιμη η τουρμπίνα, περιμένουμε τη Μόσχα

Πυρά Scholz: Η Ρωσία ευθύνεται για το χάος με το Nord Stream – Έτοιμη η τουρμπίνα, περιμένουμε τη Μόσχα
Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση για την παράσταση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών
Σχετικά Άρθρα

Την ευθύνη στη Ρωσία για το χάος που προκλήθηκε με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream επέρριψε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το σενάριο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών γερμανικών πυρηνικών σταθμών προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ιδιαίτερα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
Το πρόβλημα με τον αγωγό Nord Stream είχε να κάνει με μια τουρμπίνα, η οποία εστάλη στον Καναδά για συντήρηση και η οποία λόγω των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας, καθυστέρησε να επιστρέψει στη Γερμανία και από εκεί στη Ρωσία.
Η τουρμπίνα αυτή είναι που θεωρείται ως η υπεύθυνη – από τη ρωσική Gazprom – για τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Όπως είπε ο Scholz, η τουρμπίνα αυτή, η οποία μεταφέρθηκε στον Καναδά για την απαιτούμενη συντήρηση, είναι έτοιμη να εγκατασταθεί ξανά στον αγωγό.

Έτοιμη η τουρμπίνα, περιμένουμε τους Ρώσους

«Δεν υπάρχουν εμπόδια από τη γερμανική πλευρά» υποστήριξε ο Scholz κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Energy, η οποία είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία της επιδιορθωμένης πλέον τουρμπίνας που περιμένει τη μεταφορά της στη Ρωσία.
Όπως είπε ο Scholz, δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην πραγματοποιηθεί η παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως αυτή έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται για να μεταφερθεί από τη Γερμανία προς τη Ρωσία.
«Η τουρμπίνα λειτουργεί και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Είναι αρκετά σαφές και απλό.
Η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί.
Πρέπει μόνο να πει κάποιος ότι τη θέλει και μετά θα παραδοθεί πολύ γρήγορα.
Όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αυτή η παράδοση» υποστήριξε ο Scholz, αναφέροντας πως η μεταφορά του εξαρτήματος αυτού είναι πραγματικά πολύ εύκολη στη Ρωσία.

Πολιτικά κίνητρα

«Ο περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα» υποστήριξε ο Scholz, τονίζοντας ότι και μελλοντικά θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι «μπορεί πάντα να υπάρχουν οποιαδήποτε δήθεν προβλήματα για να μη λειτουργεί κάτι».
«Ακόμη και μετά την παράδοση της τουρμπίνας, η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενα τέτοια «προβλήματα» ανέφερε ο Scholz.

Τι λέει η Siemens

Από την πλευρά της η Siemens Energy αναφέρει ότι η τουρμπίνα, η οποία επισκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθεί στην Gazprom, είναι μόνο μία από τις συνολικά έξι μεγαλύτερες και δύο μικρότερες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται στον Nord Stream 1, αλλά για την λειτουργία του αγωγού στο 100% των δυνατοτήτων του αρκούν μόνο οι πέντε τουρμπίνες.
Όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος της Siemens, αυτή τη στιγμή ο αγωγός λειτουργεί στο 20% της συνολικής παροχής και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το γιατί τεχνικά δεν είναι δυνατή μια υψηλότερη απόδοση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απαραίτητα τελωνειακά και ταξιδιωτικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας είναι έτοιμα, αλλά λείπουν ακόμη κάποια στοιχεία από τη ρωσική πλευρά.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως από τη στιγμή που θα παραλάβει την τουρμπίνα και εφόσον αυτή λειτουργεί κανονικά, τότε θα αποκατασταθεί και η ροή του αερίου στην ΕΕ.

Προς παράταση οι πυρηνικοί σταθμοί

Εν τω μεταξύ ο Scholz άφησε ανοιχτό το σενάριο παράτασης λειτουργίας των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών .
«Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της, αλλά μπορεί και να έχει κάποιο νόημα» υποστήριξε ο Scholz.
Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν - στην Βαυαρία, sτην Κάτω Σαξωνία και sτην Βάδη-Βυρτεμβέργη - παρέχουν αυτήν την στιγμή μόλις το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.
Το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας τους διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους να εμφανίζονται σκεπτικοί, τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι επιφυλακτικοί και τους Ελεύθερους Δημοκράτες να τάσσονται υπέρ της ένταξής τους στα σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Υπέρ της παράτασης λειτουργίας τους τάσσεται και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση των CDU-CSU.

Αργούν οι ανανεώσιμες

Σύμφωνα με τον Scholz, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τη πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, είναι πιο αργή από το προβλεπόμενο.
«Διαφέρει πολύ από την μία περιοχή της Γερμανίας στην άλλη.
Ισχύει ιδιαίτερα στην Βαυαρία, η οποία έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς στην επέκταση της αιολικής ενέργειας», είπε ο Scholz, διατυπώνοντας αιχμή για την περιοχή αυτή της Γερμανίας που κυβερνάται διαχρονικά από τους συντηρητικούς και έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.
«Θα υποστηρίξουμε όλες τις περιοχές της Γερμανίας όσο περισσότερο μπορούμε για την ενεργειακή τροφοδοσία όλων των πολιτών και όλων των επιχειρήσεων στην Γερμανία» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης