Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall, «παράθυρο» για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed στο μέλλον – Στο +2,6% o S&P 500, o Νasdaq +4%

Ράλι στη Wall, «παράθυρο» για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed στο μέλλον – Στο +2,6% o S&P 500, o Νasdaq +4%
Kέρδη στη Wall Street... με φόντο την επιτοκιακή αύξηση της Fed

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναγνώρισε ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κάποια στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα που παρακολουθεί η Fed.
«Καθώς η νομισματική πολιτική συσφίγγει, πιθανότατα να καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων, ενώ αξιολογούμε πώς οι σωρευτικές προσαρμογές πολιτικής μας επηρεάζουν την οικονομία και τον πληθωρισμό.
Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο μετρήσεις για την αγορά εργασίας και θα πάρουμε την απόφαση μας τότε» είπε. 
Την ίδια στιγμή, η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής κατά 75 μ.β., στο εύρος του 2,25%-2,5%, ένα επίπεδο στο οποίο δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα η οικονομική δραστηριότητα...
Παράλληλα, όμως, «οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών συνεχίζουν να διολισθαίνουν, ακόμη και για τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος συνήθως διατηρείται σχετικά καλά κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής επιβράδυνσης» δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research.ΒΑ
«Η πίεση από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών πιθανότατα συνέβαλε σε μείωση EPS/πωλήσεων, καθώς όλοι οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες και οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχουν επιδεινωθεί από τις κορυφές τους, γύρω στα μέσα του 2021».
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,46%, στις 32.226 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +2,61%, στις 4.023 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +4%, στις 12.032 μονάδες 
Καταγραφή_295.JPG

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Microsoft με κέρδη 16,84 δολ. ή σε ποσοστό 6,69% και κλείσιμο στα 268,74 δολ. και ακολούθησαν Salesforce στα 180,30 δολ. με άνοδο 5,77% και η Walmart με κέρδη 3,78% στα 126,59 δολ.
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η 3M (-1,34%), Travelers (-1,18%) και Visa (-0,95%).

Στα επιχειρηματικά, μειωμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανέφερε η Alphabet Inc. (Google) για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022, στο 1,21 δολ. – ποσοστό κατά 11% χαμηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο (έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Refinitiv για κέρδη στα 1,27 δολάρια ανά μετοχή).
Τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν 13% σε ετήσια βάση, στα 69,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια (πτώση 14% από το δεύτερο τρίμηνο του 2021).
Επίσης, αναιμική αύξηση μόλις 2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Microsoft στο τρίμηνο χρήσης, στα 16,74 δισεκ. δολ., διαψεύδοντας τις προσδοκίες.
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,23 δολ., ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 51,87 δισεκ. δολ., έναντι εκτίμησης για έσοδα 52,44 δισεκ. δολ., σύμφωνα με τη Refinitiv.

Στα μάκρο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αύξησει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα, 27 Ιουλίου 2022, λαμβάνοντας το εύρος στόχου για το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων στο 2,25%-2,50%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο.
Σκοπός; Να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 9,1%, σε υψηλό 41 ετών, αλλά χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη και εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις, όπως πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει. 
Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΤΚ του Ιουνίου ήταν πιο υψηλή από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε πολλούς αναλυτές να αναμένουν σήμερα αύξηση 100 μ.β..
Ωστόσο, η τιμολόγηση υποχώρησε μετά από πολλές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των Bullard και Waller, που υποστήριζαν μια άνοδο 75 μ.β..

Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Ιούνιο κυρίως λόγω της ανόδου στις κατηγορίες των αυτοκινήτων και αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 5,6% τον Ιούνιο στα 98,2 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Αναμονή στις ευρωπαϊκές αγορές

Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης βρίσκονται οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στο επίκεντρο και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,53%, στις 13.166 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,57%, στις 7.348 μονάδες.
Στις 6.257 μονάδες με κέρδη 0,75% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,52%, στις 21.480 μονάδες.
φδασφδσαασφδ.JPG
Στα επιχειρηματικά, στο 1,046 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 960,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη της γερμανικής τράπεζας, καλύτερα των εκτιμήσεων για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο ξεπέρασαν και την επίδοση των 692 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Επίσης, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% από 6,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παράλληλα, τεράστια ήταν η ζημία που ανακοίνωσε η Credit Suisse το β' 3μηνο του 2022, καθώς ανήλθαν στα 1,593 δισ. ελβετικά φράγκα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 398,16 εκατ. ελβετικά φράγκα.
Μετά από αυτήν την κακή επίδοση, η οποία επιβαρύνθηκε και από τις αυξανόμενες δικαστικές προβλέψεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος Thomas Gottstein θα παραιτηθεί.

Στα μάκρο, οι επιπτώσεις του ράλι στις τιμές της ενέργειας αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες οδεύουν στην ύφεση.
Ενδεικτική είναι η υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος της Γερμανίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τον Αύγουστο 2022, καθώς οι τιμές αυξάνονται και η διαφαινόμενη κρίση φυσικού αερίου βαραίνει πολύ το κλίμα.
Η GfK σημειώνει ότι ο φόβος πως δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο τον χειμώνα είναι ο κύριος λόγος που προκαλεί πτώση του καταναλωτικού κλίματος.
O δείκτης υποχώρησε στο -30,6 από -28,9 που ανέμεναν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης